lukas_gr Zgłoś Napisano 10 Października 2016 Witam, jest to mój pierwszy post na forum. Niedawno zalałem mój pierwszy zbiornik morski - reefmax. Woda mieszała się od czwartku 24h. W piątek dołożyłem skałę. W sobotę sprawdziłem zasolenie i okazało się za małe. Przez niewiedzę dodałem soli bezpośrednio do akwarium, żeby wyrównać niedobór, jednak dopiero potem przeczytałem, że nie wolno tak robić i tu moje pytanie, dlaczego? A drugie pytanie to uruchomić t5 już teraz (obecnie wyłączone) czy zaczekać do wprowadzenia pierwszych korali miękkich? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Października 2016 nie pierwszy a 6ty post masz coś w zbiorniku prócz skały (żywa ? sucha? ) - chyba nie jeżeli są minimalne różnice zasolenia w takim przypadku można dosypać soli - ale lepiej rozpuścić i wlać świecić już od początku - ile i czym - było X postów na forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukas_gr Zgłoś Napisano 10 Października 2016 O faktycznie 6, ale bardzo dawno mnie nie było. Mam w zbiorniku 10kg żywej skały i żywy piasek. W pytaniu chodziło mi o powód oddzielnego mieszania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 10 Października 2016 sól soli nierówna - jedna się rozpuszcza w kilka min - inna w kilka h zerknij w podstawy np. tu http://nano-reef.pl/topic/10671-co-robic-a-czego-nie-robic-w-akwarium-morskim-%26-8211%3B-praktyka/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 10 Października 2016 Póki nie masz życia w zbiorniku to takie dosypywanie ujdzie ci na "sucho". Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Gdzieś czytałem że sama sól przed rozpuszczeniem jest toksyczna dla życia w akwarium. Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Z tym dosypywaniem soli to chyba różnie bywa. Kiedyś (nie tak dawno) kiedy drastycznie spadło mi zasolenie tytułem awarii automatycznej dolewki i przelania odpieniacza którego kubek podłączony jest do kanalizacji. Zasolenie wynosiło 1.010 więc żeby je podnieść na przestrzeni kilkunastu godzin sypałem dawki soli do sumpa w okolicy zrzutu wody. W ciągu kilkunastu godzin podniosłem zasolenie do poziomu 1.025. Żadnych skutków ubocznych nie zaobserwowałem. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
inn0vat1on Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Hehe, u mnie bez sumpa to by nie przeszło... Cytuj The more you know, the less you don't know. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Z tym dosypywaniem soli to chyba różnie bywa.Kiedyś (nie tak dawno) kiedy drastycznie spadło mi zasolenie tytułem awarii automatycznej dolewki i przelania odpieniacza którego kubek podłączony jest do kanalizacji. Zasolenie wynosiło 1.010 więc żeby je podnieść na przestrzeni kilkunastu godzin sypałem dawki soli do sumpa w okolicy zrzutu wody. W ciągu kilkunastu godzin podniosłem zasolenie do poziomu 1.025. Żadnych skutków ubocznych nie zaobserwowałem. I pomyśleć że sam Moderator się do takich rzeczy przyznaje na Naszym forum za takie wyznania sa grube wyroki A wracając do tematu te wszystkie opisy o podnoszeniu po pół stopnia na dzień, czy aklimatyzacja wielo godzinna po kropli zwierząt są na wyrost Wysłane z mojego MSP95009 przy użyciu Tapatalka Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 11 Października 2016 Z aklimatyzacją bym nie przesadzał. Ale nie chciał byś widzieć jak adam_s podnosił Kh w grunwaldzie. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opo Zgłoś Napisano 11 Października 2016 (edytowane) Oj chętnie bym posłuchał a wracając do tematu pamiętam swój pierwszy baniak robiony na chop siup zalałem ro, wrzuciłem żywa skałe do tego wsypalem pół soli z dwu kilowego opakowania ,włączyłem cyrkulator później wsidlem w samochód i od kumpla wziolem sinularie i capnelle do dziś żyją heeh Wysłane z mojego MSP95009 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Października 2016 przez opo (wyświetl historię edycji) Cytuj 400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach