Gość Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 raz na 2tyg wyciągam i przepłukuję w wodzie z podmianki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ramus 590l Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 Kurde ,ja nie pomyślałem ostatnio i ze szczoteczką do zębów czyściłem krążek po krążku ,wyjąć poukładać z powrotem ile to roboty a tu taki fajny patent koszyczek . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 Ja właśnie zrobiłem taki wynalazek. Teraz tylko go zwodować pozostaje. Z założenia nie będę go czyścił. Niech życie po swojemu tam rośnie. Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczj Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 Ja też w drugim akwarium mam coś podobnego, ale zbiera brud. Czyściłem po jakichś 3 miesiącach to wiadro rudy wypłynęło. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 15 Listopada 2016 No to mi teraz dałeś zagwozdkę. Czytałem, że ludzie są zadowoleni z takiego reaktora i się nie syfi bardzo. Może to kwestia wolnego przepływu (chociaż na zdjęciach nie wygląda), albo poukładania w kolumny. Czas pokaże. W tym tygodniu podłącze to równolegle z rowaphosem do jebałki DC3000 (mam nadzieję, że nie za mocna) Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pooh Zgłoś Napisano 16 Listopada 2016 No, ale rozwiązania powyżej to już niewiele się różnią od filtra kubełkowego??? wg mnie będzie się brudzić właśnie tak, jak w kubełku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczj Zgłoś Napisano 16 Listopada 2016 Nie będzie tylko - brudzi się jak w kubełkowych Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 16 Listopada 2016 No właśnie z tego co wiem (bo nie miałem) to filtry kubełkowe mechanicznie zatrzymują większe kawałki zanieczyszczeń w filtrze. W takim reaktorze jest swobodny przepływ i woda obmywa siporax (z założenia). Nawet kilkumilimetrowe cząsteczki byłyby w stanie przepłynąć przez filtr. Artur a jaki masz przepływ w tym swoim i czy masz jakąś gąbkę na dole i u góry filtra? Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczj Zgłoś Napisano 16 Listopada 2016 Tak ale krążki ceramiki musiały być poukładane idealnie żeby żaden nie wystawał bo jeżeli nie będą to zawsze brud będzie się tam zbierał Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Listopada 2016 Żeby nie otwierać filtra założenie gąbki na rurce zasysającej pomaga - tyle że gąbkę też trzeba czyścić mam taki "patent" w słodkim z filtrem MULTIKANI (Aquael) w środku ceramika i inne media - gąbkę/pre-filtr czyszczę raz w tygodniu a kubełka nie otwierałem .. dobrze ponad pół roku bez gąbki ... po tygodniu potrząśnij zobaczysz ile paprochów siedzi w środku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FunWorld Zgłoś Napisano 16 Listopada 2016 OK, dzięki za rady - będę obserwował jak to się u mnie zachowywać będzie. Krążki są poukładane dosyć dokładnie, więc powinnobyć OK. To co się osadzi to może będzie pożywka dla tego co tam sobie będzie żyć. Czas pokaże sprawność takiego systemu, chociaż na mój litraż 2l dodatkowe siporaxu to bardziej sztuka dla sztuki niż efektywny sposób filtracji. Przydałoby się drugie piętro sumpa Cytuj 500 + -zakładając akwarium morskie nic nie wiemy -po trzech miesiącach uważamy że już cos wiemy; -po roku jesteśmy ekspertami, -po dwóch latach dochodzimy do wniosku że kompletnie nic nie wiemy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ramus 590l Zgłoś Napisano 16 Listopada 2016 Tak..ceramika w koszyczkaxh z kratki..w sumie 15 litrow. Pojemniczki z kratki..podstawki z kratki...to fajny i tani sposób...kratka 60x60 kosztuje 20 zł..można budować a przy okazji brud się nie odkłada w sumpie. Tam tez jest pompa cyrkulacyjna ..Włączam ja co jakiś czas i syf się nie odkłada. Sump ma wymiar 120x40x40 cm Dariusz Barcikowski Wysłane ze Samsung Galaxy S 6 edge Darku a gdzie w Wa-wie kupiłeś 60x60 kratkę za 20zł bo też bym skorzystał ale wszędzie ok 50zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 16 Listopada 2016 w marketach budowlanych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 16 Listopada 2016 ramus..są takie kratki na składach budowlanych. Ja kupowałem w Budmexie na Bakalarskiej. Dariusz Barcikowski Wysłane ze Samsung Galaxy S 6 edge Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JACEK1234 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 Czy watę płukacie czy wymieniacie na nową? Jeśli płukanie- to wodą RO, słoną czy kranówką? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Czy watę płukacie czy wymieniacie na nową? Jeśli płukanie- to wodą RO, słoną czy kranówką? Raczej chyba mało kto płucze watę, ja tego nie robię. Raczej było by ciezko ją wypłukać i ponownie użyć znalazłem link do sklepu gdzie kupowałem ostatnio kratki http://www.netgips.pl/pl/p/Kratka-wentylacyjna-plastikowa-do-sufitow-podwieszanych/946 Edytowane 1 Grudnia 2016 przez DarekB30 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 jesli stosujesz watę naturalna (bawełnę) to pozostawienie jej w wodzi zbyt długo nawet mimo płukania spowoduje, że wata zacznie się rozkładać powodując mętnienie wody. Zresztą kiedyś była taka metoda probiotyczna, w której bawełna byla źródłem węgla organicznego. Dawno jednak nie słyszałem aby ją ktoś stosował. W końcu mamy płynne pożywki oraz pompy dozujące Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 wata filtracyjna / fizelina płukałem normalnie pod kranem kilka razy strzepnąć wodę i gotowa do użycia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arczj Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2016 Płukać watę to już lekka przesada. Kosz waty czy to w paskach czy woreczku ok 20 zł i starcza na miesiąc minimum. Po co wprowadzać z powrotem resztki syfu do zbiornika? Wata jest jednorazowa i nigdy nie wypłucze się z niej dobrze wszystkiego brudu. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ramus 590l Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2016 Raczej chyba mało kto płucze watę, ja tego nie robię. Raczej było by ciezko ją wypłukać i ponownie użyć znalazłem link do sklepu gdzie kupowałem ostatnio kratki http://www.netgips.p...dwieszanych/946 Dzięki Darku ja już tam byłem i potwierdzam zakup ,koszyczki zrobione wszystko gra , no i dobra cena Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarekB30 Zgłoś Napisano 3 Grudnia 2016 Dzięki Darku ja już tam byłem i potwierdzam zakup ,koszyczki zrobione wszystko gra , no i dobra cena Nie zawsze warto przepłacać, czasami da sie oszczędzić na tym hobby Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach