montymick Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Witam Było już trochę mówione o różnych DIY chemicznych dodatkach do zbiorników. Poczynając od Ballinga ( dozowanie CaCl2, NaHCO3, MgCl2 ) poprzez kropelki jodku potasu ( KI ) czy też chlorku potasu ( KCl ). Pytanie do znawców chemii ( Tester ?? ) czy można i warto zrobić kropelki Fluoru aby nasycić fiolety w akwarium?? Fluorek sodu ( NaF ) ma masę atomową 41,99 ( Na - 22,9897 i F - 18,9984 ). Zatem rozpuszczamy 42g NaF w 1l RO - dobrze myślę ?? I jeszcze pojawia się pytanie od jakiej wartości zacząć dozowanie ( kropla/100l wody w akwarium/ dzień ?? ) Wiadomo, że trzeba robić testy zanim się zacznie jakąkolwiek suplementację ale nie widziałem testów do badania zawartości fluorków w wodzie ( oprócz tritona - mówię o domowych testach). Michał Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 Fluorek sodu jest preparatem raczej niebezpiecznym dla człowieka oraz innych organizmów (także jako składnik środków chwasto i owadobójczych). Jeśli chciałbyś dozować, to roztwór musiał by być bardziej rozcieńczony a dawki małe. Zapytaj Nanokaczora robił własną sól, pewnie nie pominął tego pierwiastka... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montymick Zgłoś Napisano 21 Listopada 2016 (edytowane) No właśnie kiedyś czytałem ten topik nanokaczora jak tworzył własną sól i tam jedną z soli był właśnie NaF. Dlatego próbuję sie dowiedzieć czy można po prostu rozpuścić fluorek sodu i kroplować do akwarium. Przecież jakoś są tworzone "firmowe kropelki". EDIT: Własnie znalazłem ten post kolegi nanokaczora: "Zrobienie swojej mieszanki soli morskiej nie wymaga posiadania, czystego laboratorium, specjalnej aparatury chemicznej. Sól można wytwarzać w każdym domu ze składników, które można kupić w każdym sklepie chemicznym . Receptura jest znana od wielu lat. Pierwsze mieszanki przygotowywano już w latach 20 XX wieku. Trzeba mieć wagę, zbiornik 50 - 100 litrów i sole: NaCl NaHCO3 MgCl2x7H2O MgSO4x7H2O CaCl2 KCl KBr Sr(NO3)2 [tanie źródło strontu można wybrać inną sól] B2O3 Na2SiO3 [w naturalnej wodzie morskiej jest dużo krzemianów ale nie musimy ich dodawać] NaF Ba(ClO4)2x3H2O KI Oraz źródło Rubidu i Litu których jeszcze nie mam więc o nich nie piszę. Pierwsza moja mieszanka nie zawiera Jodu Baru Litu i Rubidu." Całość tutaj: http://nano-reef.pl/topic/64919-sol-wlasnej-roboty/ Edytowane 21 Listopada 2016 przez montymick (wyświetl historię edycji) Cytuj Solarium V3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach