Nod85 Zgłoś Napisano 18 Października 2016 Mam problem z doborem piasku. Tydzień temu wsypałem Nature's Ocean Bio-Activ Live (0,5-1,7mm) jednak strasznie pylił do tego przez noc tworzyły się "wydmy" i puste przestrzenie piasku. Dziś odessałem i chciałem wsypać Aqua Medic Coral Sand 2-5mm jednak powstrzymałem się bo widzę, że on jest strasznie gruby. Problem w tym, że chce mieć kilka babek i rozgwiazdę więc ten 2-5mm chyba odpada? Jest jeszcze coś pośredniego hm 1-2mm?? Jaką maksymalną granulację mogę wsypać dla babek/rozgwiazd? Myślałem też czy nie wymieszać obu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
volf Zgłoś Napisano 18 Października 2016 Biały,drobny, nie pyli, nie przemieszcza się , czyściutki http://www.aquario.pl/akwarystyka-morska/2405-blue-treasure-premium-coral-sand-5kg-piasek-koralowy.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nod85 Zgłoś Napisano 18 Października 2016 Biały,drobny, nie pyli, nie przemieszcza się , czyściutki http://www.aquario.p...k-koralowy.html Tylko, że on ma granulacje 0,5-1 a ja już miałem coś takiego 0,5-1,7 i tworzyły się wiry (tornada), piasek sam sie nierównomiernie rozkładał (wydmy, puste przestrzenie bez piasku). Może to dlatego, że akwarium 200x60x60, cyrkulacja 1x20.000 + 1x10.000 + obieg daje swoje. Próbowałem troche poprzestawiać pompy, ale wiele nie pomogło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kepaxx Zgłoś Napisano 18 Października 2016 Ja dla mojej babki dałem coś takiego: http://allegro.pl/30-kg-bialy-piasek-kwarcowy-do-akwarium-najtaniej-i5929820930.html?snapshot=MjAxNi0xMC0wNlQyMTo1NzoxOVo7YnV5ZXI7OGJlOWM4YmVlZGEwOWMyMGQxZDM0NjRjYjQ4ODVlMTJhMDlkODYzNzNlZGRiMWY3NGJiODMzNDg5NjUyM2YwNA== Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nod85 Zgłoś Napisano 19 Października 2016 No nic... spróbuję więc jeszcze Blau Terra Marina 1-2 mm. Teoretycznie jest to piasek pośredni między tymi ktore miałem, ale nie wiadomo jak to w praktyce wygląda, np. Coral Sand 2-5mm powinien się nazywać Coral Sand 4-7mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mithil Zgłoś Napisano 24 Października 2016 No nic... spróbuję więc jeszcze Blau Terra Marina 1-2 mm. Teoretycznie jest to piasek pośredni między tymi ktore miałem, ale nie wiadomo jak to w praktyce wygląda, np. Coral Sand 2-5mm powinien się nazywać Coral Sand 4-7mm. Sam poszukuję piasku o grubszej granulacji takiej właśnie 1-2mm. Czy ten Blau już sprawdziłeś? Można by jakieś zdjęcie dostać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Października 2016 Blau, Blue Treasure, Reeflowers należy zapytać o ziarno, bo są różne, a 1-2mm z tej firmy jest dostępne, czy też "drobny" żwir koralowy z Erybki, po bodajże 8.99/kg choć mają tam zły opis na stronie, bo sugerują że ma 5-10 mm, a w rzeczywistości jest ponoć b. drobny jak piasek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach