n3on Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 Dzisiaj zauważyłem że euphilia ma jakby poodlepiane lub oderwane polipy. Szczepka nie spadła wiec nie miała jak się uszkodzić mechanicznie. Czy coś robić z tym fantem? Narazie uszkodzoną główkę obróciłem aby mniej powiewała. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pafnucy80 Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 za mocna cyrkulacja? a moze cos ja zżera? kapiel w reef dipie nie zaszkodzi jej juz bardziej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n3on Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 za mocna cyrkulacja? a moze cos ja zżera? kapiel w reef dipie nie zaszkodzi jej juz bardziej Cyrkulacja nie jest za duża. Do tej pory czuła się bardzo dobrze w tym miejscu. Obydwie główki ładnie się pompowały. Jeśli chodzi o tego reef dipa to zbiornik mam świeżutki (2miesiace) i jeszcze nie stosowałem żadnej chemii. I raczej jestem jej przeciwnikiem niż zwolennikiem. Czy aby na pewno nie zaszkodzi? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 Reef deep to specjalny środek leczniczy, w którym moczy się korale chore oraz przed włożeniem do zbiornika. Kąpiel w roztworze robi się poza akwarium przez 10 min i z pewnością nie zaszkodzi koralowcom, a wprost przeciwnie. Zawsze robie kąpiel nowym koralikom, oraz takim, które pokaleczyłem na szczepki - szybciej sie goją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 A gdzie można kupić ten Reef Deep? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n3on Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 Reef deep to specjalny środek leczniczy, w którym moczy się korale chore oraz przed włożeniem do zbiornika. Kąpiel w roztworze robi się poza akwarium przez 10 min i z pewnością nie zaszkodzi koralowcom, a wprost przeciwnie.Zawsze robie kąpiel nowym koralikom, oraz takim, które pokaleczyłem na szczepki - szybciej sie goją Dzięki za odpowiedz. Zamawiam. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk A gdzie można kupić ten Reef Deep? Np. Allegro. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 W wyszukiwarce nie wyszukuje mi tego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n3on Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 W wyszukiwarce nie wyszukuje mi tego. http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=Reef+dip&bmatch=s0-uni-1-4-1025 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
elespero Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 (edytowane) Wyszukiwałem tak "Reef Deep" a to jest reef dip dzięki A że dopiero przyswajam wiedzę o morskim, nie znam preparatów. Edytowane 22 Listopada 2016 przez elespero (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesiektbg Zgłoś Napisano 22 Listopada 2016 NO FAKT ZA DUŻO CHYBA TEJ ANGIELSZCZYZNY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n3on Zgłoś Napisano 23 Listopada 2016 Dzisiaj wyglada już tak. Czy jest szansa że polipy w takiej główce odrosną czy to Już dla niej koniec? https://vimeo.com/192764335 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
joopa Zgłoś Napisano 23 Listopada 2016 Nie Odrosną. Wygląda jak sam szkielet. Cytuj akwarium 100x55x45; lampa Ati sunpower 6x39; obieg Tunze Silence 1073.020; cyrkulacja 2x6055, odpieniacz DYI BK160 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
endless Zgłoś Napisano 23 Listopada 2016 A nie masz w akwarium przypadkiem jakiegoś chetonika ? Mi Ayriga notorycznie podszczypywała polipy więc ją eksmitowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n3on Zgłoś Napisano 23 Listopada 2016 A nie masz w akwarium przypadkiem jakiegoś chetonika ? Mi Ayriga notorycznie podszczypywała polipy więc ją eksmitowałem. Nie mam chetonika. Doktorek, hepatus, hexatenia, błazny i dwie babki. Nie widziałem aby coś było nie tak z polipami a to się stało z dnia na dzień. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2016 Mi w ciągu nocy zniknęła cała szczepka, wieczorem była napompowana a rano został sam szkielet, one chyba tak mają że jak coś nie pasuje to się rozpuszczają szybko, niestety. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n3on Zgłoś Napisano 23 Listopada 2016 Mi w ciągu nocy zniknęła cała szczepka, wieczorem była napompowana a rano został sam szkielet, one chyba tak mają że jak coś nie pasuje to się rozpuszczają szybko, niestety. Kurczę ale z drugą główką wszystko w porządku jest. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
andzior70 Zgłoś Napisano 23 Listopada 2016 I niech tak zostanie, ja swoją przed zaginięciem kąpalem w dipie bo zmniejszyła się, ale to nic nie dało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jasiu Zgłoś Napisano 23 Listopada 2016 ja odciąłem zeby nie zaraziła kolejnej jaby ta cos miała Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n3on Zgłoś Napisano 5 Grudnia 2016 Druga główka właśnie leci :-( także nie uda mi się jej uratować :-( Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2016 Nie za świeży masz ten zbiornik? Jakies parametry? Nie za świeży masz ten zbiornik? Jakies parametry? Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n3on Zgłoś Napisano 6 Grudnia 2016 Nie za świeży masz ten zbiornik? Jakies parametry?Nie za świeży masz ten zbiornik? Jakies parametry? Może za świeży. Zbiornika ma 3 miesiące. Ale parametry od 2 miesięcy bez zmian 1024 No3 3-5 Po4 0-0.03 Ca 340 Mg 1140 Kh 6.8-7.4 PH 8.2-8.4 Temp 24.4 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
n3on Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2016 (edytowane) No i kurcze problem przeniósł mi się na euphilie yamayensis :-( Zaczyna się dokładnie tak samo. W okolicach otworu gębowego (czy też środka) główki pojawia się jakby ciągnący glut do tego zaczynają się pojawiać widoczne żebra w których leżą polipy. Zauważyłem jeszcze jakby gluta łączącego obydwie główki na poziomach "sukienek" yamayensis mam od pół roku - byla jeszcze w moim pierwszym akwarium 30 l przez dwa miesiące i było wszystko ok. W tym zbiorniku który ma 3 miesiące jest od dwóch miesięcy i od początku było jej dobrze. Dziwne jest to że yamayensis to euphylia która leżała zaraz obok tej która padła pierwsza :-( Jakieś pomysły co to może być?Może jakiś pasożyt ? Parametry mam jak w stopce mierzone dzisiaj. No i kurcze problem przeniósł mi się na euphilie yamayensis :-( Zaczyna się dokładnie tak samo. W okolicach otworu gębowego (czy też środka) główki pojawia się jakby ciągnący glut do tego zaczynają się pojawiać widoczne żebra w których leżą polipy. Zauważyłem jeszcze jakby gluta łączącego obydwie główki na poziomach "sukienek" yamayensis mam od pół roku - byla jeszcze w moim pierwszym akwarium 30 l przez dwa miesiące i było wszystko ok. W tym zbiorniku który ma 3 miesiące jest od dwóch miesięcy i od początku było jej dobrze. Dziwne jest to że yamayensis to euphylia która leżała zaraz obok tej która padła pierwsza :-( Jakieś pomysły co to może być?Może jakiś pasożyt ? Parametry mam jak w stopce mierzone dzisiaj. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez n3on (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dewo Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2016 tylko euphillie tak lecą czy może inne korale tez jakoś gorzej wyglądają ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2016 Twój problem nazywa się,Mg,Kh i Ca,czemu nie lejesz ballinga jak masz twarde korale???? Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
topmar Zgłoś Napisano 7 Grudnia 2016 parametry niskie.... popatrz rowniez "brown jelly euphyllia" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach