Skocz do zawartości
Syrenka

Dobra sól

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka będzie najlepsza sól do morskiego? Bo jest pełno soli ale niektóre się nie nadają. Które z tych się nadają: Aqua Medic Reef Salt, Aquarium System Reef Crystals, HW Meersalz proffesional, Dophin, Aqua Medic - Biosal.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

używałem kiedyś soli SERA ale średnio byłem zadowolony i zmieniłem na KENTA który ostatnio staniał a jakosciowo jest bardzo dobry .

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się trzymam jednego producenta - najpierw była Instant Ocean, teraz jest Reef Crystal - ta mi odpowiada. IMHO wybierz taką, do której masz stały dostęp. Kondycja zbiornika i tak bardziej będzie zależała od regularności twoich prac serwisowych i uwagi, którą mu poświęcisz.

Pozdrawiam

Piotr

Utwierdzam się w przekonaniu, że praktyka bardzo różni się od teorii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W malym baniaku uzywalem Tropic Marine ZPro reef, bylem bardzo zadowolony, szybko sie miesza, korale i inne zwierzaki w super kondycji, bez zadnego dodatkowego dozowanie. teraz z powodu dostepnosci, a wlasciwie jej braku, przeszedlem na Kenta. Jedyne co narazie moge powiedziec to to, ze ma bardziej regularna strukture niz tmpr i tez fajnie sie rozpuszcza:)

jeszcze tu wroce:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TMPR i Preis, tych dwoch uzywam na przemian i jestem bardzo zadowolony. Aczkolwiek znam tez ludzi ktorzy sa zadowoleni z soli AquaMedic :)

http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Preis ma niska zawartosc wapnia, ktory latwo uzupelnic

Marin Enviroment bardzo niski poziom magnezu

teraz uzywam Kenta i jestem zadowolony ma wszystkiego prawie akurat

jezeli na poczatku nie bedziesz dozowac elementow to wybierz Kenta, jezeli mozesz dozowac wapn to bierz Preis

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sugeruj się ilością wapna w soli. Uzupełnisz kalkwasser. Korale tyle go jedzą, że musiałbyś co tydzień podmieniać dużą ilość wody aby uzyskać wapń na wysokim poziomie. Używam kenta. Potwierdzam wysoką rozpuszczalność aczkolwiek przez miesiąc mieszania się wody w akwa miałem mętną wodę :) Dopiero jak załadowałem skałę to woda się wyklarowała. POZDRO

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mariusz nie wapna tylko wapnie :) to dwie różne rzeczy (jedno to pierwisatek chemiczny a drugie to związek chemiczny)

240 l (120 dł 50 szer 40 wys) + 56 l sump, pompa glowna PH 802, cyrkulacja 900l/h + 500 l/h + 400 l/h + 240 l/h, oswietlenie NOWE 39W aquastar (T5) + 39W 4000K (T5) (12 godzin) + 2 X 39W 5000 K (6 godzin) bez odpieniacza, grzałka 150W, ok 20 kg żywej skały

forum wspinaczkowe Brytan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@krzysiek I coś Ty kolego wymyślił z tą niską zawartością wapnia w soli Preis ?????

Boże Ty słyszysz a nie grzmisz ???????

Co to ludzie nie wymyślą , no,no,no :haha

Wreszcie !!!! 425 l profil, komin 22 l, sump280 l, Turboflotor 5000 shorty , DELTEC PF601S, Obieg DELTEC HLP 5250, WEIPRO LM150 (3x150HQI + 2 T8 54W aktynika) cyrkulacja TUNZE 7240/2 + TUNZE TS12 6100 + multikontroler, 130kg skały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jerzol_kominiarz :

@krzysiek I coś Ty kolego wymyślił z tą niską zawartością wapnia w soli Preis ?????

preis jest jedna z czystszych soli pod wzgledem fosforanow (kazda je ma), ale wapnia ma malo, relatywnie do innych marek. doskonale za to nadaje sie do systemow z reaktorem na przyklad. zobacz na jakiej soli jada niemieckie farmy korali. pzdr

