Skocz do zawartości
Pajutoja

Kolejny projekt - 54l

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka,

Aktualnie chodzi mi po głowie kolejny projekt, tym razem 54l

Do 30l jest już prawie wszystko czekam tylko na remont i wystartuje:

http://nano-reef.pl/topic/82304-pierwsze-30l/

I tak więc ze sprzętu mam już:

-Kaskada Aquael fzn-3

-Odpieniacz Resun sk-300

-na dniach będzie koralia 900

Do tego sprzęt typu Ro/Di, Tds, itd. czyli rzeczy które będą do tego i 30l

Z tego co już wiem co jeszcze będzie to tak:

-Zbiornik Full OptiWhite 60x30x30cm 6mm

-Grzałka aquaela 50w Easyheater

-do filtra siporax

-dolewka TMC V2 Auto Top Plus (chyba że nie sprawdzi się w 30l to wtedy wybiorę jakiś inny sprzęt)

Ogólnie zastanawiam się aktualnie głównie nad 2 rzeczami

1.Oświetlenie

2.Cyrkulacja

Ad.1

Więc tak po głowie chodziło mi trochę pomysłów

a) Lampa 2x24w t5

Ale raczej rezygnuje z tego pomysłu ponieważ nie podoba mi się wymiana świetlówek co 6 miesięcy i wydawać na to po 100zł bez sensu

B) Lampa led Diy 54w ze sterowaniem od Magu

Ogólnie pomysł by mi odpowiadał ale obawiam się wykonania pod względem estetycznym

c) Chinka

Moc 120-160w i skręcona do odpowiedniej mocy ale sam nie wiem czy to dobre rozwiązanie

d) jakaś markowa lampa led

Ale tu już nie pasuje mi zbytnio cena

e) Zlecić komuś zrobienie lampy

f) Może jakieś inne pomysły

Ad.2

Co do cyrkulacji to będzie napewno koralia 900 i do tego to co daje kaskada (1200l/h) ale coś do tego pasuje dołożyć i chodziło mi po głowie tak:

a) jakaś jvp tak z 2000/lh 2500l/h

Ogólnie niby okej bo tanio i wgl. ale brak magnesu i może startować do tyłu

B) Koralia 1600

Wyższa cena od jvp, jest mocowanie magnesem, nie wiem czy wystarczy mocy

c) Aquael Reef Circulator 2500

Wyższa cena od powyższych, moc powinna być chyba dość okej

d)Rw-4

dość spora cena, możliwość regulacji, moc w zapasie, funkcja falownika

e)Może jakieś inne pomysły

Zapraszam do wypowiedzi na ten temat

A co do obsady to raczej miekkie i lps i jakieś rybki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponad siedem miesięcy piszesz o wystartowaniu 30l i nic, a teraz 54l. Załóż te 30l i jak Ciebie to wciągnie, a wciągnie to nie będziesz myślał o 54l a o 154l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponad siedem miesięcy piszesz o wystartowaniu 30l i nic, a teraz 54l. Załóż te 30l i jak Ciebie to wciągnie, a wciągnie to nie będziesz myślał o 54l a o 154l.

Czytalem tamten temat i jak zobaczylem ten to wiedzialem ze ktos cos takiego napisze haha :D Ale popieram kolege jak masz wszystko do 30. to startuj z tym i nie inwestuj jnarazie w kolejny niewiele wiekszy , pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc już daje wyjaśnienie sytuacji. 30l nie wystartowało jeszcze ze względu na to że mam akurat remont w planach za niedługo i chyba najsłuszniejsze będzie aby jednak go przeczekać. Po głowie chodziło mi kilka pomysłów na kolejny zbiornik od tych 54 do jakoś 250 w obiegu ale po przeliczeniu kosztów jak na razie padło na to 54. Później zapewne po malutku będzie szło na większe szkiełko.

Teoretycznie 30l mogło by już stać ale nie wiem jaki miało by sens założyć je na np. 4 miesiące a następnie przenosić je z pomieszczenia itd. obawiał bym się tego i dlatego jednak chyba lepiej zaczekać.

Remont ma być jakoś końcem tego a początkiem następnego roku. Dodam jeszcze że w tym samym czasie musiał będę na jakiś czas przenieść 112l i 25l słodkie a tymczasowe miejsce na to tez musi się znaleść

Edytowane przez Pajutoja (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

(...) jak masz wszystko do 30. to startuj z tym i nie inwestuj jnarazie w kolejny niewiele wiekszy , pozdro

to co już ma (Aquael fzn-3, Resun sk-300, koralia 900) spokojnie da radę w 54l - a to prawie 2x więcej wody

a brakuje tylko lampy - którą i tak musi dokupić

więc to akurat ... nietrafiona uwaga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam jeszcze co do tego to z tego jak mam z miejscem w mieszkaniu to mam akurat tak że jako dodatkowy zbiornik właśnie mogę dodać coś typu 54l. a chcąc robiąc coś typu 100+ to muszę liczyć się z większymi kosztami (mam dopiero 16 lat więc w moim przypadku są one dość spore ponieważ sam kupuje sprzęt) a do tego z likwidacją słodkowodnej 112l bo inaczej miejsca nie mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ktoś powie w takim razie jak ze sprzętem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jeszcze nie masz szkla zrob sobie go z kominem, sprzedaj kaskade i kup pompe obiegowa i sumpa. Mam takie samo szklo i kaskade, nie polecam. Z kazdym jej uruchomieniem caly chlew do zbiornika. A wylaczam co dzień na czas karmienia inaczej pokarm w kaskadzie i jeszcze wiekszy chlew.

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

Mozesz zrezygnowac z odpieniacza na rzecz sumpa, ja swojego dodalem po 4 miesiącach, mam 4 male rybki, rownie dobrze mogłoby go nie być.

Wysłane z mojego MI 4LTE przy użyciu Tapatalka

ea1f6667d0041b07cd7dddee4a2430aeu1278a1123.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na razie jest kaskada, odpieniacz i koralia 900, myślałem też nad sumpem ale tu jeszcze musze przeanalizować czy było by miejsce na niego i jakie koszty. A że mam kaskadę i odpieniacz już to myślałem żeby je wykorzystać

Zbiornik raczej będzie stał na biurku i jest tam szafeczka ale wiadomo nie jest ona jakoś duża i jest też szuflada nad nią ale to już nie powinno przeszkadzać, zrobić otwór i po problemie. Odrazu piszę że zrobienie osobnej szafki pod zbiornik nie przejdzie bo nie mam na to miejsca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

(...) wylaczam co dzień na czas karmienia inaczej pokarm w kaskadzie i jeszcze wiekszy chlew.

próbowałeś dać gąbkę jako pre-filtr na rurkę zasysającą ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skoro padł już pomysł sumpa to może odrazu ktoś pomógł by podliczyć łączne koszta do tego rozwiązania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

zadałeś pytanie mniej więcej takie :

ile kosztuje zielone auto ?

komin? wiercenie zbiornika? pudełko przelewowe?

zadzwoń do jakiejś firmy, podaj wymiary jakie miałby mieć

rozmiar, jakie szkło i firma która to sklei - może być spora różnica

do tego dolicz przeloty rury złączki klej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robienie z pudełkiem to dość spore koszty bo same pudełko to z 200zł, do tego zbiornik kolejne 200zł, pompa ze 100-150zł orurowanie itd. bardziej co do komina, zbiornik odrazu zrobiony z tym. nie pytam o konkretną cenę tylko tak około jaka to może być różnica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

pudełko około 200 ale kompletne z przelotami i odpada grzebień - zostają rury zawory pompa zbiornik .. inny odpieniacz?

bez projektu to można liczyć co i jak się chce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpieniacz zostaje ten co jest, sam już nie wiem jak to zrobić bo tak w sumie to koszty rosną tak około ~ 400zł z tego co sobie policzyłem, ale są również lepsze możliwości. Co do sumpa co istotne muszę również sprawdzić jaki maksymalnie by się zmieścił itd. Tylko czy dobrym pomysłem jest robić sump w takim tak w sumie małym zbiorniku? (odrazu zaznaczam że większy jak na razie nie wchodzi zbytnio w grę)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem pomiary w szafeczce i jest 28x48x43h cm

I tak jeśli robiłbym sump to może coś około 25l (40x25x25cm) tylko czy tyle w razie czego wystarczy? Musi być tam miejsce na dolewkę, odpieniacz, grzałke itd. siporax i inne wkłady, wiadomo komora pompy. I myślałem czy zrobić np. refugium, dsb ale tutaj to się nie znam i sięgam po waszą opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem za dużo chcesz upchać w tak małym sump-ie. Zrób przegrodę na odpieniacz, siporax + ew absorbenty, oraz komorę dla pompy obiegowej i tyle. Na refugium moim zdaniem nie będzie tam już miejsca.

bcae474f7c59462f5d92ef11974d6818u1253a1259.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem za dużo chcesz upchać w tak małym sump-ie. Zrób przegrodę na odpieniacz, siporax + ew absorbenty, oraz komorę dla pompy obiegowej i tyle. Na refugium moim zdaniem nie będzie tam już miejsca.

Miejsca rzeczywiście nie było by dużo i nadal się zastanawiam czy jest sens to robić czy lepiej dać po prostu kaskadę. Odpieniacz, siporax i grzałkę zmieszczę do kaskady w razie czego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już zależy od Ciebie czy zrobisz sump. Ja mam zbiornik 150l od 3,5 miesiąca i właśnie zamierzam dorobić sump, po pierwsze dlatego że będzie mi łatwiej, więcej miejsca w zbiorniku (wiadomo szczególnie odpieniacz zajmuje trochę miejsca), po drugie denerwuje mnie że sprzęt powoli zarasta algami, trzeba to na bierząco czyścić. Poza tym zbiornik w którym sprzęt jest w sump-ie wygląda estetyczniej.

bcae474f7c59462f5d92ef11974d6818u1253a1259.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzęt to w kaskadzie (odpieniacz, grzałka, wkłady) a do zbiornika to oświetlenie, cyrkulacja, czujniki dolewki więc tylko czujniki idą do baniaka

A podpowie ktoś coś co do cyrkulacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.