Skocz do zawartości
AdamSL

Jaki obieg do 90l

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję dołożyć sump do mojej kostki 64l. I się zastanawiam nad pompą obiegową. Myślałem nad jebao dc1200, ale 3x tańsza jest jebao fa-1000. Pytanie czy warto przepłacać za mozliwosc regulacji i trochę oszczedniejszy silnik.

Tapnięte chińczykiem

692b50a4e6a72ca94ed90f2c93d802f4u1300a1141.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam dc 1200 i polecam.Ale wybór należy do ciebie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam chwile to napisze z własnego doświadczenia.

Kupiłem na próbę jebao 1200 strumień wody był za silny, targalo mi ukwiałami i nie mogłem ustawić wylotu wody tak żeby mogły się w pełni rozwinąć. Następnego dnia wymieniłem na fa 1000 teraz jest to czego oczekiwałem, strumień płynny i w połączeniu z rw4 jest idealnie. Oczywiście zależy od obsady i co komu odpowiada .

edyt. nie załapałem że to 1200 z regulacją, ja brałem zwykłą. Czyli nie ma znaczenia bo jak będzie za mocna to sobie przykrecisz

Edytowane przez volf (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko jeszcze zależy od tego jaką masz wysokość słupa wody do podniesienia przez pompę. Posiadam akwarium 72l, krawędź akwarium jest 1.5 m nad ziemią i jebao1200 nie radziła sobie zupełnie. Wodę tloczyla tylko na najwyższym biegu i byłem zmuszony kupić DCS 3000. Zobacz sobie wykres na pudełku pompy tam masz napisana wydajność zależną od wysokości podnoszenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Witam podepnę się do tematu, jestem w trakcie budowy mojej solniczki szukam pompy obiegowej prostej niezawodnej, proszę o poradę moje akwarium 63x35x45, wysokość od dołu sumpa do góry akwarium około 110cm, sump 40x25x25 razem w obiegu powinno być około 100l, szukać pompy 1000-1200l/h bez regulacji czy bardziej w kierunku jebao dc 1200??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam akwa 80x35x35 i sump 30x40x40 około 140l w sumie. Wysokośc 1.2m. Pompa jebao dc3000(z regulacją) chodzi na 4stopniu(około 1700)+rw-8 na 1stopniu(700). Dodam że u mnie całość jest na pudle przelewowym. U mnie nie byłoby absolutnie możliwości ustawienia tego żeby wszystko chodziło bezgłośnie itd bez regulacji. Dodatkowo podobno jebao traci czasem moc(u mnie po prawie roku nic takiego miejsca nie ma) i tym się też zasugerowałem żeby w razie czego mieć zapas tej mocy. Sama pompę jak najbardziej polecam, jest na prawdę bezglosny.

Edytowane przez grooke (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Ja mam akwa 80x35x35 i sump 30x40x40 około 140l w sumie. Wysokośc 1.2m. Pompa jebao dc3000(z regulacją) chodzi na 4stopniu(około 1700)+rw-8 na 1stopniu(700). Dodam że u mnie całość jest na pudle przelewowym. U mnie nie byłoby absolutnie możliwości ustawienia tego żeby wszystko chodziło bezgłośnie itd bez regulacji. Dodatkowo podobno jebao traci czasem moc(u mnie po prawie roku nic takiego miejsca nie ma) i tym się też zasugerowałem żeby w razie czego mieć zapas tej mocy. Sama pompę jak najbardziej polecam, jest na prawdę bezglosny.

1700l/h pompa + rw-8 nie mieli Ci za bardzo wody?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, rw jest ustawione na falowanie i w kierunku tafli wody. Sama pompa rusza wodę tak na prawdę. I pomimo że akwarium jest dość świeże i mało zarośnięte, to koralom taki ruch wody wydaje się odpowiadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polecił bym Ci EHEIM UNIWERSAL 1250, kupiłem urzywkę pracuje już prawie rok i nie mam najmniejszych zastrzeżeń

Edytowane przez adrian1281 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

polecił bym Ci EHEIM UNIWERSAL 1250, kupiłem urzywkę pracuje już prawie rok i nie mam najmniejszych zastrzeżeń

Spoko ale widze cena zabija jest prawie dwa razy drozsza od jebao dc1200, raczej bede bral wspomniana tylko pewnie bede myslal miedzy 1200 a 3000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj używanej, jak kupiłem za niecałe 200zł a naprawdę warto, odkąd ją włączyłem nawet do niej nie zajrzałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na rzecz regulowanej pompy jest jeszcze to, że im bliżej maksymalnej mocy chodzi, tym jest glosniejsza. U mnie na 1szym stopniu jest absolutnie bezglosny, a na najwyższym jest słyszalna zarówno wibracje jak i mielenie wody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam podobny litraż, Eihem 1000 moim zdaniem wystarcza.

Pozdrawiam

Mateusz

60x30x35 (60L)+12cm (17L) tylny panel./Odpieniacz Miniflotor Aqua Medic/Koralia Nano x3/Oświetlenie Hagen GLO 4x24 W ATI 1 x Aquablue Special 24W 1 x ATI Blue Plus 24W T5 1 x ATI Purple Plus 24 W oraz 1 x Blau Actinic 24 W/ Grzałka JAGER 50 W/LR-7KG,LS-4,5Kg/obieg LOC-LINE EHEIM 1000 =

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Paragon

Zastanawiam się miedzy jebao DC-1200 a jebao FA-1000, być może ta bez sterownika wystarczy i nie ma co wymyślać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam podobny litraż, Eihem 1000 moim zdaniem wystarcza.

Pozdrawiam

Mateusz

Ta pompa miałą pracować u mnie w akwarium, po pierwszej nocy ją wyłączyłem, jest głośna, dziwnie buczy i strasznie drży. Wysłałem ją na gwarancje dostałem odpowiedz że jest z nią wszystko ok. Kupiłem 1250 i jestem mega zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.