Skocz do zawartości
remi

Skała

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie odnośnie jakości skały. Planuje wykorzystać sucha skalę do założenia zbiornika -wagowe na ta chwile nie mam pojęcia nie zdecydowałem co ostatecznie chce trzymać i ile miejsca i jaka konstrukcja ze skały wyjdzie. Zbiornika 300-350l. Żywa skała jako nośnika życia wiec coś do sumpa i jakiś kawałek do akwa. Zasugerowano dobra jakościowa sucha skalę tzn jaką? ??? I gdzie ja kupić na co patrzyć i pytać ???

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno na sposób "zabicia " w niej życia. Organoleptycznie to też czy nie śmierdzi chlorem.

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

tylko nie daj sobie wcisnąć jakiegoś wapienia filipińskiego - bo tanio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze organoleptycznie pochodzenie jak wspomniał SILVA ?? Jestem z Zagłębia wiec Katowice i Zabrze 2 sklepy na które trafiłem na forum. Więc raczej macie wyrobiona opinie o skale

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W aquario Katowice mają bardzo ładną suchą skałę, dwa rodzaje. Przynajmniej tydzień temu było z czego wybrać, zadzwoń albo podejdź do nich to sobie sprawdzisz

edyta. a co siedzi w skale i co może oddać do wody to czysta loteria

Edytowane przez volf (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że loteria i różnie może być. Zobaczymy może akurat jak będę szukał skały ktoś będzie likwidowal akwa. Bynajmniej chciałbym zasiedlic skalę od "0". Co wyjdzie po zamoczeniu inna sprawa.

Jest jeszcze skrzydlica z Bielska patrzyłem cena 23zl a jak to ma się do jakości u innych. Zaraz będę dalej patrzył ceny.

Jadwiga morska 30zl

Reef shop 32zl

Katowice 27-32zl

Maks 100l różnicy na naturalnej więc kwestia jakości czy zdzierania z nas kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mogę coś poradzić to nie bierz skały z likwidacji. Ja kupiłam od 2 osób i teraz mam wielki problem z no3. Właśnie ze dwa tygodnie temu kupiłam w aquario fajne kawałki marco rocks. Jest bielusienka, zupelnie bez zapachu, wydaje się dobrze oczyszczona. Jeszcze nie wlozylam bo mi rybka chudnie i nie chce jej stresu dokładać. Była jeszcze sztuczna AF ale ciężka i wyglądem przypominała mi beton i jeszcze trzeci rodzaj: naturalna sucha skała, ale nie wybielana. Miała "zapaszek" i zawierała zasuszone resztki organiki, więc dla mnie do działającego akwarium się nie nadawała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny które podajesz to raptem 75% żywej. Na prawdę chcesz postawić taki zbiornik na suchej? Nie lepiej zrobić to na żywej? Chodzi o kasę czy masz 5l baniak z bakteriami i szkoda Ci ich wyrzucić :)

Wysłane z mojego LT26i przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi o kasę bo faktycznie nie dużo dopłaty i jest żywa. Bardziej kwestia poznawcza. Zobaczyć jak życie będzie się rozprzestrzeniać na takiej skalę. Cierpliwości mi nie brak i poczekam kilka miesięcy. Tym bardziej ze chce dsb w sumpie a tam też chwile zajmie pełne zasiedlenia złoża.

Pozostaje kwestia ostatecznej decyzji narazie to jest luźna decyzja oparta na tym co przeczytałem i tym co sobie założyłem. Wybiorę ostatecznie to co będzie najlepsze dla akwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.