Purple haze......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Preis ma malo wapnia??? Az jutro jeszcze raz sprawdze bo robie podmianke, ale z tego co mierzylem do tej pory to przy 1.025 ma 450mg/L wapnia, nie uwazam zeby to bylo malo, test Tropic Marin, mierzone wielokrotnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jerzol_kominiarz :

uzywalem tej soli kiedys bo mam do niej latwy i staly dostep. robilem testy przygotowanej solance na podmiane i nigdy niebylo powyzej 300.

jest tu na forum moj kolega o ksywce bratbo on caly czas uzywa preisa a ja przeszedłem na kenta po samych glonach wapiennych widac jak bardzo roznia sie zbiorniki miedzy saba ,i to jest dla mnie kolejny dowod ze preis ma niskia zawartosc wapnia co niezmienia faktu ze jest to moim zdaniem dobra sol bo wapn latwo uzupelnic.

@AquaManiac miezyles w zbiorniku czy przygotowanej wodzie do podmiany?

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wow :)

poziom Ca w soli Preis ponizej 300 ?

ciekawe jakim testem to Krzysiek mierzyłeś ?

Uzywam cały czas tej soli i u mnie nigdy nie było poniżej 400 w solance.

Wcześniej uzywałem TM Pro ref , ale zawsze po podmiankach miąłem lekki wysyp glonów , po przejsciu na Presa nie wiem jak wygląda glon :)

Zauwaz ,że na soli Preis udało sie rozmnożyć ciężkie do rozmnożenia gatunki zwierzaków. I to jest chyba najlepsza reklama dla tej soli.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mierzone salifertem. moze tak sie poprostu trafilo w jakiejs partii towaru i juz. wszystko sie moze zdarzyc.

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tej pory jechałem prawie 2 lata na TM PRO, ale ostatnio ze wzgledu na dobre opinie i spory spadek cen zakupiłem duze wiadro KENTa.

Po duzej podmianie 1/4 wody w akwa na nowej soli szybki mi zaczely zachodzic glonami 2x szybciej.

Nie koniecznie to jednak od zmiany soli - moze to byc od duzej podmianki, w tym samym czasie dodałem tez do systemu refugium z Miracle Mud. Zobaczymy przy nastepnych podmianach.

550L, ATI BM 200, 2x Tunze Stream 6100, Nano Wavebox + UPS, obieg OR3500, 2x80W 2x54W T5 + 210W LED CREE, sciemniane oswietlenie, komputer Profllux II plus EX, sump 110L, filtr z Bio pellets ok 1L, chłodziarka AM500, 65kg LR, 25kg LS, pokolce , błazenki, anthiasy i inne, głównie korale LPS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zawsze TMPR + kent - a walcze z glonami od wakacji.. chyba nastepnym razem kupie preis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zaczołem kenta używac i juz widze poprawe kondycji zwierxzakow

NiEcH MoC BęDzIe Z WaMi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzicie, 2 ludzi - 3 opinie :)

Jedni kochaja Kenta a inni narzekaja, jedni chwala Preisa a inni twierdza ze to badziew, niektorzy uwielbiaja TropicMarin ale kolejni maja po niej wysyp glonow... :D

Ach... kocham to nasze hobby :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mam pytanie czy przy mieszaniu soli Kenta tak długo trzeba ja mieszać aż się wyklaruje ?? Wczoraj zapuściłem do mieszania i przez cały czas mam mleko. Temp 25 i pompka mieszająca ......

DEXA /jacekdl@o2.pl/ GG 3977 niestety na razie www.papierline.pl

moja mała galeria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak jak pisze Łukasz. u mnie się 4 tygodnie mieszała i była mętna. dopiero jak włożyłem skałę to się wyklarowałą. też używam Kenta

star.gifTo,że nie mam w tej chwili czasu na morszczyznę nie znaczy, że jš porzuciłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak tylko ja potrzebuję na podminę i aż boję sie wlać takiego męta

DEXA /jacekdl@o2.pl/ GG 3977 niestety na razie www.papierline.pl

moja mała galeria

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.