Andretti Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 cześć, w akwarium pojawia mi się coraz więcej wirków... spacerują po LPSach i grzybkach :-( jakiego zwierzaka polecilibyście do pozbycia się ich ? najchętniej kupiłbym hexataenię ale mam p.fridmani i podejrzewam że byłaby wojna... czy któryś sklep w Polsce oferuje chelidonura varians ? Może ktoś ma w akwarium ? pozdrawiam Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Polecam chrysusa Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 chelidonura varians - mieli go kiedyś w skrzydlicy, ale to specjalista pokarmowy, co zrobisz jak zje wirki? raczej b. trudny w utrzymaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amarant Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 cześć, w akwarium pojawia mi się coraz więcej wirków... spacerują po LPSach i grzybkach :-( jakiego zwierzaka polecilibyście do pozbycia się ich ? najchętniej kupiłbym hexataenię ale mam p.fridmani i podejrzewam że byłaby wojna... czy któryś sklep w Polsce oferuje chelidonura varians ? Może ktoś ma w akwarium ? pozdrawiam Na moje oko wystarczy hexatenia, lub inny wargacz gatunku Halichoeres, który poluje sobie dziubiąc skałę. Mieliśmy P. friedmani z Halichoeres melanurus, tolerowały się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 chelidonura varians - mieli go kiedyś w skrzydlicy, ale to specjalista pokarmowy, co zrobisz jak zje wirki? raczej b. trudny w utrzymaniu tak jak z każdym tego typu zwierzakiem - jak zrobi robotę u mnie - pójdzie dalej w świat jak to często bywa np. z dolabellą Polecam chrysusa Tester, dobry typ - a jak z agresją tego wargatka ( vs p.fridmani ) spokojniejszy od hexy ? Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik76 Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Ostatnio zniknal mi z muszli nassarius, podejzewam ze wirki go sobie wcisnely... Da sie cos na nie umiescic w kostce 30L ? Wszystkie "żarłacze" wirkow sa do duzych akwa i tu wlasnie pojawia sie wlasnie problem. Jak to wytepic z malej kostki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Na moje oko wystarczy hexatenia, lub inny wargacz gatunku Halichoeres, który poluje sobie dziubiąc skałę. Mieliśmy P. friedmani z Halichoeres melanurus, tolerowały się. Zależy mi także żeby wybrany wargacz był względnie bezpieczny dla drobnicy typu rurówki, wężowidła, ślimaki... Miałem kiedyś dawno małego corisa gaimard - sympatyczna ryba ale wytłukł całe drobne życie w akwarium. Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Amarant Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 (edytowane) Zależy mi także żeby wybrany wargacz był względnie bezpieczny dla drobnicy typu rurówki, wężowidła, ślimaki... Miałem kiedyś dawno małego corisa gaimard - sympatyczna ryba ale wytłukł całe drobne życie w akwarium. Myślę, że żaden wargacz, który ma w swojej diecie wirki, które sobie upoluje na skałach nie będzie bezpieczny dla wężowideł, wieloszczetów i drobnych ślimaków. Wynika to z ich budowy pyska i sposobu wyszukiwania pokarmu (dziubią cokolwiek się rusza na skale i było na tyle głupie, że łaziło po wierzchu). Zarówno nasz Halichoeres melanurus, Halichoeres chloropterus i Anampses meleagrides nie przepuszczą drobnicy. Takie mają zadanie w akwarium - zeżreć pasożyty ze skał. Rurówek raczej nie ruszają. Jest jeszcze cirrhilabrus, ale on ma inny pyszczek i woli jeść mrożonki i pięknie wyglądać. Edytowane 10 Listopada 2016 przez Amarant (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 10 Listopada 2016 Mój H.chrysus był bardzo agresywny do innych ryb. Dodatkowo podskubywał mi Fungie i Euphyllie. Tak kopał w piasku że zasypywał korale do 30cm od dna. Fajna ryba jak jest młoda ale jak dorośnie to głupieje. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach