Charzun Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Witam. Pomoze ktos co to moze byc i jak to tepic? Zbiornik ma 7 tygodni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmieles2 Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Wygląda na sinicę, lejesz bakterie do zbiornika? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Nic nie leje.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmieles2 Zgłoś Napisano 13 Października 2016 To efekt niedojrzałego zbiornika, trzeba przeczekać. Możesz to przyspieszyć dodając bakterii ale generalnie każde akwarium musi swoje odcierpieć. Bakterie tak czy inaczej proponuję lać, bo glony, sinice czy cyjano to pikuś, stosunkowo łatwo się z nimi walczy. Jak się zrobi nisza biologiczna i wskoczy dino będzie problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kuba8909 Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Czyżby Dino ???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmieles2 Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Dino jest brązowe, tam są sinice i odrobina cyjano Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Nie pomyslalbym ze az tak moze wygladac dojrzewajacy zbiornik.. A co powiecie na Royal Red Slime Remover ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maciej01 Zgłoś Napisano 13 Października 2016 To efekt niedojrzałego zbiornika, trzeba przeczekać. Możesz to przyspieszyć dodając bakterii ale generalnie każde akwarium musi swoje odcierpieć. Bakterie tak czy inaczej proponuję lać, bo glony, sinice czy cyjano to pikuś, stosunkowo łatwo się z nimi walczy. Jak się zrobi nisza biologiczna i wskoczy dino będzie problem... http://reefhub.pl/cyjano-w-akwarium-plaga-prawie-doskonala/ cyjano to sinice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chmieles2 Zgłoś Napisano 13 Października 2016 Wyznaję zasadę, że chemię leje się w ostateczności. Jeśli "choroba" to typowy efekt wieku dziecięcego tym bardziej nie ma sensu. Ja od dawna leję to i nie mam żadnych problemów. Ale możesz dodawać dowolne bakterie. http://sklep.acropora.pl/pl/p/BIOGRO-MARINE-123-250ML/2385 Wszystkie plagi wchodzą gdy masz niestabilność biologiczną w zbiorniku - czy to zaraz po założeniu, czy już w starszym zbiorniku. Żeby walczyć ze skutkami najpierw trzeba zlikwidować przyczynę. Jeśli przyczyną jest nierównowaga biologiczna to chemicznie usuwając problem możesz sobie zafundować jeszcze większy - usuniesz sinice, ale luka zostanie i w ich miejsce może wskoczyć coś gorszego. Jeśli bardzo chcesz się tego pozbyć proponuję chemiclean, aczkolwiek na razie szkoda zachodu - za miesiąc same znikną, a jak dodasz bakterii to za 2 tygodnie. Bakterii tak czy inaczej bym dawał przez cały czas nawet to dojrzałego zbiornika. U siebie po miesiącu widziałem skutki gdy tylko przestałem lać bakterie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falconf16 Zgłoś Napisano 14 Października 2016 Jak chodzi o Royal Red Slime Remover bardzo dobry produkt i w dobrej cenie.Ale najpierw spróbuj odessać ile się da tego syfu i zaciemnić zbiornik może pomoże.A już w ostateczności chemia.Oby pomogło jak najszybciej,powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 14 Października 2016 Dino jest brązowe, tam są sinice i odrobina cyjano. Gwoli ścisłości, sinice i cyjanobakterie to synonim... Tam są po prostu różne gatunki sinic. Co do tematu, odsysyaj tego ile się da, możesz też dodać trochę dobrych bakterii. Z tym, że zasadniczo dojrzewanie nie powinno aż tak wyglądać, to co masz u siebie to jest wersja raczej ekstremalna. Co to za skała? Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 15 Października 2016 Skala kupiona na allegro.. cześć zywej cześć suchej.. na suchej jest o wiele gorzej.. Moze lepiej by bylo calkiem wyczyscic te skaly? moglbym je wyjac i oderwać te sinice? Na jednej spróbowalem to w platach się to odrywa.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falconf16 Zgłoś Napisano 16 Października 2016 I to będzie najlepiej wyjmij skałę i dokładnie ją wymyj.Do stracenia w tej sytuacji nic nie masz tylko do zyskania.Tylko się nie załamuj walcz do końca,ale na 99% coś ze skałom może być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 16 Października 2016 Jak filtrujesz wodę? mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 16 Października 2016 (edytowane) Kazda skale wyjalem i wyszorowalem szczotka w wodzie RO. Zobaczymy co z tego wyjdzie, mnóstwo tego syfu bylu.. Woda filtrowana jest przez sumpa, w sumie 3 przegrody ze skalami i odpieniacz. Zastanawiałem sie nad dodatkowym "wkladem" z gabka lub wata? Zaczne dodawac bakterie jesli mialyby pomoc. Edytowane 16 Października 2016 przez Charzun (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 16 Października 2016 Przydadza sie bo myjac w ro wytlukles zycie w skale(a na pewno spora czesc) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 16 Października 2016 Szczerze mówiąc, to ja bym tej skały już nie używał... Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 16 Października 2016 Troche nie usmiecha mi sie wyrzucac skale i ladowac kase w kolejna.. Sprobuje dalej na tej.. Wyrzuce ja w ostatecznosci.. Bakterie kupione i zaaplikowane. Co jeszcze moze mi pomoc z tym dojrzewaniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 16 Października 2016 "Troche nie usmiecha mi sie wyrzucac skale i ladowac kase w kolejna" - no niestety, kto tanio kupuje, zwykle dwa razy kupuje.. Nie obraź się, ale jeśli chcesz oszczędzać na skale, to może najpierw trochę pooszczędzaj... Nie chcę być złym prorokiem, ale będziesz miał jeszcze raz to samo, ta skała do niczego się nie nadaje. W ogóle kupno używanej skały to zdecydowanie zły pomysł, nie wiesz z jakiego to zbiornika, co tam było lane, jakie tam były fosforany itd... a sądząc za zdjęć, to fosforanów tam siedzi sporo. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 16 Października 2016 Dokladnie w zbiorniku mam to: http://allegro.pl/show_item.php?item=6454858553&snapshot=MjAxNi0wOS0wOVQxMjoxNzozOFo7YnV5ZXI7MTk2MmY4NmQ5YzY1NTQyOGYwZDg1YjFlNjdhNDEzMGQ4NGVlOTkyYzZjYzFkZDJiODY1YzdmZjY2NzI4NWU2Yw== http://allegro.pl/show_item.php?item=6423995190&snapshot=MjAxNi0wOC0yNlQxNDoyODo1MFo7YnV5ZXI7ZWFlMzQyNmZkM2ZlM2IxY2IxZmMxYjEyOTk3YTEyMzQ2MWZjMDhmMTY2ZTVhMGRjOGQ5NTQxYjVkZjBhNmQ2MA==#thumb/3 http://allegro.pl/show_item.php?item=6446249997&snapshot=MjAxNi0wOC0yNlQxNDoyODo1MFo7YnV5ZXI7ODg1NWNmZTRkZDYwNzhkZGUyZWYyMjI0MTBlOWQyZDIxMjc0NDIwNjQzM2JhZGUxYmM2NjRmNWY1YTA3YTM4Nw== Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edytabv Zgłoś Napisano 21 Października 2016 Zgadzam się w 100%. Drugi zbiornik miałam na używanej skale. Pierwszy i ostatni raz. Wyglądała super, pięknie porowata. Dodatkowo od znajomego. A potem co chwila z czymś walczyłam. W efekcie miałam ochotę wyrzucić wszystko przez okno. Przy kolejnym kupiłam żywą skałę z pewnego źródła i mam święty spoooookój. Tak wielką inwazję jak Twoja miałam właśnie na używanej skale :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
specu123 Zgłoś Napisano 21 Października 2016 taką suchą skałę trzeba moczyć pierw w ro/di z 3-4tyg podmieniając wodę, któż to wie co było przed tym jak ją wysuszyli Cytuj Pozdrawiam M.B Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 22 Października 2016 (edytowane) Problem w tym ze najwieksza plaga byla na suchej skale.. Na zywej skale tego nie bylo a jak juz to minimalnie, na zywej same z siebie male zoanthusy sie pojawily.. Na ta chwile skaly wyczyszczone i nie ma zadnego babla, dolalem tez bakteri. Nie wiem tez czy podmienic wode? Od powstania zbiornika nie podmienialem. Edytowane 22 Października 2016 przez Charzun (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 30 Października 2016 taką suchą skałę trzeba moczyć pierw w ro/di z 3-4tyg podmieniając wodę, któż to wie co było przed tym jak ją wysuszyli Ale bzdura. mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
falconf16 Zgłoś Napisano 31 Października 2016 Napisz jakie masz parametry wody na tą chwilę,bo jak dobre to na razie nie podmieniaj wody bo narobisz jeszcze większe spustoszenie w dojrzewaniu baniaka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach