Skocz do zawartości
Waldemar Żak

Zaczynam budowę reaktora i mixera ;)

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie, zacząłem. Na tą chwilę mam rurę 200mm i WIELKIE śrubunki bo 4 cale !!!!!!!!!!! NIBCO i co najważniejsze znalazłem w szczecinie firmę która wycina laserem wszystko z plexi :no rewela - nareszcie przestanę piłować bez pamięci :):):). Cena za wycięcie jest super bo np wycięcie koła trwa około 3min a za minutę płacę 2 zł !!!!!! czyli 6 zł za idealny okrąg ale oczywiście materiał mój (mają na miejscu również plexi do sprzedania). Są rewelacyjni, facet mi proponował wycięcie skrzypiec mini z plexy :) robią wszystko. Przy kolejnej wizycie zapytam czy również można zamówić wysyłkowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokładnie tak, zapytaj czy maja sprzedaz wysylkowa i czy po podeslaniu projektu mozna u nich zamowic material+dociecie

udokumentuj takze Swoje prace, fotki+opis, a pozniej publikacja na Twojej stronce, na pewno sie przyda

pozdrawiam, Marcin z 3city

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pewnością nie będzie to made Janek :):):) ale zawsze to coś. Wiem że Janek ma wzornictwo oparte na "szarościach" ja tym razem postanowiłem zrobić na NOBCO bo jest bardziej dostępne. Jest mały problem z rurami akrylowymi bo zamawiałem 140/150 mm ale niestety ciągle nie mają więc już się znudziłem czekaniem i wziąłem 190/200 bo tylko takie mieli w tej większej rozmiarówce. Zmusza mnie to do jakiś innych rozwiązań aby wykombinować dwu komorowy reaktor bo dwóch kolumn 200mm to sobie nie wyobrażam :no Pewnie będzie jedna komora z 200mm a komora zmiejszająca Ph z mniejszej również to będzie pewnie kompromis - będzie co będzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Zbyszek36

no, no :) orginalnych reaktorow nawet niedocinaja laserem :no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. W każdym średniej wielkści mieście jest firma posiadajaca laser do plexi. Marcin a w 3city to razem tak na oko to z 10. Szukajcie w reklamie.

380l, 400W led DIY Cree, odp. T-Aqua, trochę innych gratów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja tu buty złaziłem za kimś kto tanio i dobrze tnie plexi a wy milczeliście :) Do tej pory przekonany byłem że nikt jeszcze na to nie wpadł :) ale mimo wszystko lepiej mi na duszy :no I tu sprawdza się zasada - kto pyta nie błądzi :) a ja nie pytałem.

O kosztach z pewnością napiszę. Szacuję całą operację na max 500 - 550 zł oczywiście w zależności jak drogą pompę wybiorę :). Nie wliczam w koszta elektrody Ph i Ph komputera. Pożyjemy zobaczymy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Często zaglądam na Twoją stronę i jestem pełen podziwu dla zdolności manualnych. Tak z ciekawości bo mam o tym lekkie pojęcie. Mamy średnicę, a jaka wysokość reaktora? Będę wówczas miał wyrobiony pogląd o wydajności pompy.

http://rafa.koralowa.pl Katalog przyrodniczych stron --> http://katalog-www.eu Serdecznie pozdrawia, Waldek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, druga kolumna pełniąca tą rolę tyle że o dużo mniejszym rozmiarze myśle że około 100 do 120 mm jednak wszystko zależy od tego jaki rozmiar akurat będą mieli w hurtowni. Na tą chwilę i tak mam dużo pracy bo jednocześnie przygotowuje kolumny pod mixer i reaktor :no

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.