Skocz do zawartości
Robert K

scolymia i cynarina

Rekomendowane odpowiedzi

zakupiłem dziś dwa śliczne korale scolymie i cynarine czy ma ktoś doświadczenie z trzymaniem tych korali

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

1 litr NP reducing biopellets

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za odpowiedz , jak na tą chwile wyglądają świetnie .

155x80xh60 , 3 x kessil a360x i 10 x 80w t5 i cała reszta sprzętu aby zwierzaka było jak w domu

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

gdzie kupowałeś?

UWIELBIAM MÓJ CANDY SHOP

130x50x40 + 210 l sump , obieg laguna 3500 , cyrkulacja tunze 6055 + 6045 + 6060

oświetlenie 4x 54 w t5 DIY, SHURAN 200

wystartowało Nasze Przejściowe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>krzysiek l< wiadomość na priv

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robert - powinieneś wiedzieć, że te koralowce akurat znajdują się na liscie koralowców których jest całkowity zakaz połowu z natury i importu do europy. Podobnie jak trachyphyllie oraz np. Catalaphyllie jardinei(koralowce zębate).

W naturze jest ich już bardzo mało - i niestety każda odłowiona sztuka przyczynia się do najprawdopodobniejszego wyginięcia tych gatunków.

Warto o tym pamiętac - niech hobby pozostanie hobby ale niech nie odbywa się takim kosztem - tym bardziej że firma która sprowadza takie gatunki po prostu dokonuje przemytu(sprowadza pod inną nazwą - mało który celnik odróżni trachyphyllię od welsophylli) - i za samo posiadanie takich koralowców można mieć sprawę karną(jeśli nie dostałeś do nich COO i kopi Citesu, na którym zaznaczone jest że pochodzą z hodowli(a na 99% nie pochodzą - nie rozmnażają się w niewoli).

Jak dla mnie - takie sprawy normalnie powinny być zgłaszane na policje - i powinny być wyciągane surowe konsekwencje.

Chciałbym aby dzieci moich dzieci wiedziały co to JEST(a nie była) rafa koralowa i koralowce twarde.

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu
Home for advanced technology

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeśli korale zostały kupione od kogoś kto miał je bardzo długo u siebie w zbiorniku i odsprzedawał je z jakiś tam przyczyn ( nie wnikam ) a w momencie kiedy je nabywał nie było jeszcze takich przepisów o zakazie odłowu ich z naturalnego środowiska.

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zauważyłeś - są w dziale na zamówienie - który to niestety z przyczyn technicznych zawiera prawie WSZYSTKIE wprowadzone kiedyś do sklepu zwierzęta. Natomiast ZAWSZE na pytanie o te koralowce odpowiadam jak wyżej.Mam nadzieję ze wyraziłem się jasno.

I dziękuje za zwrócenie uwagi na linki - przekażę aby te mylące Klientów pozycje z oferty zostały usunięte.

Nie zmienia to jednak faktu, że od lipca zeszłego roku ANI RAZU nie sprowadzaliśmy tych zwierząt - mimoże dostaw twardcyh koralowców mieliśmy sporo.

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawie tak samo jak ja :Sad normalnie sprzedaje meble ale na zamówienie ma tez marihuanę. Ale jakby kto pytał.. to nie mam:wink

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy tak samo. O dostępności pewnych gatunków z działu na zamówienie wyraźnie piszemy w Regulaminie - i ta kwestia pozostaje chyba bez niedomówień.

Pozdr

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki koledzy za rozwinięcie tematu !!!bo oprócz jednej konkretnej odpowiedzi na moje pytanie i bardzo ważnej kwestii poruszonej przez Przemka , nic ciekawego do tematu nie wnieśliście a miałem nadzieje ze chociaż PRZEMEK odpowie na moje pytanie.

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cynarina - jeden z największych jedno polipowych koralowców twardych - oświetlenie umarkowane do mocnego, najlepiej nie bezpośrednie a odbite. Raczej agresywny, należy zostawić mu odpowiednio dużo miejsca do okoła, w nocy w trakcie żerowania wysuwa polipy którymi wyłapuje pokarm z wody - poparzone polipy zazwyczaj powodują śmierć koralowca. Prąd wody umiarkowany - podobnie jak inne duze jednopolipowe należy dokarmiać - najlepiej przy wyłączonych pompach mrożonym krylem lub artemią - strzykawką podając pierwsza porcję na środek koralowca - gdy poczuje pokarm o wysunie polipy - mozna pokadm "wyciskać" na polipy. armiony dosyć szybko rośnie - czasem(ale niestety rzadko) dokarmiany dzieli się. U nas podzieliły się dwa razy(z czego raz różowa). Reasumując - mimo że posiada zooksantele to wymaga dodatkowego dokarmiania!

Scolymia - można powiedzieć że bardzo podobna do Blastomussy welsi(także z wilczym biletem w EU) - cyrkulacja, i karminie podobne - wymaga jedynie nieco intensywniejszego oświetlenia. Nie lubi towarzystwa Euphylli(to tak z autopsji zauważyłem - nie chciały się w pełni otwierać i miały tendencje do zanikania tkanki od krawędzi koralowca - odsłaniając po kolei blaszki wapienne. Efekt ten można zatrzymać powstrzymać - jednak wymagane idealne parametry wody.

Parametry wody jak w przypadku innych koralowców madreporowych - ważne stabilne kh, oraz właściwe umiejscowienie - najlepiej dolne partie zbiornika(piasek, grys) - oświetlenie umiarkowano-intensywne - koralowiec raczej nie agresywny.

Mam nadzieję ze pomogłem.Powodzenia.

PS. Dobra rada - w przyszłosci proponuję najpierw poczytać o wymaganiach - a potem kupować. Można się niestety naciąć.

Przemek

pozdrawiam

Przemysław Cybulski
www.Pacific-Sun.eu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki Przemku za wyczerpujące opisy i wyjasnienia , mam nadzieje że koralą będzie u mnie dobrze .

PS.dzięki za dobrą rade i choć od pięciu lat padł mi tylko jeden koral za zawsze istnieje jakaś obawa o nowych mieszkańców.

BK 250

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie co może być przyczyną,zdechnięcia koralowca Cynarina...w ciągu 48h od wpuszenia do zbiornika?Kupiłem kolejnego LPSa od pewnego kolegi z forum i niestety po raz kolejny poleciał mi koral za 300stówki wczeniej Goniopora o której już pisałem.Robiłem już pomiary parametrów trzema rodzajami testów saliferta od kilku kolegów wszystkie wychodzą tak jak stopce...koral po spędzeniu 4h w paczce pkp trafił do akwarium po 45 minutach aklimatyzacji w miejsce na piasku i nie napompował się nawet na 5 minut...osoba od której ją kupiłem twierdzi że koral był pakowany pod wadą i nigdy nie był na powietrzu poza wodą,no ja korali nie wlewam z wodą i z innego zbiornika więc zrobiłem to tak jak zwasze po aklimatyzacji wyjąłem go z worka i położyłem w miejsce docelowe,to była sobota wieczór,po godzinie koral wypuścił zooxantele,chmurę brązowego gluta,i w poniedziałek rano go wyjąłem bo już śmierdział niesamowicie...Ma ktoś może jakąś diagnozę?Nie zrobiłem zdjecia bo byłem zbyt zdenerwowany,po za tym tak śmierdział strasznie że od razu poleciał do kosza na dworze...Ktoś coś może podpowiedzieć?Niestety nie znam parametrów akwarium z którego go odkupiłem więc nie mam porównania.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bober6662 podaj jakie masz PO4 bo w stopce niema? W jaki sposób aklimatyzowany? Czy dolewałeś wody z akwarium do woreczka. Czy lampa była wtedy włączona? Jak mają się inne LPS-y?

Edytowane przez mbrylski (wyświetl historię edycji)

6295_6477.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@bober6662 podaj jakie masz PO4 bo w stopce niema? W jaki sposób aklimatyzowany? Czy dolewałeś wody z akwarium do woreczka. Czy lampa była wtedy włączona? Jak mają się inne LPS-y?

PO4 mam na teście saliferta 0,1 w co i tak nie wierze,aklimatyzacja była robiona tak jak napisałeś worek do akwa i strzykawką dolewanie wody,lampa była włączona bo koral był w czarnym worku na początku później go odkryłem ale nie pod samą lampą,wszystkie LPSy są w świetnej kondycji.

4803_4815.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

korali nie wlewam z wodą i z innego zbiornika więc zrobiłem to tak jak zwasze po aklimatyzacji wyjąłem go z worka i położyłem w miejsce docelowe

bober6662 mam jeszcze pytanie odnośnie samej aklimatyzacji. Skoro dolewałeś wody do worka strzykawką a ona nie wylewała się do akwarium to ile jej tam nalałeś? Osobiście przeprowadzam aklimatyzację w następujący sposób:

- Wyłączam lampę.

- Wkładam worek z koralem do akwarium w miejscu delikatnego przepływu.

- Robię niewielkie nacięcie w worku(tak żeby woda mogła się delikatnie mieszać).

- Zostawiam go w takim stanie na 12h.

- Układam w docelowym miejscu.

- Włączam stopniowo lampę (osiągnięcie standardowej mocy zajmuje około 2dni. W między czasie obserwacja korala.

Napisz jak zachowywał się w niedzielę?

Robert - powinieneś wiedzieć, że te koralowce akurat znajdują się na liscie koralowców których jest całkowity zakaz połowu z natury i importu do europy. Podobnie jak trachyphyllie oraz np. Catalaphyllie jardinei(koralowce zębate).

W naturze jest ich już bardzo mało - i niestety każda odłowiona sztuka przyczynia się do najprawdopodobniejszego wyginięcia tych gatunków.

Warto o tym pamiętac - niech hobby pozostanie hobby ale niech nie odbywa się takim kosztem - tym bardziej że firma która sprowadza takie gatunki po prostu dokonuje przemytu(sprowadza pod inną nazwą - mało który celnik odróżni trachyphyllię od welsophylli) - i za samo posiadanie takich koralowców można mieć sprawę karną(jeśli nie dostałeś do nich COO i kopi Citesu, na którym zaznaczone jest że pochodzą z hodowli(a na 99% nie pochodzą - nie rozmnażają się w niewoli).

Jak dla mnie - takie sprawy normalnie powinny być zgłaszane na policje - i powinny być wyciągane surowe konsekwencje.

Chciałbym aby dzieci moich dzieci wiedziały co to JEST(a nie była) rafa koralowa i koralowce twarde.

Przemek

Przemku czy mógłbyś podać konkretnie o jakich przepisach piszesz? Osobiście udało mi się dotrzeć do: ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 578/2013 z dnia 17 czerwca 2013 r. Czy oprócz tego rozporządzenia są inne przepisy regulujące przepływ korali?

6295_6477.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to było 8 lat temu :smiling:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja korali nie aklimatyzuje i uważam że to dla nich lepsze. Co innego ryby ale korale tylko worek do akwa, wyrównać temp i korala siup do wody. Ani razu nie miałem po tym zejścia. Taka bawienie się 12h to dla mnie porażka.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co innego ryby ale korale tylko worek do akwa, wyrównać temp i korala siup do wody.

Każdy ma swoje sposoby. Z mojej strony powiem iż nigdy nie aklimatyzowałem ryb. Wyrównanie temperatury i do akwarium, to im oszczędza stresu. Korale są znacznie wrażliwsze na wahania parametrów i przy dużych zmianach może się to zakończyć śmiercią.

Taka bawienie się 12h to dla mnie porażka.

Nic co przyczynie się do zwiększenia szans na przetrwanie zwierzęcia nie jest dla mnie porażką.

6295_6477.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mbrylski@ tak sobie troche sam zaprzeczasz moim zdaniem. Z jednej strony chcesz zwiekszac szanse na przetrwanie nowego zwierzaka, a z drugiej wpuszczasz do swojego zbiornika... no wlasnie,co Ty tam wpuszczasz razem z ta woda ktora miesza Ci sie w glownym? Nie patrz na szanse tylko dla nowego "towaru", ale pamietaj o tym co juz w zbiorniku jest...

Wysłane z mojego GT-N7100 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez martinniemczyk (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to zastanawia jakiej wielkości dziurę w worku robisz? Musi być na tyle mała aby woda się szybko nie wymieszala ale to sprawia, że koral siedzi ponad 12h bez cyrkulacji itp w worku, jeśli dziurę zrobisz na tyle duża aby koral miał cyrkulację to cała zabawa do kitu bo woda wymiesza się w minutę. Wiec tak czy inaczej robisz jemu źle.

Akwarium:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

A dla mnie kolejną wadą tego pomysłu jest wlewanie wody sklepowej do akwarium.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niby wlewanie wody z sklepu czy od kolegi z forum, niesie jakieś niebezpieczeństwo. Lecz z drugiej strony, dodajemy szczepy bakterii których może u nas nie być. Cos za coś. Nie twierdzę iż metoda jest jedyna skuteczna i najlepsza. Na pewno ma wady i przetrzymywanie korala w worku 12h mu nie służy. Choć s drugiej strony szok po zmianie parametrów może być zabójczy. Więc pozostaje jedno z dwóch. Nigdy nie zdarzyło mi się stracić korala w 48h. Ryb nie aklimatyzuje zbyt długo, po przygodzie z xanthurum. Ryba była tak zestresowana najprawdopodobniej widokiem przepływających ryb obok worka iż sama z niego wyskoczyła. Po czym schowała się w skale na 2dni.

6295_6477.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.