MaciekZ Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Jeju poczytaj co piszesz 3 sztuki w szregu 3x3,5V masz 11,5 V to tyle ile trzeba na zadziałanie 3 diód 3W połączonych szeregowo. Jeżeli on ma 6 diód w szeregu to minimalne napięcie 6x3,5V 21V. Srtoboskop może się robić kiedy zasilacz stałoprądowy jest źle dobrany i nie wyrabia prądowo . Napięcie może być ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Ty też czytaj co napisałem - zasilacz REGULOWANY 12V o taki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciekZ Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 Ok niech będzie na Twoim to nie forum elektrotechniczne. Widocznie ponad 20 lat temu inaczej uczono. I muszę zawód zmienić. Autora tematu jak nie rozwiązał problemu proszę o kontakt PW postaram się pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 18 Listopada 2016 a niby jak uczono 20 lat temu ? bo mnie ponad 20 lat temu uczono w/g prawa Ohma że natężenie jest wprost proporcjonalne do napięcia a skoro zmniejszę napięcie ... to co się stanie z natężeniem (i mocą) ? podłącz sprawdź przekonaj się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 19 Listopada 2016 Tylko ze ledy względem temp mocno dryfują i ich punkty pracy sie przesuwają, to nie jest rezystor i dlatego aby byly zasilane świadomie oraz bezpiecznie musza byc sterowane prądem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciekZ Zgłoś Napisano 19 Listopada 2016 Tylko ze ledy względem temp mocno dryfują i ich punkty pracy sie przesuwają, to nie jest rezystor i dlatego aby byly zasilane świadomie oraz bezpiecznie musza byc sterowane prądem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Otóż to. 100/100. Jednak uczyli mnie dobrze , bo wczoraj zacząłem mieć wątpliwości . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 19 Listopada 2016 Żeby nie było nieporozumień - nigdzie nie napisałem żeby tak zbudować / zasilać lampę chodzi o zrobienie szybkiej/prostej próby - która nie ubije diód Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sky Zgłoś Napisano 19 Listopada 2016 u mnie problem bedzię z białymi ledami, bo jak włącze same niebieskie i royale to działa elegancko a czasami jak podłącze białe to stroboskop a czasami nie, sprawdze pierwsze połączenia i zobacze, jak dalej bedzie problem to bede szukal pomocy ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach