kiflu Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 Czy rurki z RO mogą się "zestarzeć" ? Moja instalacja RO ma ok 8 lat i w ostatnim czasie miałem już dwa zdarzenia z pękniętym przewodem... Teraz pękł mi zaraz za zaworem kulowym, przyciąłem dziada ale niestety nie umie go "naciągnąć" na zawór bo ciągle pęka przewód. To wszytko tylko "czarny sierpień" czy faktycznie jest coś na rzeczy ? Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 Kupiłem ostatnio używaną jednostkę. Rurki się łamią pod delikatnym naciskiem. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 oj musiała być bardzo stara albo wystawiona na słońce ? mam RO ze 3 lata - rurki nadal elastyczne warto było by zapytać producenta / sprzedawce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 mówicie o tych rurkach ćwierćcalowych? Obecny filtr uzytkuje juz ze 6 lat i nie mam problemu z kruchymi rurkami Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 oj musiała być bardzo stara albo wystawiona na słońce ? mam RO ze 3 lata - rurki nadal elastyczne Na razie stwierdziłem to w rurce z doprowadzenia wody. Być może te bliżej jednostki są w lepszym stanie. Dzisiaj sprawdzę. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiflu Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 mówicie o tych rurkach ćwierćcalowych?Obecny filtr uzytkuje juz ze 6 lat i nie mam problemu z kruchymi rurkami Tak jest właśnie o tych. Ja też do tej pory nie miałem żadnych problemów, a teraz jak by przyszedł kres użytkowania. Robert w PW potwierdził, że faktycznie ze starości białe pękają. Cza wymienić instalacje a to wszystko 3 dni przed wyjazdem na urlop... Cytuj "Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Aureliusz Nowe 730L Stare 470L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 Sprawdziłem i tylko końcówka dopływu się łamie. Może była faktycznie na słońcu. Nie mam pojęcia w jakich warunkach pracowała jednostka. Reszta rurek wydaje się być OK. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukisc Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 To jest standard, byłem kiedyś serwisantem systemów RO jak jeszcze nie były tak ogólnie dostępne. Ja profilaktycznie co dwa lata wymieniam dla świętego spokoju. Orginalne wężyk AquaFilter nie parciały, a cała reszta tak i łamią się jak zapałki. Pozdrawiam Łukasz Cytuj 375l z sumpem, Maxspect Gyre 150, 1x Jeba WP-25,Jebao DC 1200,Vertex Omega 180i,34kg skały, 6x 54W T5+ 60W Led multichipy, , auto dolewka, RO+DI Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 Robert w PW potwierdził, że faktycznie ze starości białe pękają. Czyli można bezpiecznie kolorowymi na dłużej zastąpić te białe? Łukasz - kolorowe też pękały, czy problem z białymi tylko? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geralt Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 (edytowane) Myślę, że na proces starzenia tych rurek nie ma wpływu światło lecz woda. Zarówno cały zestaw RO jak i zapas rurek miałem schowane w szafce pod akwarium. Przy przeprowadzce rurki w większości mi popękały i zamieniłem je z zapasu, który mi został po pierwszym motażu. W moim przypadku początek był w marcu 2009, a zmiana w czerwcu 2015. Edytowane 14 Sierpnia 2016 przez Geralt (wyświetl historię edycji) Cytuj Start 19 marzec 2010 ... od czerwca 2015 - OptiWhite 130*80*60h, Sump 140*60*40 Dolewka DIY 60l, 20kg LR, LED Reef Factory 210W, pompa Blue Reff Motion 12K z wylotem loc-line, ATI PowerCone 250iDC, Maxspect Gyre 350 + Jebao RW-15. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 w takim razie dobrze wiedziec Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darko Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 Zestaw RO uzywam od 8 lat. Regularnie czyszczę, wymieniam wkłady. Rurek jeszcze nigdy nie wymianiałem. Są elastyczne, Nie pękają. Filtr w między czasie "przeżył" remont kapitalny w domu. Dodam, że używam w kolorze białym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TDS Zgłoś Napisano 14 Sierpnia 2016 Witm Miałem raz zalany parkiet przez owe rurki, dlatego staram sie raz na jakis( co 2 , 3 lata) czas je wymieniać. Traktuje to jako knserwację filtra:) Pozdrawiam Cytuj w realizacji- 120x60x60h 105 l sump, 2xAPF600:)DIY, NJ6000, 2x T 6100, 1x6055 2x250 HQI +4x54W masa innego drobnego sprzetu Walka z glonami trwa - chyba wygrywam:D http://tablica.pl/of...-20130829202216 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach