Nik@ Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2016 (edytowane) Te zielone macki pod skala po prawej, o ktore może pytasz to musisz poobserwowac, czy sie przemieszczają, bo zdjecie bardzo niewyrazne. Byc moze to jakis maly ukwial, moze cribrinopsis crassa albo inny. To rozowe to gąbki i po lewej widze jeszcze odnoza wezowidla. Edytowane 2 Grudnia 2016 przez Nik@ (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marinefreak Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2016 (edytowane) A Ty tak pytasz na serio....? Czy faktycznie browary wysylasz w konkursie ? Bo przeciez w reeflex znajdziesz odpowiedzi, a te zwierzaki to podstawy jednak. Na pierwszym to zoa/palys, na drugim aiptasia. Dzięki za odpowiedź. Zgadzam się, że wszystko gdzieś tam jest opisane i wyjaśnione ale nie mam pewności że sam prawidłowo zidentyfikuję właściwego zoa albo palyzoa. Na zdjęciu z gumowatymi kielichami w sinym kolorze, dostrzeżesz polip Zoa czy Palyzoa...i jaki to może być dokładnie gatunek? Zapewne polip jest jeszcze za mały aby to stwierdzić ale mam spore obawy przed tym małym "draniem" i jego toksyną, na którą jestem wyjątkowo uczulony. Czytałem, że bardziej toksyczne palythoa gromadzą na sobie drobiny/ziarnka piasku i jakby wcielają je do swojej anatomii. Nie wiem na ile to może być prawda, więc wole rzucić temat, może ktoś doświadczony w zoa/paly/parazoanthusach się wypowie i rozwieje moje wątpliwości. A piwko chętnie bym postawił przy sympatycznej dyskusji na temat morszczyzny Edytowane 3 Grudnia 2016 przez peterbpl (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2016 Jak się chcesz tego pozbyć wstrzyknij w to niewielka ilość octu i po sprawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach