tdew Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 (edytowane) Akurat mi się przypomniał temat z reefcentral o akwa z spsami - kolory ładniutkie, lekko pastelowe, oczywiście dozowanie mikroelementów a następnie badanie wody na tritonie. Poziom jodu wyszedł 8 razy wyższy od NSW. Oczywiście każde akwarium jest inne, ale zdecydowana większość osób leje dodatki nie mając możliwości zweryfikowania ich rzeczywistego poziomu w wodzie. Pzdr Edytowane 20 Lipca 2016 przez tdew (wyświetl historię edycji) Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 Przedobrzenie mikro i makro może się skończyć źle. Sam w zakupowym szale nabyłem AF Component A/B/C, użyłem parę razy poczytałem trochę tu i ówdzie i odstawiłem na półkę, bo nijak nie mam możliwości sprawdzić czy nie przedobrzę tego czy owego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 Jaki jest zalecany poziom jodu w akwarium? Co się dzieje gdy jest go zadużo/zamało? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tdew Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 (edytowane) Około 60 µg na litr. Co się dzieje gdy jest go za dużo /za mało - nie sądzę by ktoś mógł precyzyjnie odpowiedzieć na to pytanie. Przypadek tego zbiornika z rc pokazuje że być może nie dzieje się nic, oczywiście mówimy tu o przekroczeniu kilkukrotnym. Z badania składu soli syntetycznych wychodziły jakieś kosmiczne przekroczenia ilości pierwiastków śladowych, zapewne z zanieczyszczeń i jakoś zbiorniki funkcjonują. Pomijam rzeczywistą precyzję pomiaru tritona bo tutaj też spotkałem się z wątpliwościami. Odnalazłem wątek na rc - gościu miał poziom miedzi 29 µg/l przy normie 0. Pzdr Edytowane 20 Lipca 2016 przez tdew (wyświetl historię edycji) Cytuj BK 250, 4 x SOW-20, LED 800W, TEC III NG, Deltec PF 601, ZEOvit-Filter Easy Lift Magnetic M Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 20 Lipca 2016 (edytowane) Tak się zdarzyło, że mam akurat pod ręką test Red Sea i ulotkę. Wiem, że to marketing etc... ale może komuś coś... Edytowane 20 Lipca 2016 przez FunWorld (wyświetl historię edycji) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 21 Lipca 2016 Obiecany filmik, niestety kręcone komórką, więc nie oddaje rzeczywistych kolorów, ale daje mniej więcej pewnien pogląd. Jak pisałem, brak dozowania mikroelementów, za to regularne cotygodniowe podmiany ok 10%, mniej więcej co 6-8 tygodni większa podmiana, rzędu 30%. Oczywiście Balling i karmienie. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 21 Lipca 2016 Fajna aranzacja . Mam pytanie - te wiatraki to Blau? I czy sa glosne? Bo moje emituja dzwiek zblizony do wydostajacych sie z farelki... baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 21 Lipca 2016 Dzięki, własnoręcznie kleiłem Co do wiatraków, to nie mam pojęcia, sprawdzę w poniedziałek, ale wątpię żebu to był Blau, bo nie mamy ich w ofercie. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 21 Lipca 2016 Co do wiatraków, to nie mam pojęcia, sprawdzę w poniedziałek, ale wątpię żebu to był Blau, bo nie mamy ich w ofercie. Dobra,moze zle zapytalem o wiatraki - pal szesc firme,jest wiele produktow zmontowanych daleko na wschod od Europy i brandowanych przez rozne firmy,ale chodzilo mi glownie o to czy sa glosne. baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 21 Lipca 2016 Ciężko stwierdzić, bo w sklepie jest strasznie głośno przez te wszystkie pompy, lampy, wiatraki itd... ale w poniedziałek przyłożę ucho i posłucham Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach