Skocz do zawartości
mathom

Amoniak - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam problem z amoniakiem (NH3). Kostka 30L Aquael, zalana 6 tygodni temu.

NO2 - 0

NO3 - 50

PO4 - 0

KH 9,3

NH3 - 1

PH <8

Zasolenie 1023

Amoniak zoolek, reszta salifert.

W akwa parę miękasów od znajomych od 2 tygodni: xenia, sarco i sinularia. Wszysto ładnie polipowało i pompowało do wtorku. Teraz xenia oklapła ale zaczyna się powoli pompować. W niedzielę wpuściłem 3 małe clibanariusy z odłowu (te małe pustelniki ok 1cm z morza środziemnego) - mają się świetnie, demolują wszystko na swojej drodze. Skały mam ok 3kg, nie zauważyłem żeby coś w niej padło, woda nie śmierdzi, odpieniacza nie mam. Niczym nie karmię.

Niestety nie miałem testu na NH3, stwierdziłem że NO2 =0, PO4 = 0 więc nabyłem błazenka, który dokonał żywota po 2 dniach :( (w planach mam 160L do końca roku - nie bijcie) - mlaskał po czym wczoraj wieczorem po zgaszeniu światła zaczął szaleć, pływać głową do góry, wyglądał jakby zjadał coś z powierzchni i nagle padł na piasek (teraz wiem że się udusił). Po tym zajściu kupiłem test na NH3 i się przeraziłem. Cały czas chodzi kaskada + cyrkulator.

Leję Nite Out II od początku, w kaskadzie silicate clear, siporax i purigen.

CO robić? Czy czasami problemem nie jest PO4 ?

Edytowane przez mathom (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisałeś, że PO4 =0 to w takim razie z tym nie ma problemu.

NO3=50 szkodliwe dla koralowców LPS i SPS - miękkie i ryby przeżyją w takiej wodzie.

Nie napisałeś natomiast jaki wynik NH4 masz - niestety aby cokolwiek mogło żyć musisz mieć NH4=0.

Wyciągaj życie z akwarium i przechowaj u kogoś.

Zrób podmianę 30% wody .... i czekaj aż amoniak spadnie do zera.

JAko bakterie startowe polecam BioS i pożywkę dla nich od AF.

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie kupowałem testu na NH4 myślałem że NH3 wystarczy ...

To zależy od producenta co napiszą na opakowaniu :)

Testy NH3/NH4 są to testy na pomiar zawartości związków amonowych (amoniaku i jonów amonowych) w wodzie.

Solarium V3

fc489c49e03bec218befb7372bfc324fu723a639

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem test na amoniak jeszcze raz (mój mierzy NH3 i jony NH4+) i okazuje się że źle wczoraj odczytałem (bez tabelki) i faktycznie mam ok 0,03. Taki poziom nie mógł chyba odesłać ryby w zaświaty ? co ciekawe dzisiaj rano znalazłem na piasku martwego małego kraba szarego którego dostałem ze skałą i widziałem do tej pory tylko raz. PO4, NO2 0, NO3 cały czas >50.

Może u mnie cykl azotowy stanał? czy bez PO4 NO3 ma szansę spasc? czytalem ze ktos dolewal coli zeby podniesc chwilowo po4.

Edytowane przez mathom (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.