Skocz do zawartości
Sawa

Piasek w morskim

Rekomendowane odpowiedzi

Im więcej czytam forum tym sie bardziej smucę, wszyscy piszą o tym aby pozostawić odkryte dno ;-( a mi się tak podobało w akwariach widzianych w Niemczech jak z piasku wyłaziło wszelkie życie robaczki, jakieś kraby mikroskopijne skorupiaki i wiele innych nie znanych mi zwierząt ;-).

U siebie chciałem zastosować 3cm piasku w zbiorniku głównym. ok 5cm w refugium i zarazem założyć coś na wzór plenium (w refugium).

Więc mam pytanie Czy podłoże z piasku to naprawdę taka bomba z opóźnionym zapłonem?? Ciężko mi się pogodzić że będę miał na dnie tylko szybę....

Sawa

Malawi 375

Do posolenia jeden krok...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w USA taki piasek to wrecz filtr

W Polsce jest tylko jeden problem - prawdziwy piasek koralowy jest strasznie drogi (3 litry - 40zl), tansze sa tylko zwirki (min granulacja 2mm) ale te na podloze sie nie nadaja.

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czysty piasek kwarcowy? Lub wręcz z bałtyku dobrze wygotowany?

;-D

Sawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=500

zastanawia mnie ta grubosc warstwy, chcialbys miec cos na ksztalt DSB, czy tez w zbiorniku chcialbys by ladnie wygladalo i nie spelnialo zadnych funkcji? bo jesli bez funkcji filtracyjnych, a tylko ozdobne to moze podloze Knopa jest jakims rozwiazaniem?

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczego ma być goła szyba?

Ja stosuję tłucz koralowy w ilościach tak, aby przykryć dno. Inaczej pisząc traktuję podłoże jak tło w akwarium słodkowodnym. Miałem przez około 1.5 roku gołą szybę i naprawdę wygląda to nieciekawie. Idealnym i bardzo ładnym rozwiązaniem są płaskie skałki na dnie. Widziałem, ale wówczas trzeba mieszkać blisko dystrybutora i być na każdej dostawie, żeby po jakimś czasie uzupełnić sobie całość dna w sumie ze grosze:)

Pozdrawiam http://www.waldemar1.neostrada.pl

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zawsze zastanawiam sie co to znaczy: traktuje dno jak tlo w slodkowodnym? jak jest tam traktowane?

co do skalki na dnie to super pomysl, ale dzis nie moglbym sobie podarowac braku w moim akwa 2 gatunkow slimakow: strombusa i nassariusa-sa calkowicie niesamowite :no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu wielu www chce zastosować tłucz koralowy jednak wolabym 3-4 cm piachu z którego ciągle coś wystawiało by czółki.

Płaskie mówisz o żywej skale?? Aquamedic ma takie w swojej ofercie jednak trochę mam do nich daleko (120 km)

ps. Gdzie kupić skałę? Do wyboru Net: Reff-schop Rafa.pl w realu Aquamedic a może u zachodnich sąsiadów? (do Berlina 2h samochodem)? Wie ktoś jak się mają ceny u nich?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano tak, żeby np. nie było widać ściany za akwarium:)

PS. Jutro mam przesyłkę dużej pojedynczej skały, którą umieszczę tak aby wystawała z wody, oraz przysyłają mi namorzyna, który mam nadzieją będzie rósł na tej skale. ZOBACZYMY.:no

Jestem bardzo ciekaw.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem również przed zasypaniem dna i tu się zatrzymałem nad granulacją żwiru koralowego. Jeżeli tylko tak posypać ale tylko tak aby przykryć ale dać jednocześnie miejsce do życia różnym małym robaczkom które są nap dietą mandaryna to jaka granulacja jest dobrą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Brak podłoża moze być jeszcze bardziej dekoracyjne niż piasek. Wystarczy przykryć szybę grzybami, clavularią która na nią wejdzie i bedzie super. 2 razy nie wytrzymałem i wysypałem plażę. Potem jednak pomału wybierałem gdyż znacznie lepszy efekt dają jednak zwierzęta na dnie. Tam gdzie wystaje szyba, (a da sie tak ustawić żeby była zupełnie niewidoczna) urosną glony wapienne i bedziemy mieli piękne bordowe dno.

PS Mandaryn znajdzie wystarczająco duzo żera na skale.

Jest to oczywiście rzecz gustu, ale najczęściej wiecej z tym dnem kłopotu i pracy niz wart jest tego efekt (a często zupełny brak efektu)

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo widzisz mi się marzy tak jak na zdjęciu poniżej (przed ostatnie na dole):

http://reefkeeping.com/translations/polish/2003-12/nftt/index.htm

ale to o wiele wiele więcej niż tylko przykryć dno :no

Ale pomysł z clavularią jest super! Taki swoisty trawniczek hmmmmm :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jesli Ci sie marzy to dlaczego nie zrealizowac tego marzenia? poczekaj az skala dojrzeje i kup zywego piachu, dogadaj sie z Przemkiem, niech Ci sprowadzi slimaki (duuuzo slimakow i jeszcze wiecej slimakow:D), kraby pustelniki dostaniesz wszedzie, do tego ze 2 wezowidla i marzenie spelnione. Jesli natomiast chcesz tylko przykryc dno (i marzyc dalej;)) to rzuc podloze Knopa, jak chcesz miec gole dno to po prostu, jak mowi tomasz, obsadz je clavularia, grzybowiencami, xenia i tez bedzie dobrze. Tylko jest jeden warunek: zdecyduj sie i to zrob.

Wiekszosc ludzi w Polsce powie Tobie: gole dno. Wiekszosc w Stanach powie: piasek. Kazda ze stron bedzie miala racje, do Ciebie nalezy wybor.

Mandaryn zywi sie wlasciwie wszystkim, zywymi robaczkami, chyba ich nazwa to kielze, ale one legna sie w glonach (oczywiscie najlepiej w refugium), algami na zywej skale (dojrzalej, tego jestem pewien, czy na dojrzewajacej-tego nie wiem), gabkami, malymi krewetkami (mysis i brine). Oczywiscie wiekszosc poleca mandaryna tylko doswiadczonym hodowcom, ale o tym na pewno wiesz.

Zazdroszcze Ci troszke pojemnosci akwa i mozliwosci trzymania tak atrakcyjnych rybek :no mi pozostaja tylko blazenki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tą chwilę (po 25 dniach) glony ogłosiły kapitulacje :) czyli chwila zasiedlania niebawem :) Niebawem bo już po jutrze dostanę przesyłkę z grzbkami z Reefshop-u które dołączą do Xeni. Na decyzję odnośnie dna jeszcze mam czas. Trochę się boję że taka biel to będzie przez 2-3 tygodnie a potem brunatno-zielony nalot pokryje wszystko i będzie nijaki efekt. Z pewnością nie będę nikogo już dręczył postami pt "co na dno" :) Jak zdecyduje to efektami się pochwale. Co do wielkości hmmmm to jest wyzwanie. Takie akwa można zrobić na piękną rafe w której będą żyły piękne zwierzęta ale i można mieć jedno wielkie glonowisko gdzie się wszystko będzie kisiło. Zobaczymy :no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duże czy małe - oto jest pytanie. Każdy morzszczak powinien znać na tyle prawa fizyki aby wiedzieć, że zbiornik kurczy się pod wpływem wody. Każde akwarium staje się w końcu za małe, gdyż tyle jeszcze zostanie zwierząt które chcielibyśmy tam mieć, ale nie ma miejsca...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każde akwarium staje się w końcu za małe, gdyż tyle jeszcze zostanie zwierząt które chcielibyśmy tam mieć, ale nie ma miejsca...

wlasnie to, dokladnie to..... ilez w tym prawdy, smutnej prawdy :no

Waldku-po to wlasnie sa zwierzaki o jakich napisalem, aby utrzymac biel piasku, caly czas go wzruszajac i zjadajac z niego resztki, glony, detrytus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kwarcowy odradzam - plaga okrzemkow jest potem tragiczna w skutkach

test sygnaturki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście. Nawet wkładając tuf wapienny do zbiornika należy sprawdzić czy nie zawiera kwarcu (piasku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A Darek S ma chyba w zbiorniku z flądrami piasek kwarcowy i nie pisał o problemach z okrzemkami.

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką ma temperaturę i światło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozwalam tylko nie rozumiem (chodzi o fotke z rozgwiazdą) czy o coś innego?

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marx-chodzi o czarny piasek? rzeczywiscie bardzo ladnie to wyglada, czasem spotykany w nano w USA, dystrybutor zywego piasku w Polsce tez go prowadzi, o ile pamietam:con

wyglada to o tyle dobrze, ze nie widac na nim wiekszosci glonow, gdyby nie byl w Polsce taki drogi....marzenia :no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.