mathom Zgłoś Napisano 23 Maja 2017 (edytowane) muszę ogarnąć polskie znaki. zrobiłem sobie ostatnio na nextionie stację pogodową i wykryłem że polskie znaki działają na utf8. Muszę przerobić pliki w wolnej chwili. ps. pochwal się fotkami Edytowane 23 Maja 2017 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej76 Zgłoś Napisano 23 Maja 2017 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 24 Maja 2017 fajnie, tylko pytanie dlaczego nie masz ikonek ... (np. stopni celciusza) w edytorze też ich nie ma ? Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andrzej76 Zgłoś Napisano 24 Maja 2017 Podejrzewam że to wina chińskiego programu nie udało się go skopiować ani zaimportować musiałem przepisać go ręcznie zauważyłem na przykład wielkość liter tylko 0 lub 1 i podobnie będzie pewnie z ikonkami Zrobiłeś naprawdę kawał ładnej roboty .Nie planujesz w przyszłości dodać jakiś Tajmery lub dozowanie. U mnie od wielu lat pracuje staruszek skalar czas go zastąpić a twój projekt to strzał w dziesiątkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 24 Maja 2017 Problem zapewne tkwi w czcionce. Ja przerabiam czcionkę i ikonki są narysowane jako znaki bo inaczej się nie dało. Mogę ci podesłać ta czcionke.Wysłane z mojego STV100-4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszt0 Zgłoś Napisano 25 Maja 2017 Zobacz PW mam problem ze wschodem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszt0 Zgłoś Napisano 27 Maja 2017 A testowałeś działanie bez używania i2c? Może tu jest jakiś błąd bo u mnie wschody ani zachody nie działają.A wgrałem do arduino i nextiona najnowsza wersje z github nie zmieniałem nawet nazw kanałów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 27 Maja 2017 (edytowane) ale co się dzieje dokładnie ? na wyświetlaczu się zmieniają procenty ? czy moc się zmienia a lampa nie ściemnia ? zwracam honor, coś faktycznie jest skopane, widać grzebałem i nie dokończyłem. dzisiaj naprawię. Edytowane 27 Maja 2017 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszt0 Zgłoś Napisano 27 Maja 2017 Procenty się nie zmieniają. Sterownik wie z jaką mocą powinien w danym momencie świecić ale nie wykonuje tego. Bo jeśli podczas wschodu wyłącze i włączę to ustawi prawidłową moc na dany moment. Ale dalej nie będzie rozświetlać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 27 Maja 2017 dobra, na szybko naprawione. wieczorem spojrzę jeszcze dokładnie. na razie działa. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Poprawione, powinno być ok, przy okazji można teraz też przerwać wschód i zachód i wraca do poprawnego stanu. dodatkowo poprawiony bug z czasem letnim. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lukaszt0 Zgłoś Napisano 28 Maja 2017 Dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateuszurad Zgłoś Napisano 29 Maja 2017 Pytanie żółtodzioba, czy na driverach pt4115 będzie śmigać? I czy jest dostępny dokładny schemat jak to wszystko połączyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piotr8704 Zgłoś Napisano 30 Maja 2017 Schemat jest, a co PT4115 jak najbardziej do 700mA bez problemu, a nawet przy dobrym odprowadzeniu temperatury dojedziesz do 1A. Ma jeszcze jeden problem ten układzik uważaj na pin DIM łatwo można uszkodzić układ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateuszurad Zgłoś Napisano 30 Maja 2017 Schemat niby jest ale dla mnie nie zbyt zrozumiały. W tej chwili mam oświetlenie Magu i fajnie śmiga. Tutaj kusi mnie możliwość sterowania przez dotyk.Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 30 Maja 2017 (edytowane) Schemat podłączenia jest identyczny jak u Magu. Jedyne co robisz to wpinasz w port seryjny arduino (piny 0 i 1) wyświetlacz dwoma kabelkami i podajesz mu 5v zasilania. możesz oczywiście podłączyć jeszcze termometry i przekaźniki do sterowania wiatrakami, ale to opcjonalnie. Edytowane 30 Maja 2017 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 30 Maja 2017 Godzinę temu, mateuszurad napisał: Schemat niby jest ale dla mnie nie zbyt zrozumiały. W tej chwili mam oświetlenie Magu i fajnie śmiga. Tutaj kusi mnie możliwość sterowania przez dotyk. ja steruje "Magiem" przez dotyk - telefonem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mateuszurad Zgłoś Napisano 30 Maja 2017 Też mam do tego apkę na telefon. Ale podobami się poprostu pomysł z wyświetlaczem. I też czasami chcę rozjaśnic światło w zbiorniku a telefon nie zawsze jest pod ręką Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekxx9 Zgłoś Napisano 13 Czerwca 2017 Jak wygrywacie pliki hmi do wyświetlacza?Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2017 11 godzin temu, wojtekxx9 napisał: Jak wygrywacie pliki hmi do wyświetlacza? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Kompilacja w Nextion Editor, skompilowany plik na kartę SD którą następnie wkładasz do wyświetlacza i wpinasz prąd. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekxx9 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2017 No ok. To zrobiłem i ekran stoi. Nie reaguje na dotyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2017 żeby ekran reagował na dotyk to musi mieć podłączony sterownik z softem (arduino). To sterownik zajmuje się całą logiką łącznie z przełączaniem ekranów. Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekxx9 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Oczywiście A q u a l e d wgrane i podłączone. Jakby nie dostawał sygnałów. TX=>A2, RX=>A1 Z github katalog nextion, nextion-demo-120dpi.HMI, kompiluj/File/open built folder skopiować na płytkę, wgrać. Zero efektu. Wisi sobie bez reakcji. Wyświetlacz zasilany przetworniczką Edytowane 14 Czerwca 2017 przez wojtekxx9 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2017 (edytowane) Są dwie mozliwości: 1) wyświetlacz startuje później niż arduino. arduino ustawia bitrate na 9600 baud, następnie zmienia w wyświetlaczu na 115200 baud i zmienia prędkość uart na 115200. Jeśli wyświetlacz wystartuje później niż arduino to będzie niezgodność prędkości komunikacji i nie będzie działać. Możnaby oczywiście ustawić w wyświetlaczu wyższą prędkość na stałe, ale wolę nie ustawiać nic w eepromie wyświetlacza, bo w moim były z tym problemy. 2) zamień tx/rx, muszą być na przemian, tj. rx wyświetlacza do tx arduino itd. Uwaga, nie przetestowałem podłączenia wyświetlacza na pinach innych niż standardowy serial. Jeśli więc masz tak podłączone to spróbuj podłączyć do standardowego interfejsu szeregowego. Przetestuję na początku lipca, muszę tylko zdjąć lampę bo nie mam zapasowego wyświetlacza. Także podłącz na razie do wyjść 0 i 1 (TX/RX) w arduino. Edytowane 14 Czerwca 2017 przez mathom (wyświetl historię edycji) Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekxx9 Zgłoś Napisano 14 Czerwca 2017 Ad1 Gdzie to zmienić? Ad2) Czyli zakomentować #define NEXTION_SOFTWARE_PIN_TX A2 #define NEXTION_SOFTWARE_PIN_RX A1 i podłączyć starnardowo RX=>TX, TX=>RX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach