Marqo Zgłoś Napisano 25 Października 2016 Co to za glon? Usuwać czy zostawić? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Października 2016 https://en.wikipedia.org/wiki/Caulerpa_racemosa http://pl.reeflex.net/tiere/1618_Caulerpa_racemosavarturbinata.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 25 Października 2016 Zostawić.? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Października 2016 Tak - na osobnej skałce i pilnować żeby się nie rozlazły a najlepiej do sumpa albo komuś oddać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 25 Października 2016 Już się rozlazły. Wyrywanie słabo wydajne. Po kawaleczku się urywa. Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 25 Października 2016 Bardzo ciężko się to odrywa, wrasta w skałę i łamie się bardzo często. Nawet jak oderwiesz to odrasta w tym samym miejscu. U mnie Percnon troche podjada te glony, salarias olewa. Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 25 Października 2016 Czyli jak się tego pozbyć.? Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 25 Października 2016 Ogólnie ta skała słabo wygląda. mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 25 Października 2016 Walczę z glonami. Było cyjano dino. Zostały te co na zdjęciu lecz opuszczają. Nie calurepa Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
katani Zgłoś Napisano 25 Października 2016 (edytowane) Zielony Mintaj w tym artykule wymienia ten glon jako "nienajlepszy" do filtra glonowego. http://reefhub.pl/re...ologiczna-cz-2/ To inwazyjny gatunek. Edytowane 25 Października 2016 przez katani (wyświetl historię edycji) Cytuj Brutto: akwarium 550 + sump 260l, start 20.12.2017. Filtracja: rollermat + skała + refugium, bez odpieniacza. Sprzęt: Akwarium 120x70x65h OW, sump 119x50x45h. Pompa Jebao DCP 10000, Cyrkulacja 2x maxspect XF-350, Jebao MW-22, Oświetlenie: philips Coral Care gen 1 v2 x 3szt.. Oświetlenie refugium Chinka LED. Sól Fauna Marin Professional, dodatki AF, balling AF/CZDA. 50kg suchej skały Marco Rock's, nieco pukani. Ryby i inne biegająco-pełzające: Ctenochaetus binotatus, 6x Pseudanthias squamipinnis, Zebrasoma flavescens, Lysmata amboinensis x 3, L. debelius, 4x Lysmata Seticaudata, 1x Neopetrolisthes oshimai, 2 kraby pustelniki Clibanarius africanus, jeżowiec Mespilla globulus, setki slimaków turbo i columbelli, 1x tectus, 1x strombus luhanus... Oraz kilka kg kiełży, równonogów, wężowideł i innego drobnego życia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konradek Zgłoś Napisano 25 Października 2016 Ten glon jest bardzo inwazyjny, ręcznie nie idzie usunąć, jeśli jest na jednej skałce to można być pewnym, że pojawi się gdzieś indziej. W moim akwarium wszystko wyjadł mitrax. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrian1281 Zgłoś Napisano 26 Października 2016 Radze usunąć, ja miałem kawałeczek czegoś takiego: http://pl.reeflex.net/tiere/3773_Caulerpa_parvifolia.htm wrosło się pod piach i nagle mam w tym całe akwarium, strasznie ciężko się to usuwa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 26 Października 2016 Ręcznie nie idzie więc jak ? Mitrax na 500L to trochę za mało . Może jakaś ryba ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Septimus Zgłoś Napisano 26 Października 2016 Kiedyś jak miałem jeżowca to zjadł mi wszystkie makro glony w akwarium więc może tobie też by pomógł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 26 Października 2016 A jakiś pokolec ? Hepatus to je ? Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
c-sys Zgłoś Napisano 26 Października 2016 Ja kupiłem taka skale ukwiałem gdy ten się wyeksmitował na inna chciałem ja wywalić ale żółtek zaczął to obgryzać i powoli to idzie ale skała coraz lepiej wygląda chyba zostanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gothmog Zgłoś Napisano 26 Października 2016 A borsuk tego nie zjada? Tapnięte mobilnie Cytuj Akwa: 375l (1500x50x50), Sump 70l (70x40x40), Cyrkulacja: Jebao CP-55, Światło: QMaven 6600 + 2x80W, Ceramika, Piasek: 20kg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 8 Listopada 2016 Dopytam. Jeśli parametry NO3 - 0 i bliskie zera to skąd glony niewielkie na skałkach ? Niewielkie ale jednak czasem widzę akwa gdzie nie ma glonów. Za długo świecę ? 12-13 h Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konradek Zgłoś Napisano 8 Listopada 2016 Jeśli nie będzie presji żernej na glony to nawet przy wzorowych parametrach coś będzie rosło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 8 Listopada 2016 dzieki bo juz myslałem ze tylko mi rosną borsuk i slimaki jada po skałach a ja po szybach nie ma tego duzo jak dawniej ale myslałem ze przy czystej wodzie ich nie ma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Konradek Zgłoś Napisano 8 Listopada 2016 (edytowane) W którymś z ostatnich ,,Korali" był artykuł krótki o zarastaniu raf przez glony, właśnie z powodu braku presji żernej na glony wywołanej odławianiem zbyt dużej ilości ryb rafowych. Edytowane 8 Listopada 2016 przez Konradek (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
october_rust Zgłoś Napisano 8 Listopada 2016 u mnie borsuk to wciągał aż miło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach