Engell1 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 (edytowane) Witam, Już od dłuzszego czasu zauważyłem, że jak czyszczę akwa czy to gąbkę w sumpie czy to dziś piach w akwarium bolą mnie ręce/palce . . . Dziś w na jednym palcu miałem mini igiełkę wbitą co powodowało nieprzyjemny ból przy dotknięciu. Co gorsza mam wrażenie, że rękawiczki gumowe takie od zmywania naczyń za bardzonie nie pomagają . . .to takie uczucie jakby ktoś dotknął watę szklaną . . . Co to jest i jak postępować na przyszłość . . .kupiłem w sumie takie rękawice długie po pachy z folii ale leżą w piwnicy a ja gołymi rękoma ciągle gmyram . . . pozdr Edytowane 5 Lipca 2016 przez Engell1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amarant Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Witam, Już od dłuzszego czasu zauważyłem, że jak czyszczę akwa czy to gąbkę w sumpie czy to dziś piach w akwarium bolą mnie ręce/palce . . . Dziś w na jednym palcu miałem mini igiełkę wbitą co powodowało nieprzyjemny ból przy dotknięciu. Co gorsza mam wrażenie, że rękawiczki gumowe takie od zmywania naczyń za bardzonie nie pomagają . . .to takie uczucie jakby ktoś dotknął watę szklaną . . . Co to jest i jak postępować na przyszłość . . .kupiłem w sumie takie rękawice długie po pachy z folii ale leżą w piwnicy a ja gołymi rękoma ciągle gmyram . . . pozdr To nie gmyraj gołymi rękami. Sprawdz tez czy nie masz alergii na rekawice lateksowe. Wtedy trzeba kupić winylowe lub nitrylowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Ale wiesz że istnieją "manipulatory" czy pęsety i np. wieloszczety ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 (edytowane) o wieloszczetach słyszałem i też już widziałem w swoim akwa. Manipulator nie zastąpi ręki . . . Czy mam rozumieć, że większość używa rękawiczek ? jeżeli tak to jakie polecacie ? Edytowane 5 Lipca 2016 przez Engell1 (wyświetl historię edycji) Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amarant Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 o wieloszczetach słyszałem i też już widziałem w swoim akwa. Manipulator nie zastąpi ręki . . . Czy mam rozumieć, że większość używa rękawiczek ? jeżeli tak to jakie polecacie ? Pewnie nie używa, ale skoro masz problem dermatologiczny po kontakcie ze słoną wodą to albo możesz go zignorować albo wyeliminować. Rękawice to najprostszy sposób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Czy to coś co mam w piasku jest groźne ?? Sent from my iPhone using Tapatalk Nie mam problemu dermatologicznego i o żadnej alergii nie ma co mowić , mam powbijane mini igiełki czy cokolwiek to jest Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amarant Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Czy to coś co mam w piasku jest groźne ?? Sent from my iPhone using Tapatalk Wygląda na wieloszczeta. Nie macać gołymi rękoma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 jeżeli masz uczulenie to 90parę % mieszkańców zbiornika może być groźnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 dajcie spokój z uczuleniem, miałem już akwa słone 3 lata i nic nie było . . teraz tylko coś mi w dłonie się wbija . . . Nawet wyciągnąłem kawałek z palca . . Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 A nie masz może jakiegoś przebicia prądu w akwarium? Wystarczy zadarta skórka przy paznokciu i pijaia się uczucie takiego punktowego kłucia. Czy po wyjęciu reki z wody dyskomfort mija? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 a tak na marginesie odnośnie tego wieloszczeta . . to ja zawsze byłem przekonany, że one w skale żyją i w nocy wychodzą i żerują ale ten mój to jest w piasku i widzę go jak jest blisko szyby bo ma swoje korytarze . . . złapać i wyrzucić ?? ponoć są one dość pożyteczne . . Nika no mam nadzieję że nie mam przebicia . . .no żarty na bok, na pewno nie mam i widzę dokładnie, że mam powbijane ciemne, czarne chyba igiełki lub coś ostrego co potrafi się wbić w skórę i to w tej chwili na obu rękach . . . Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Wieloszczety potrafią w dzień wychodzić tez. Może któregoś dotkles przypadkiem i wbił ci się w palce jego kolce jadowe. Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 zacząłem się bać . . . Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 To sa wloski od wieloszczeta musiales dotknac go Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Na wieloszczeta można się nadziać nawet go nie widząc. Weźmiesz w rękę skałkę, żeby przenieść i akurat trafisz. Póki u mnie w akwarium nie było ryb, to po zgaszeniu światla na piachu miałam istne wężowisko. Dziesiatki się ich wiło. Odławiałam je szczypcami. Od kiedy są ryby widuję je znacznie rzadziej, co nie znaczy, że ich nie ma. chowają się w skałach. Juz nie wyłażą na piach całymi stadami, w porze karmienia widzę jednak, że wystawiają mordki ze skał. Nie używam rękawic... powinnam, wiem. Korale i skałki łapię gołymi palcami, a jek mnie cos zapiecze, to zwalam na mikrorankę i sól. Próbowałam użyc rękawic kuchennych, takich do łokcia, ale wyjmując rekę z rękawicy rozlewała mi się woda na podłogę. Nie ma takich do samej szyi. Staram się jednak unikać wkładania łap, jeśli mam nawet maleńką, świeżą rankę. Wieloszczetów mam pewnie dziesiątki, na całe szczęście dotąd nie nadziałam się na żadnego. Zanim złapię za skałkę to patrzę, czy jakiś ryjek nie wystaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Sent from my iPhone using Tapatalk wróciłem z łazienki bo walczyłem z drugą ręką bo miałem chyba kilka igiełek i powiem, że to nie jest przyjemne uczucie . . . Zaraz zamawiam jakieś rękawice Też mi się wydaje, że to mogą być igiełki od wieloszczeta . . . Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Bo to sa igielki wieloszczeta za kilka dni podobno zchodzi Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Polecam niebieskie rękawiczki medyczne dostępne w aptece za 30 groszy. Mocny latex i można używać kilka razy, szczelnie dolegają do dłoni tak że woda się do środka nie dostanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Nika sa po lokcie rekawice bodajrze z tunze ale nie polecam sa dziurawe i pol basenu wylejesz na podloge Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
refish Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Tak jak Tadzik napisał igiełki wieloszczeta takie jak z waty szklanej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 Po łokcie mi duzo braknie. Mam 60 cm głębokości akwarium, a sama jestem malutka, 162 cm wysokości npm, więc po samą pachę muszę rękę zanurzyć często. Może jedynie ciasne chirurgiczne rekawiczki by się spisaly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 5 Lipca 2016 i recepturka czy taśma klejąca do uszczelnienia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 6 Lipca 2016 Nika sorry to sa po pache rekawiczki i jeszcze troche ja tez jestem stosunkowo maly jak na faceta 173 wiec po pachy do mnie i troche zostaje Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LTo Zgłoś Napisano 6 Lipca 2016 Spoko, ukłucie przez wieloszczety nic nie robi szczególnego, po za tym że pocierpisz 2-3 dni. Byłem dzibnięty może kilka razy mocniej i mniej.. Rękawiczki są okey, tylko problem taki że jak wepchasz łapy do baniak i dziabniesz wieloszczeta to jest "k... mogłem założyć rękawiczki" ... Cytuj 1. Akwarium 95x70x60 | Sump 65x35x37 | Pompa Jebao dcs 4000 | Jebao RW8 x 2 | Odpieniacz deltec sc 1456 | Lampa LED DSuny 4 panele x 40 LED 3w + T5 2x39w | Reaktor Bubble-Magus CR120WP zasyp ARM | Milwaukee Instruments pH SMS 122 | AT R Doser Milestone 6 | PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Glonowy" + PSFMR 9040 - pojemność 2.3L "Media" na pompie DC3000 | Dolewka PS Sentry ATO Link: http://nano-reef.pl/..._20#entry872225 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amarant Zgłoś Napisano 6 Lipca 2016 (edytowane) Spoko, ukłucie przez wieloszczety nic nie robi szczególnego, po za tym że pocierpisz 2-3 dni. Byłem dzibnięty może kilka razy mocniej i mniej.. Rękawiczki są okey, tylko problem taki że jak wepchasz łapy do baniak i dziabniesz wieloszczeta to jest "k... mogłem założyć rękawiczki" ... A czasem gorsze niż dziabnięcie jest wysłuchiwanie cierpiącego męża I wtedy w dodatku nie można się odezwać "Mogłeś założyć rękawiczki..." Edytowane 6 Lipca 2016 przez Amarant (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach