Skocz do zawartości
Zaleg

zastanów się zanim kupisz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

chciałem się podzielić swoim nie miłym doświadczeniem w zakupie akwarium na wymiar.

Otóż postanowiłem wykonać (zamówić) zbiornik na dolewkę oraz ballinga jako jedno akwarium o wymiarach podstawa 300x400 [mm] wysokość 550 [mm]. Wrysowałem małe szkice (w załaczeniu) jak ma to wyglądać i rozesłałem zapytania.

Swoją ofertą cenowo-terminową skusiła mnie firma "akwaria_nawymiar" z Wrocławia sprzedająca na allegro.

Firma deklarowała dostawę w 7 dni.

Po dwóch tygodniach otrzymałem informację iż jest gotowe ale że mieszkam w Krk poprosiłem o wysłanie po Światowych Dniach Młodzieży.

W końcu 8 sierpnia dotarło do mnie, ale jakie było moje zaskoczenie po rozpakowaniu... to poniżej:

- nie szlifowane krawędzie,

- szyby zewnętrzne niedopasowane - zewnętrzne krawędzie się nie schodzą więc zaciapano silikonem,

- szyby od mniejszych przegród wystają ponad pozostałe szyby,

- na górze uszczerbana krawędź zaciapana silikonem chyba jedynie po to by się nie skaleczyć,

- jedna z komór od ballinga nieszczelna u podstawy przecieka do dolewki (wg sprzedającego mam sobie kupić tubkę silikonu i poprawić :dizzy: )

- akwarium zamuwione na wysokość 550 mm a wykonane na 500 mm (sprzedający zaproponował uduszenie szklarza :evil:)

- po rozmowach ze sprzedającym zaproponował rabat 10% i nic więcej,

- poinformowałem go grzecznie że mnie to nie satysfakcjonuje i zaczęła się przepychanka, ostatecznie wspomniałem że wystawię negatywną opinię na allegro i wtedy zaproponował zwrot 16% zapłaconej ceny za wystawienie pozytywnej opinii. A niech sobie wsadzi... i takim sposobem.

Lepiej kupować za ciut drożej ale u sprawdzonych

post-24875-0-17522900-1471032466_thumb.jpg

post-24875-0-02034100-1471032467_thumb.jpg

akwarium.pdf

post-24875-0-39419500-1471032588_thumb.jpg

Edytowane przez Zaleg (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jeżeli zamówienie nie zostało wykonane poprawnie to czy nie ma możliwości zwrotu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że jest możliwość zwrotu,

ale wg sprzedającego po rozmowie telefonicznej na mój koszt... i jeszcze parę tam rzeczy... mam to gdzieś.

Z resztą nie mam teraz czasu na to wszystko rodzinka mi się powiększyła :smiling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwroty/odstapienie od umowy nawet zdalne nie wystepuja jak robi sie towar na wymiar.

Jedyne co mi przychodzi do glowy to powolac sie na niezgodnosc towaru z zamowieniem i domagac sie rekompensaty. Jak widac nawet w tym kierunku to poszlo.

W kazdym razie slabo to wyglada.

Było 340 litrów: http://nano-reef.pl/...042#entry344042

Obecnie (zdjęć na forum nie ma): 600 litrów słonej wody. Skała: 20kg, Piasek: 10kg albo i mniej. Korale i ryby: kolorowe; Światło: ATI 8x54W T5; Odpieniacz: Vertex Alpha 250; Obieg: RD6500; Cyrkulacja: ciągle za mała ale markowa :); Sól: Red Sea (niebieska) + Balling z Trace Elements od FM i węgiel ale to dla właściciela :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Brawo Ty jakbyś zamówił Maybacha a dostał opla też byś miał to "gdzieś" ?

a skoro masz to "gdzieś" to po co zakładasz temat ?

Zwroty/odstapienie od umowy nawet zdalne nie wystepuja jak robi sie towar na wymiar.

pełna zgoda - tyle że towar został wykonany niezgodnie z umową / specyfikacją

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo Ty jakbyś zamówił Maybacha a dostał opla też byś miał to "gdzieś" ?

a skoro masz to "gdzieś" to po co zakładasz temat ?

a po to zakładam temat by inni z niego skorzystali zamierzając zamówić w tej firmie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

a po to zakładam temat by inni z niego skorzystali zamierzając zamówić w tej firmie.

bardziej zaboli firmę jak oddasz - więcej nie zrobią kichy bo zaboli w kieszeni

a przy okazji - "sumpa" zrobił mi lokalny szklarz

to nie jest dla fachowca jakaś fizyka kwantowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardziej zaboli firmę jak oddasz - więcej nie zrobią kichy bo zaboli w kieszeni

a przy okazji - "sumpa" zrobił mi lokalny szklarz

to nie jest dla fachowca jakaś fizyka kwantowa

po rozmowie ze sprzedającym... bardziej mu zależy na opinii niż na zwrocie(nie będę wchodził w szczegóły)

a sumpa... szklarz wyciął szybki i sam skleiłem (i lepiej wygląda niż mój ostatni zakup)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

a tak zupełnie na marginesie

na allegro otwierasz spór - że towar niezgodny z umową - i wtedy sprzedawca ma ograniczone pole manewru

nie dzwonisz - czekasz na jego reakcję ... ewent. na reakcję załogi allegro

zobacz jak to dokładnie wygląda w regulaminie

aaa kolego skoro przerobiłeś towar we własnym zakresie to gratuluję - masz po gwarancji i zwrocie kosztów

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tak zupełnie na marginesie

na allegro otwierasz spór - że towar niezgodny z umową - i wtedy sprzedawca ma ograniczone pole manewru

nie dzwonisz - czekasz na jego reakcję ... ewent. na reakcję załogi allegro

zobacz jak to dokładnie wygląda w regulaminie

aaa kolego skoro przerobiłeś towar we własnym zakresie to gratuluję - masz po gwarancji i zwrocie kosztów

towar nie ruszony, wcześniej wspomniałem tylko że sam kleiłem sumpa i lepiej mi to wyszło

a spór trwa wg regulaminu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

OK - znaczy kleiłeś innego sumpa - bo zrozumiałem że tego zamówionego przerobiłeś

spór otwarty - czyli jesteś na dobrej drodze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli sump to wgl nie z zamówienia?

tak dokładnie - sumpa robiłem sam DIY

post dotyczy akwarium 4 -komorowego zamówionego na allegro które ma służyć jako dolewka + roztwory do ballinga

OK - znaczy kleiłeś innego sumpa - bo zrozumiałem że tego zamówionego przerobiłeś

spór otwarty - czyli jesteś na dobrej drodze

tak czekam,

zobaczymy

Zamawiałeś towar na odległość ? możesz zwrócić - tym bardziej że dostałeś coś zupełnie innego niż zamówiłeś

http://ezakupy.uokik...ienie-od-umowy/

Dzięki za podesłany link :thumbup: przydatny.

Idę spać bo mnie czeka ciężka noc

Pozdrawiam

Edytowane przez Zaleg (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam tego gościa bo też mi akwa kleił. Totalna porażka a towar odbierasz z jakiegoś garażu. Zero profesjonalizmu.

2cacc2e5b32ec2346ce6b46039b7f7acu1292a15

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam tego gościa bo też mi akwa kleił. Totalna porażka a towar odbierasz z jakiegoś garażu. Zero profesjonalizmu.

Garaż czy nie garaż to akurat nie ma znaczenia.

Fachowiec ze szczecina też robi w "garażu" ale szkiełka jego roboty za to pierwsza klasa.

A propo sporów z all..ro - kiedyś też toczyłem spór i sprawa ( po baaaardzo nieterminowym dostarczeniu towaru) zakończyła się obopólnym negatywem. Nie wiem z jakiej paki ja jako kupujący otrzymałem negatywa skoro przelew za towar wykonałem zaraz po wygranej aukcji. Szkoda gadać :(

Edytowane przez montymick (wyświetl historię edycji)

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie temat może się komuś przydać ale skoro chciałeś uchronić innych to trzeba od razu walić negatywa i zgłaszać do obsługi portalu. Towar na zamówienie ok, ale nie zgodny z zamówieniem, więc wygrana nie powinna być trudna. Sam przerobiłem już parę sporów i muszę przyznać, że o ile sprzedawcy są różni to obsługa allegro zajmuje się problemem.

A opcja damy panu 16%zwrotu za pozytywa jest absurdalna jak dla mnie.

W regionie Kamigata mają rodzaj zawiązywanych pudełek na drugie śniadanie,

których używają tylko jednego dnia oglądając kwiaty.

Gdy skończą wyrzucają pudełka i depczą je.

Koniec jest ważny dla każdej rzeczy...

Zapraszam do mojego tematu :

http://nano-reef.pl/...u-z-walbrzycha/

Aktualności:26.08.2016 Zaciemnienie ....

W baniaku Palythoa, Briareum, Discosoma, Caluastrea, Ślimaki i dzika Xenia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

(...) Nie wiem z jakiej paki ja jako kupujący otrzymałem negatywa skoro przelew za towar wykonałem zaraz po wygranej aukcji. Szkoda gadać :(

w takim przypadku trzeba pisać do załogi - negatyw "za karę" że zapłaciłeś ? a to sprzedawca zawalił sprawę - bez żartów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys napisalem do obslugi, to dostalem odpowiedz, ze sprzedajacy tez ma prawo do oceny transakcji.

Sygnatura;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Kiedys napisalem do obslugi, to dostalem odpowiedz, ze sprzedajacy tez ma prawo do oceny transakcji.

zgadza się - a TY masz prawo się nie zgodzić z jego oceną

bo wystawia negatywa (odwetowego) skoro to ON zawalił - od tego jest załoga żeby reagować np. na takie numery

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo wystawia negatywa (odwetowego) skoro to ON zawalił - od tego jest załoga żeby reagować np. na takie numery

"Załoga" jest tylko i wyłącznie od tego żeby serwis zarabiał pieniądze. Nie angażują się w takie spory. A jeżeli już, to z wiadomych wzgledów biorą stronę sprzedającego. Business is business.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to zareagowali. Olali to

Sygnatura;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

no to zareagowali. Olali to

możliwe że pisząc komentarz naruszyłeś zasady

poszukaj i poczytaj FAQ bo masz o ile pamiętam 30? dni na unieważnienie (staranie się) - nie pamiętam szczegółów

nieważne - nie o tym jest wątek więc nie off topujmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Alledrogo i inne tego typu firmy maja uzytkownikow (kupujacych) w powazaniu mialem podobna sytuacje z media nie dla idiotow

Wysłane z mojego SM-G900F za pomocą Tapatalk 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również zamawiałem akwa na dolewkę od tego pana.

Towar miał być gotowy w 7 dni od daty wpłynięcia pieniędzy na konto. Na zamówienie czekałem do 18 maja do 8 czerwca. Sprzedawca tłumaczył się że to szklarz zawalił, to kolega ma przywieźć palety na wysyłkę bo im zabrakło. Ostatecznie dostałem numer przesyłki na meila. Zadzwoniłem do firmy kurierskiej żeby dowiedzieć się gdzie moja dolewka, a Pani oświadczyła mi że paczka nie została odebrana pod wskazanym adresem. Okazało się że podany numer przesyłki nie jest mój.

Akwarium przyszło dnia następnego.

I tu rozczarowanie wykonaniem:

-uszczerbane na dnie,

-wypaprane silikonem że aż nie miło patrzeć,

-na spodniej szybie przyklejona gazeta silikonem.-

-szyby nie spasowane

Popełniłem jeden kardynalny błąd.... kupiłem poza allegro...

Sam sobie jestem winien, ale przestrzegam przed interesami z tym Panem.

Jakby ktoś chciał to wyśle historię meilową

Pozdrawiam

Edytowane przez tomo88 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.