iplouify Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 witam, na mojej skale zaczeły się pojawiać jakby liście. Kompletnie nie wiem jak sie tego pozbyc i co to jest, kawałek skały do wyrzucenia ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekT Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 Jest to makroglon, prawdopodobnie pełzatka. Przydatny organizm, gdyż wchłania nutrienty (azotany, fosforany...). Jeśli chcesz się jej pozbyć to myślę, że jedyny sposób to wyrywanie ze skały. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mithil Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 miałem tego pełno swojego czasu, nie umiałem dojść do ładu z kilka miesięcy dopiero żółtek pomógł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tist Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 Ja bym zostawiła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rysio2000 Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 Ja bym wyrywał Cytuj było 450 l. (180x50x50). jest 100 l. z panelem (80x50x35) - Setka ze śledzikiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jaaarek Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 Jak nie będziesz miał glebożercy (najlepiej pokolca), to bez wyrywania szybko opanuje całe akwarium zagłuszając korale. U mnie rośnie w sumpie i co jakiś czas daje swoim rybkom do jedzenia. Rośnie szybko, czyli dobrze pochłania fosforany i azotany. Pozdrawiam Jarek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThePepo Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 Witam nie radze rwania bo nigdy do końca nie wyrwiesz liścia a w skale jakieś korzonki zostaną i odrośnie jak będziesz rwać istnieje bardzo duże prawdopodobieństwo ze rozsiejesz to po całej skale w koło i będzie większy problem ja miałem podobnie z bryopsis tylko ja posłuchałem rady rwij i to był błąd czego żałuje do dziś ale uczysz sie na błędach ja po prostu staram ci się doradzić czego ja bym nie zrobił i poszedł bym w drugą stronę tą której Ja nie posłuchałem i co niektórzy ci doradzają i spróbował bym kupić rybki co będą miały pociechę z smaku tego liścia ale ty zrobisz jak będziesz uważać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zielony mintaj Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 (edytowane) "Liście"... A jak ryba ociera się o skałę to też mówicie że ją noga swędzi? Edytowane 23 Czerwca 2016 przez zielony mintaj (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 spróbował bym kupić rybki co będą miały pociechę z smaku tego liścia ale ty zrobisz jak będziesz uważać próbuj - to jest zbiornik ... 30l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 próbuj - to jest zbiornik ... 30l To w gre wchodzi tylko gatunek "pikożółtek" :) A tak serio to albo walka przy pomocy jakiś krabów glonożerców ( ale nie mam pewności ), albo po prostu wywal ten kawałek skały i kup nowy. Do 30l to drogo cię nie wyjdzie. Michał Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
iplouify Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 Dzięki za interwencje w temat, problem jest taki, że jest to zbiornik 30l. Rybami i innymi zwierzakami tego nie zwalczę, bo takiej armi nie upcham w tej litraż. Wyrywać naprawdę ciężko, a zajęło mi to praktycznie całą skałę jaką mam w akwarium. Zbiornik przestał wyglądać jako solanka, tylko jako słodkowodne akwarium... Także ze skałką chyba się pożegnamy, bo strasznie szpeci wygląd. A szkoda.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Czerwca 2016 można spróbować wyszorować w wodzie z podmianki (poza zbiornikiem) ... na pewno będzie lepiej (na jakiś czas) i jakiego kraba który to ruszy, może jeżowiec by się za to złapał ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
iplouify Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2016 wyciągałem już skałke z akwarium, i wpadłem na pomysł. Położyłem ją kompletnie inaczej niż wcześniej teraz, czysta strona jest widoczna. Glony natomiast są po drugiej stronie. I jakoś to działa, i ułożenie skały wyglada 1000x lepiej niż wcześniej. A gloniki dalej bedą syfy pobierać z wody tyle że w niewidocznym miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Czerwca 2016 na czystej stronie skały wyrosną nowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach