sumka33 Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Wurdenanni ma w swoim menu takze ślimaki? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Berghia jest w menu wielu popularnych zwierzaków np. wargatków. hexy , chlorka, chrysusa itd. Berghia jest przysmakiem mitraxów - te dziady zjadają wszystko i jak przywiozłem rurówki od kolegi z forum to mi je jak banany pootwierał :/. Gdzieś również czytałem że krewetki wunderwaffe (Lysmata wurdemanni i Lysmata kuekenthali) też gustują w tych ślimakach. Jednym słowem berghia nie ma łatwo w naszych szkiełkach ... Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Jak trafisz chelmona który gustuje w aipstasi to definitywnie zje wszystkie, i nie skubie korali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Apolonia Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Chelmon zje albo padnie zanim zdąży zjeść. Większe prawdopodobieństwo na to drugie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 13 Października 2016 U mnie brzydal wcinał do zera a nastepnie lądował w sumpie aby nie stresować euphylii. Pewnego dnia jednak popełnił samobojstwo w kominie zatykając spływ z akwa. Po 3 miesiacach aiptasia wróciła i kupiłem nowego który w 3 dni wyzerował aiptasie. Ten osobnik zostaje już w akwa bo pozbylem sie LPS Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Idealnego pogromcy aiptasi niestety nie ma. Bo jak kupujemy zwierzaka to -może nie jeść aiptasi -moźe paść zanim zje -może co gorsze jeść inne korale Dlatego wg mnie najlepsza jest berghia bo jedyne niebezpieczeństwo, że ja coś zje. Na pewno wargatki,chociaż nie testowałam. Natomiast krewetki pepermint (dokładniej L seticaudata) niekoniecznie. Wpadły mi 2 ślimaki do ReefMaxa gdzie były 2 duże krewetki i po ok 3 tygodniach udało mi się je z powrotem wyłowić. Oprócz krewetek w baniaku 2 złe błazny para pterapogonów i babka. Oraz las-hodowla aiptasii dla moich berghii. WRM maiałam kilka aiptasii więc kupiłam 2 krewetki. ale po kilku miesiącach jak było brak rezultatu kupiłam berghię. Ponieważ wpierw musiałam odłowić krewetki to berghie były w malutkim osobnym akwa. Jak zobaczyłam ile jedzą i że łatwo się mnożą to zmieniłam zdanie i ReefMax został matecznikiem aiptasii. Krawetki nadal tam są. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pinki Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Tak berghia jak i krewetka są skuteczne tylko na małe aipstasie tych wiekszych nie ruszą. Natomiast rybą rozmiar nie robi różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TMK Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Tu się nie zgodzę. Jedna berghia nie zje bardzo dużej aiptasii, ale już 3 sztuki wspólnie bez problemu. Te ślimaczki atakują razem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach