jar2789 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2019 Mi prawie równo lecą, minimalnie ATI essential 1 zwiększyłem bo jednak kH leciało a teraz stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 1 Lipca 2019 48 minut temu, gnom napisał: Oba plyny powinny isc w jednakowej dawce, tak mowi producent. Wszelkie nierownosci wyrownujesz czystymi prochami a pozniej ewentualnie korygujesz na pompach zuzycie ja nie czaje, bo akurat w moim akwarium kh spada 0,75 na dobe, a reszta znacznie mniej, to siłą rzeczy musi 1 butelka iść więcej, bo jak puszcze 2 równo to się okaze ze niektóre pierwiastki będą w .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jar2789 Zgłoś Napisano 1 Lipca 2019 U mnie podobnie, kH leci szybciej ale nie aż tak. Około 0,6 na dobę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 1 Lipca 2019 Moim zdaniem "Balling" Ati nir nadaje sie do wybiorczego dozowania makroelementow. Zawsze lalem po rowno. Testy, korekta na pompach i znowu testy. Ewentualne braki podlewalem plynami z proszkow i znowu testy, az bylo w miare stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_Artur_ Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 16 godzin temu, gnom napisał: Moim zdaniem "Balling" Ati nir nadaje sie do wybiorczego dozowania makroelementow. Zawsze lalem po rowno. Testy, korekta na pompach i znowu testy. Ewentualne braki podlewalem plynami z proszkow i znowu testy, az bylo w miare stabilnie. Możesz uzasadnić pierwsze zdanie? Cytuj Pozdrawiam, Artur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Uzasadniam moje zdanie Twoimi problemami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_Artur_ Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 (edytowane) 7 minut temu, gnom napisał: Uzasadniam moje zdanie Twoimi problemami Tyle, że ja nie mam problemów w akwarium - wręcz przeciwnie. Jest ono obecnie w szczycie formy. Producent przewidział różnicę w dawkowaniu płynu 1 i 2 o czym świadczy kalkulator ATI: https://atiaquaristik.com/en/?page_id=1458 a dokładnie: Setting of Essentials pro 2 based on calcium consumption (alternative) gdzie podaje się tygodniowy spadek, bądź wzrost Ca i w oparciu o ten parametr zwiększa lub zmniejsza się ilość płynu 2. Moją wątpliwość budzi wielkość różnicy między płynami która wynosi obecnie prawie 30 ml. Wydaje mi się to dużo i zastanawiam się czy to normalne, czy coś jest jednak nie tak. Edytowane 2 Lipca 2019 przez ZielonyAmator (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Artur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 No roznica w dawkowaniu to jest ten problem, bo butle schodza nierownomiernie. Zawsze opieralem sie na metodzie klasycznej + "kalibracja" co jakis czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_Artur_ Zgłoś Napisano 2 Lipca 2019 Jest to pewien problem dlatego jestem w trakcie ustalania czy jest możliwość kupna samej butli #2. Cytuj Pozdrawiam, Artur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
_Artur_ Zgłoś Napisano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Kilka słów odnośnie stosowania ATI Essentials PRO bez podmian przez ponad 3 miesiące: Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez ZielonyAmator (wyświetl historię edycji) Cytuj Pozdrawiam, Artur Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach