genek68 Zgłoś Napisano 6 Października 2016 Witam mam pytanie dla znawców tematu jakie oświetlenie będzie potrzebne do baniaka 500l i wysokości 70 cm mam lampę z dwoma żarnikami HQI i dwoma jarzeniówkami t5 Lampę kupiłem z demobilu więc pewnie trzeba by wymienić światło na świeże co do HQI to myślę o Lampa AquaMedic 150W Rx7s Aqualine 16000 16000K Lampa Sylvania 150W Rx7s CoralArc 20000K a świetlówki to co wy na to? pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 6 Października 2016 dopisz jeszcze co planujesz w zbiorniku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
genek68 Zgłoś Napisano 6 Października 2016 dopisz jeszcze co planujesz w zbiorniku no fakt to też ważne więc przede wszystkim korale miękkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Na 70 cm wysokości tylko 250 w hqi. 150 nie za bardzo doswietli. 2 x 250 hqi i 4x54 t5 Edytowane 6 Października 2016 przez cop909 (wyświetl historię edycji) Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szmery Zgłoś Napisano 6 Października 2016 Witam, Mam podobne pytanie dla znawców. Posiadam 160-watowy maxspect, który sprawdza się (korale cieszą oko) ale chciałbym dodać coś dla SPS, które są, po prostu są, nie zdychają i nie rosną. Myślałem o 2x39W T5 ale pytanie, które wybrać bo producentów i odcieni światła jest tyle, że zgłupiałem. Proszę o pomoc w doborze świetlówek. Akwarium ma niecałe 300l 115x50x50 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 6 Października 2016 Sprzedaj Led kup same t5 i ciesz oko koralowcami. .... Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szmery Zgłoś Napisano 6 Października 2016 Sprzedaj Led kup same t5 i ciesz oko koralowcami. .... Tak będzie przy zmianie akwarium na większe ale teraz chcę tylko dołożyć T5 i nie wiem które Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
genek68 Zgłoś Napisano 6 Października 2016 ale czy HQI może być jedno zimne białe a drugie niebieskie i t5 mogę tylko wsadzić dwie sztuki bo to gotowa lampa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cop909 Zgłoś Napisano 6 Października 2016 (edytowane) Daj zaniki po ok 20 tys kel. I do tego dobierz jakieś rury. T5 kwestia gustu. Ja mam coś 16 tyś. Kel. Ale zmienię na jak najbardziej niebieskie coś ok 20 tys. Kel. Edytowane 6 Października 2016 przez cop909 (wyświetl historię edycji) Cytuj 730 w obiegu, Red Skim 200, HQI 3x150 - T5 2x 80,profilux III, AIO, IO, skały 28 kg i bez piachu..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
genek68 Zgłoś Napisano 8 Października 2016 jeszcze pytanie czy HQI niebieska morska 20000K i biała zimna, morska 16000K to będzie dobry zestaw? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spajdi Zgłoś Napisano 8 Października 2016 Tak jak już Ci kolega napisał daj 2 żarniki takie same 20 000 K i do tego dwie niebieskie rury. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 8 Października 2016 150w zarnik 20000k to pomylka.Swieci cienko,przerabiałem temat w akwa 60cm wysokości. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 8 Października 2016 Czyli co proponujecie do akwa o wysokosci 60cm? Ledy odradzają, świetlówki dadzą rade? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spajdi Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Czyli co proponujecie do akwa o wysokosci 60cm? Ledy odradzają, świetlówki dadzą rade? Jak kasa nie gra roli to same T5 w dużej ilości. LEDy globalnie są znacznie tańsze i wcale nie są złe, szczególnie jak akwarium ma być mieszane, a nie tylko las SPS. Można też próbować bawić się w T5 + LED efekt może być bardzo fajny, ale nie tak łatwo to "pożenić", żeby było estetycznie, chyba, że lampy mamy schowane za koroną/szafką. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Jak kasa nie gra roli to same T5 w dużej ilości. LEDy globalnie są znacznie tańsze i wcale nie są złe, szczególnie jak akwarium ma być mieszane, a nie tylko las SPS. Można też próbować bawić się w T5 + LED efekt może być bardzo fajny, ale nie tak łatwo to "pożenić", żeby było estetycznie, chyba, że lampy mamy schowane za koroną/szafką. To teraz mam zagadkę, przymierzam się do postawienia ok 500l, i mam problem z oświetleniem największy. Każda osoba ma inne zdanie. Muszę jeszcze sporo poczytać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spajdi Zgłoś Napisano 9 Października 2016 To teraz mam zagadkę, przymierzam się do postawienia ok 500l, i mam problem z oświetleniem największy. Każda osoba ma inne zdanie. Muszę jeszcze sporo poczytać Bo oświetlenie to w 50% kwestia gustu, w 50% kwestia obsady. Najlepiej pooglądaj baniaki pod różnym światłem, później policz $ i zastanów się czego potrzebujesz. LED - najtańsze i wcale nie najgorsze. Dla akwarium typu "mixed reef" może to być w 100% satysfakcjonujące oświetlenie. T5 - bezsprzecznie bajka światełko, ale koszty eksploatacji całkiem spore (wymiana świetlówek max. co 6 miesięcy). HQI - ładne bliki, ale kosmiczny pobór energii. Dodatkowo dochodzi kwestia doboru konkretnego modelu świetlówek, HQI czy LED co również ma kolosalne znaczenie. Niestety światło najlepiej dobrać eksperymentalnie na podstawie obserwacji wielu baniaków. Jedni wolą bardziej niebiesko inni bardziej biało, a jeszcze inni jak wpada w fiolet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Koszta zalozenia to nie problem, bo jak poczekam 2 - 3 miesiace dluzej z zalozeniem to mi sie nic nie stanie. Ogolnie mialem w planach tylko led, tylko ile ich na taki baniak i czy 1w czy 3w. Obsade chce mieszana. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Jeżeli tylko korale miękkie to ta lampa wystarczy jak zaczniesz wprowadzać twarde to wywalasz hq i w to miejsce wkładasz 200-300 W ledy niebieskie i masz kolory bajka Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Jacek, czyli od razu robic ledy. 300w starczy na baniak o wymiarach 140x60x60? Ledy dobrej jakosci. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacekberetłódz Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Prawie każdy jest zadowolony ze swojego oświetlenia i będzie swoje chwalił najlepszym rozwiązaniem jest odwiedzenie kilku zbiorników z różnym oświetleniem i wybrać to co ci się będzie podobać Cytuj 45 odmian korali Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spajdi Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Jacek, czyli od razu robic ledy. 300w starczy na baniak o wymiarach 140x60x60? Ledy dobrej jakosci. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Wystarczy 300 W LED dobrej jakości na ten zbiornik na mieszaną obsadę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Ale robic z 1w czy z 3w? I soczewki beda potrzebne? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spajdi Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Ale robic z 1w czy z 3w? I soczewki beda potrzebne? Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Są tematy na forum o lampach led DIY poczytaj bo to dosyć złożony temat i wiele indywidualnych kwestii. Ja miałem chińczyka z soczewkami w kostce 60x60 i uważam, że dla Twoich celów soczewki będą pożądane, ale zdania mogą być podzielone. Przy takich mocach to z 3 W diod. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Dzieki wielke. Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach