Skocz do zawartości
Nik@

Palythoa nightcrawler - prośba o przetłumaczenie tekstu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jeśli ktoś zna niemiecki proszę o przetłumaczenie tego, co jest napisane w "uwaga"

http://pl.reeflex.net/tiere/7965_Palythoa_NightCrawlers.htm

Dies ist ein allgemeiner Hinweis!

Palythoa "Night Crawlers" besitzt ein gesundheitsschädliches Gift.

In der Regel geht von Tieren mit einem gesundheitsschädlichen Gift im normalen Aquarieaner-Alltag keine Gefahr aus. Lesen Sie die Nachfolgenden Haltungsinformationen und Kommentare von Aquarianern die Palythoa "Night Crawlers" bereits in ihrem Aquarium halten, um ein besseres Bild über die mögliche Gefahr zu erhalten. Bitte seien Sie im Umgang mit Palythoa "Night Crawlers" aber dennoch immer vorsichtig. Jeder Mensch reagiert anders auf Gifte.

Wenn Sie den Verdacht haben, mit dem Gift in Kontakt gekommen zu sein, wenden Sie sich bitte an Ihren Arzt oder den Giftnotruf.

Die Telefonnummer des Giftnotrufs finden Sie hier:

Übersicht Deutschland: GIZ-Nord

Übersicht Weltweit: eapcct.org

Nie musi byc dokladne tlumaczenie, ale chociaż mniej więcej o co chodzi. Nie chce korzystać z tłumacza online przy języku którego kompletnie nie znam bo jak przetłumaczy głupoty to nie będę tego w stanie wyłapać.

Podobny tekst jest pod prawie wszystkimi zoa.

Edytowane przez Nik@ (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

koralowiec ten (podobnie jak inne zoa) zawiera truciznę - palitoksynę, która może zostać uwolniona np. przy próbie zniszczenia (wyrwania) korala i jest niebezpieczna również dla człowieka.

Poczytaj np tutaj http://nano-reef.pl/...hl__palitoksyna

Pozdrawiam

Jarek

Edytowane przez jaaarek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, jeśli ktoś zna niemiecki proszę o przetłumaczenie tego, co jest napisane w "uwaga"

http://pl.reeflex.ne...ghtCrawlers.htm

Dies ist ein allgemeiner Hinweis!

Palythoa "Night Crawlers" besitzt ein gesundheitsschädliches Gift.

In der Regel geht von Tieren mit einem gesundheitsschädlichen Gift im normalen Aquarieaner-Alltag keine Gefahr aus. Lesen Sie die Nachfolgenden Haltungsinformationen und Kommentare von Aquarianern die Palythoa "Night Crawlers" bereits in ihrem Aquarium halten, um ein besseres Bild über die mögliche Gefahr zu erhalten. Bitte seien Sie im Umgang mit Palythoa "Night Crawlers" aber dennoch immer vorsichtig. Jeder Mensch reagiert anders auf Gifte.

Wenn Sie den Verdacht haben, mit dem Gift in Kontakt gekommen zu sein, wenden Sie sich bitte an Ihren Arzt oder den Giftnotruf.

Die Telefonnummer des Giftnotrufs finden Sie hier:

Übersicht Deutschland: GIZ-Nord

Übersicht Weltweit: eapcct.org

Tak tłumaczy wujek google :-)

Sens zrozumiały - chodzi o truciznę - ogólne ostrzeżenie dla tzw. button polyps .

To ogólne oznaczenie !

Palythoa " Nightcrawlers " ma szkodliwy truciznę. Zazwyczaj pochodzi od zwierząt ze szkodliwymi trucizny w normalnym codziennym Aquarieaner żadnego zagrożenia. Przeczytaj poniższy , przechowywania informacji księgowych i komentarze z akwarystów Palythoa " Nightcrawlers " już w swoim akwarium , aby uzyskać lepszy obraz potencjalnego niebezpieczeństwa. Należy zawsze zachować ostrożność w obchodzeniu Palythoa " Nightcrawlers " jeszcze . Każdy inaczej reaguje na trucizny . Jeśli istnieje podejrzenie , że pochodzą z trucizną w kontakcie , proszę skontaktować się z lekarzem lub zatruć . Numer telefonu zaproszenia trucizną awaryjnego można znaleźć tutaj : Przegląd Niemcy : GIZ - Nord Przegląd Worldwide : eapcct.org

Edytowane przez Andretti (wyświetl historię edycji)

PŁYTKIE....

150L, 6x39W , Tunze ReefPack,

Obsada : miękkie oraz LPS 

http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hahahaha, ubawiło mnie to tłumaczenie, spodziewałam się czegoś własnie w tym stylu, więc nie zatrudniałam googla.

Sens da się z tego wyłapać taki, że ma truciznę, ale w normalnym obchodzeniu się z nim nie stanowi żadnego zagrożenia. Domniemam, że chodzi o takie czynności jak przyklejenie do skały, włożenie do akwarium, przenoszenie. Fragowanie nie jest to pewnie codzienne obchodzenie się z nim w akwarium. Mam kilka rodzajów gagatków z takim opisem na reeflex, w tym tytułowego nightcrawler, więc byłam ciekawa, co tam o niem nasmarowali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne, wydawało mi się, że przetłumaczyłem wszystkie ostrzeżenia... Jak znajdę chwilkę czasu, to zaktualizuję reeflex.

Ogólnie należy zachować szczególną ostrożność w obchodzeniu się z koralowcami z rodzaju Palythoa, ja osobiście bym tego w akwarium nie trzymał...

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dodałbym, że potrafi szybko się rozsiewać po baniaku. Znam jedną osobę co odchorowała przenoszenie gagatka i jedną która mimo, że ma w baniaku z nim do czynienia dosyć długo nie ma żadnych przygód.Czyli 50% na 50%

Na forum jest opisane zatrucie powiązane z tym gagatkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.