stf Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Obieg 6000 czy 8000 przy 300 l ? Po zmodernizowaniu hydrauliki moge do baniaka wsadzić większa pompę obiegową. Wczesniej był jeden wylot a teraz wyglada to tak : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 (edytowane) Ja mam w 360l 6000 i jeszcze jest skręcona na 60 %. W akwarium dosc mocno wieje z dyszy locline Edytowane 15 Lipca 2016 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pawel P Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Weź większa z regulowanym przeplywem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 (edytowane) W zupelnosci wystarczy 6000l ale mozesz zainwestowac w wieksza moze kiedys Ci sie przyda roznica kolo 80zl wiec wolalbym wziasc wieksza oczywiscie sterowalna Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Edytowane 15 Lipca 2016 przez tadzik443 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Moim zdaniem nie ma co przesadzać. Do 300l 6000 będzie z zapasem, a za 80 zł można kupić ładną euphyllie albo rybkę. Chyba, że w ciągu roku planowana jest przesiadka ma większe akwarium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Nika ale moze zrobic sobie baypas czy jak to sie tam nazywa fachowo 2 zmieni na wiekszy baniak bedzie musial kupic kolejna wieksza Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotrek/sbe Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 ja bym dał takom jak odpeniacz morze przerobic l/h wieksza pompa jest bez ensu!!!!!!! ja bym dał takom jak odpeniacz morze przerobic l/h wieksza pompa jest bez ensu!!!!!!! Chyba ze ma robic za cyrkulator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Dlatego zaznaczylam "jeśli w planach jest przesiadka na wieksze". Jeśli nie ma takich planów to nie widzę sensu kupować mocniejszej pompy, szkoda kasy. To kosztowne hobby i te 80 zł można lepiej spożytkować Ja mam jecod dct 6000 i myślę że to bardzo udany model. Cicha, malutka, z wygodną regulacją mocy i w rozsądnej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 (edytowane) Powiem wam , że nieraz przeraża mnie te kupowanie "z zapasem" równa to się z większym wydatkiem i większym poborem prądu, mniej miejsca bo urządzenie większe. itd...... Ci co byłi u mnie zawsze się dziwią ,że akwarium obsługuję obieg 4500 i cyrkulacja RW8 i RW4. I powiem wam , iż to w zupełności wystarcza na akwarium 375l. Gdym miał 450l. Dałbym obieg 6000l i cyrkulację 2 x RW8. Mam SPSy i LPSy i jestem zwolennikiem optymalnego doboru sprzętu. I walczę z tym kupowaniem na tzw. "Zapas" jak i jeżdżeniem przez "niedzielnych" kierowców prawym pasem. Dziwię się że 80% ludzi doradza , żeby kupować z zapasem . Po co? Żeby generować koszty? Nasza Polska mentalność więcej nie zawsze znaczy lepiej. Im mniejszy sprzęt zagraca nasz zbiornik tym ładniej wygląda. Pomiętajcie o optymalizacji a nie przesadzaniu. Pozdrawiam. Edytowane 16 Lipca 2016 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tadzik443 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Rafik kazdy ma inne zdanie zapas to zapas jest regulacja mocy po to zeby mniej pradu brala i mniej pompowala wody. Niech kolega zmieni akwa na wieksze dolozy pelety lub lampe uv wtedy bedzie musial dokupic KOLEJNA pompe ktora zagraca akwarium. To nie koszt 500zl roznicy ani nie 40cm roznicy w wielkosci. Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 (edytowane) Rafik kazdy ma inne zdanie zapas to zapas jest regulacja mocy po to zeby mniej pradu brala i mniej pompowala wody. Niech kolega zmieni akwa na wieksze dolozy pelety lub lampe uv wtedy bedzie musial dokupic KOLEJNA pompe ktora zagraca akwarium. To nie koszt 500zl roznicy ani nie 40cm roznicy w wielkosci. Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2 Uważam , że złe przykłady podałeś : Lampa powinna chodzić na jak najmniejszym przepływie . Żeby zdążyła naświetlić bakterie. Wiec nawet jak podłączy ją do obiegu to powinien go skręcić. A jeśli będzie na baipasie to główny obieg też powinien być zamknięty lub skręcony. Pellety podłącza się w komorze spływu przed odpieniaczem . Nie w obiegu. Inaczej to nie ma sensu. Edytowane 15 Lipca 2016 przez rafik73 (wyświetl historię edycji) Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 15 Lipca 2016 Ale zapas musi być rozsądny... po co aż 8000? Proszę o realne obliczenia, kakiej pompy potrzeba autorowi do utrzymania obiegu i lampy UV aby max wykorzystanie mocy pompy wynosiło rozsądne dla mnie 80% jej mocy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Jak kto uważa ja mam w obiegu 1000l a pompa 12000 i to wystarcza a z tego co piszecie musiałbym mieć ze 20000 l wiec jak to jest z tym obiegiem kupujemy największy na jaki nas stać czy taki jak jest nam potrzebny??pozdrawiam Dodam ze cyrkulacj to RW20 Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Ja rownież mam w obiegu 1000L i leci to na pompie 6000l/h. Ale jeśli mam doradzać, to obieg x10 - tak się utarło. Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz falkowski Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Pewnie ze tak i po co więcej . Pozdrawiam Cytuj Moj baniak 900L Moja galeria Moj profil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Ja rownież mam w obiegu 1000L i leci to na pompie 6000l/h. Ale jeśli mam doradzać, to obieg x10 - tak się utarło. Ale obieg x10 wg maksymalnej wydajnosci pompy,czy biorac pod uwage rzeczywista wydajnosc pompy po uwzglednieniu wysokosci na jaka musi podac? baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Ale obieg x10 wg maksymalnej wydajnosci pompy,czy biorac pod uwage rzeczywista wydajnosc pompy po uwzglednieniu wysokosci na jaka musi podac? baszurek nadaje mobilnie... Jarek tak jak piszą koledzy obieg x 10 wystarczy (nominalenie). Czy to będzie x 9,5 czy x 11 nie ma znaczenia byle nie było x 20 bo to już przesada. Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 (edytowane) No wlasnie jakos nigdy te ×10 nominalne nie bardzo mi pasowalo,zawsze raczej myslalem o ×10 rzeczywista wydajnosc. Obecnie mam u siebie w kostce 180l (sump maly,wlasciwie to sumpik,a wiec nie ma chyba nawet tyle wody w obiegu) na powrocie Jebao DCT 4000 (chodzi prawie na max.,na sterowniku nie swieci sie tylko ostatnia dioda),pompa podnosi na 1,4÷1,5m,a wiec wg charakterystyki podaje w porywach jakies 2000 l/h (powrot oczywiscie bez zbednych "meandrow" zwiekszajacych opory) i raczej d*py nie urywa . baszurek nadaje mobilnie... Edytowane 16 Lipca 2016 przez baszurek (wyświetl historię edycji) Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rafik73 Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Ja przy takiej kostce 180l. miałem NJ 2300 i wystarczało Cytuj http://reefhub.pl/ra...5l-z-legionowa/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Ja w swojej 80x50x50 mam jebao dc-2000 ustawione na 50%, falowanie i uważam że jest ok. Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marcin_ Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Ja w 300l mam dct-8000 działające na 80% (na 100% była za głośna i za bardzo grzała wodę) + filtr zeo na bypassie i jest w sam raz (nie mam loc-line tj. Obieg nie robi za cyrkulacje). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
martinniemczyk Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Na 750l mam RD6500 i nigdy nie było mi za mało. .. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Cytuj Pozdrawiam Marcin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kroczek Zgłoś Napisano 16 Lipca 2016 Na 750l mam RD6500 i nigdy nie było mi za mało. .. Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka nie porównuj RD do Jebao może Cytuj OPTI 100x50x50 + sump 80x30x30, IS-200; Jebao DCT6000 na 60-80%; ATI Sunpower Dimmable 8x39W; Eheim Jager 200W; Maxspect Gyre XF 130 + Tunze; Żywy piach Nature's Ocean, LR + RRR, Sól FM/Colombo, Bakterie Bio Gro, BioPellets NP XL, Balling klasyczny na prochach FM, do tego coś tam od Knopa i KZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach