elespero Zgłoś Napisano 9 Października 2016 Witam, planuję postawienie pierwszej solniczki o wymiarach 140x60x65 z mieszana obsadą. Mam kilka pytań co do sprzętu jak i budowy, przeczytałem naprawdę dużo i sam bym to zbudował, ale nie chcę popełnić błędu jakiegoś. Sami wiecie jak często drobnostka później wkurza. Liczę na pomoc i nie hejtowanie mnie bo przecież jest mnóstwo takich tematów. To zacznę od góry, czyli światło. Padło na ledy, 150 sztuk 3W power led, wymiar lampy : 130x30x. Nad barwą się jeszcze zastanawiam ale bardziej niebiesko niż biało. Akwarium będzie wykonane raczej w firmie Aquaboro z Niemodlina, mam do nich blisko i kilku znajomych ich poleciło. 2 szyby z OW, grubość szkła 12mm, chyba że można z 10mm to tym lepiej. Komin w lewym tylnym rogu. Na akwarium będzie korona o wysokości 10cm. Sump o wymiarach 110x45x40 z 3 komorami, zrzut z odpieniaczem,druga na DSB z refugium i ostatnia na pompę. Będzie też zbiornik na automatyczną dolewkę o wymiarach 20x50x45. Wszystko chcę zmieścić w stelażu o wymiarach zewnętrznych 140x60x60, chyba że się nie da to będzie wyższy, ale nie chciałbym zrobić wielkiego klocka. I z jakiego profila robić? 30x30x3 wystarczy? Teraz pytania o sprzęt. Jaki odpieniacz? Chciałbym w miarę dobry jakościowo i cichy jest ich masę na rynku i ceny też są przeróżne. Jaką automatyczną dolewkę? Czy Hydor Smart Level Control będzie dobry? I jaką pompę do niej? Jaką pompę powrotu? Jakiej wielkości hydraulika, zrzut, rewizja i powrót? Co do cyrkulacji w mieszanym? Z góry dziękuję za wyrozumiałość i za pomoc. Pozdrawiam Jarek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczj Zgłoś Napisano 16 Października 2016 Jeżeli chcesz dolewkę Hydora SLC to pompa jak najmniejsza. Czujnik bardzo powoli wykrywa zmianę poziomu wody i często przelewa ponad 2 poziom i włącza alarm. Szczególnie uciążliwe w nocy. Dolewka w sumie OK ale na pompie o bardzo małym przepływie. Co do cyrkulacji to według mnie min 1200 l/h ze sterownikiem przepływu ja mam Jebao i od ponad roku wszystko jest ok. A skręcona na 50% jest bardzo cicha Odpieniacz proponuje nie za duży bo jak ma być DSB to szkoda wyjałowić" wodę myśle ze Deltec SC1455 byłby ok Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2017 Planowanie prawie zakończone, akwarium już stoi i czeka na sprzęt. Akwarium o wymiarach 140x60x60 Sump o wymiarach 110x45x40, 3 komory (zrzut z ceramiką, odpieniacz i pompa powrotu) Lampa będzie ATI Hybrid 4x54 t5 + 3x75 led. Odpieniacz ATI PowerCone 200i Cyrkulacją zajmie się Maxspect Gyre Generator XF-250 i 2 x Jebao RW-8. I jedyny dylemat jaki mam to pompa obiegowa, na zrzucie chciałbym zamontować Rollermat, żeby cała woda przechodziła przez niego. Niestety ma on przepustowość 3000l/h, czy taki obieg wystarczy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2017 Hey, Ja na akwarium 550 l planuję (w sumie już zakupiłem) Jebao DCT 12000. 3000l/h na takie awarium to będzie prawdopodobnie dużo za mało. Ten Rollermat też mi się podoba i to bardzo ciekawa opcja, ale nie podłączysz do do takiego akwarium, żeby filtrował 100% wody. Za bardzo będzie spiętrzał wodę w środku i przewijał taśmę "na czysto". Musiałbyś podłączyć go pod osobną pompę. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2017 12000? aż tyle? wcześniej miałem w planach 7000, i przy nim zostanę, a rollermat pójdzie na inną pompę. Jak byś chciał rollermata to szukaj na niemieckich stronach, można kupić za 300E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 18 Kwietnia 2017 Jest kilka osób na forum mających podobne akwaria. Poszukaj jakie mają pompy. Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach