lapsiak84 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Witam, chciałem zapytać czy możliwym jest wykonanie i doklejenie panelu z tyłu do kostki aquaela 30x30. Panel miałby zastąpić malutki sumpik. W sensie ze 3 przegrody. Jedna ze spływem na siporax, druga z jakimiś mediami filtracyjnymi i trzecia na powrót. A drugie pytanie czy ktoś z Białegostoku lub okolic podjął by sie wykonania takiego dziwactwa? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 1 Grudnia 2016 przez lapsiak84 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 nie trzeba doklejać jeśli wysokość będzie taka sama wystarczy po prostu postawić "za plecami" i podłączyć 2 rurki przelewowe http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=Zestaw+rurek+przelewowych&bmatch=base-relevance-floki-5-nga-hou-1-1-1026 jedną pompa będzie pompować wodę z "panela" a drugą woda się będzie sama zasysać (naczynia połączone) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 Bardziej jednak myslalem o grzebieniu. Ale kazdy pomysl dobry Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 po prostu prościej się nie da a przeróbka pewno wyjdzie cenowo podobnie co zamówienie zbiornika z panelem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciekZ Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 Otóż kolega silvia ma rację. Jeżeli nie chcesz inwestować to wybieraj najprostsze rozwiązania. Przeróbka 30 litrowej kostki jest nie opłacalna (przerabiałem temat niedawno). U mnie skończyło się wymianą zbiornika z 30 litrów na 70 litrów razem z panelem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 Pomysł z rurkami w morskim sprawdzi się średnio. Ani sprawnie (nie zbierze filmu z powierzchni), ani bezpiecznie (wszelkie zapowietrzenia). Do tak małego akwarium, ja bym proponował doklejenie panelu o jednakowej wysokości co zbiornik, a żeby był przelew, zrobił bym doklejoną koronę z czarnego lacobelu. Nie wyszło by tanio, ale wyszło by ładnie. Można by wtedy zrobić jedną komorę na odpieniacz (resun np) i grzałke, a na dno, siporax, zaś w drugiej komorze pompa - jak dasz nieco mocniejszą, to i obleci cyrkulację. Zaś w koronie możesz schować lampę. Tylko musisz sobie wyliczyć wszystko. Silvia, dlatego rurki neguję, bo miałem kostkę na takim wynalazku, własnie 30x30x30 (tyle że nie aquaela), no i rurki niestety nie zadziałały - musiałem przejść na kubełek. Pamiętam też stare filtry zewnętrzne Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 zawsze można dać dwie/trzy rurki a film "załatwić" skimerem lub czymś a'la pudełko przelewowe albo jeszcze inaczej panel wyższy i wywiercić otwór na przelot/powrót dopasowany do wys. zbiornika coś jak tutaj wtedy pompa musiała by pchać/zasysać wodę do panela słowem taka "przerośnięta" kaskada Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 No tak, ale w wypadku takiej "przerośnietej kaskady mamy pompę w zbiorniku, a w wypadku doklejonej korony w zbiorniku nie mamy grama sprzętu. Jak "coś się zapcha" w wypadku takiej pompy pchającej (zapcha w kaskadzie) mamy wode na mieszkaniu. Zaś rurki mi się zaglaniały, zarastały bakteriami i zapowietrzały. Pudełko tak samo. Miałem pudełko w słodkim i dobrze że był tam zaworek odpowietrzający. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 1 Grudnia 2016 dlaczego w zbiorniku ? przecież pompa może ssać wodę dajesz pompę np. AquaEl MK-650 za 50pare zł i z głowy dlatego dałem wyżej linka do rurek przelewowych żeby nie stosować węży (bo się zaginają jak piszesz) co za problem wywiercić w takiej otwór i wkleić zaworek ? i z całym szacunkiem ale nigdy nie czyściłeś sumpa/rurek ? zasada dokładnie ta sama - tyle że na poziomie zbiornika a nie pod wiec dokładnie takie samo (a nawet mniejsze) ryzyko zalania ps. wylała Ci kiedyś kaskada ? - bo trzeba by mieć super hiper mega pecha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2016 Pompa ssąca może załatwić sprawę sprzętu w baniaku. Kaskada ma wylewkę na całej szerokości, tutaj zaś wylewka będzie jednym wężem, czy rurką. Dlatego pisałem o zalaniu. Sump czyszczę, ale hydraulikę czyściłem jedynie przy okazji restartu. Co innego w słodkim, filtry zewnętrzne, tam rurki czyściłem co parę dni. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2016 Miałem dokładnie takie akwarium, szczerze nie widzę sensu aż takiej zabawy. Daj dużą kaskadę fzn lub aquaclear. Jak bardzo chcesz odpieniacz to resun mieści się do fzna, 2gi koszyk masz na siporax i tyle. Lepiej kupić więcej skały niż przerabiać akwarium które ma 27l brutto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lapsiak84 Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2016 Hmmm... już sam nie wiem. Może odpuszczę sobie ten temat albo przy okazji jak kiedyś znajdę akwarium z panelem to takie kupię (używane) bo po prostu natchnęło mnie a żeby postawić kosteczkę dla krewetek krabów itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2016 Kostka z koroną lacobel, oświetlona diodami, nawet rgb, z panelem, w panelu siporax, grzałka i resun, w środku skała, zoantusy i sexi krewetki... Mój ideał lampki na biurko Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 2 Grudnia 2016 Pompa ssąca może załatwić sprawę sprzętu w baniaku. Kaskada ma wylewkę na całej szerokości, tutaj zaś wylewka będzie jednym wężem, czy rurką. Dlatego pisałem o zalaniu. Sump czyszczę, ale hydraulikę czyściłem jedynie przy okazji restartu. Co innego w słodkim, filtry zewnętrzne, tam rurki czyściłem co parę dni. Oj tam oj tam - znów szukasz dziury w całym (aż dziw że wogóle masz akwarium ) rurka transparentna i widać czy jest "zarośnięta" średnica jest dość spora, koszyk zasysający i odpada np. problem "zatkania ślimakiem" boisz się wylania ? są odwrócone dolewki albo można można dać wlot do pompy wysoko - w razie "W" zassie powietrze i po powodzi to że czyściłeś w słodkim co parę dni jakie ma znaczenie? Tobie zarastały a mnie nie zarastają a mam 3 słodkie roślinne i czyszczę kilka razy w roku a właśnie coś co planuje kolega działa teraz u mnie - obok kostki stoi prostokąt z DSB i glonami (jakbym dołożył przegrody to byłby to panel) rurka przelewowa z zamontowanym zaworkiem odpowietrzającym zasysa wodę z głównego (koszyk zasysający założony) a za powrót odpowiada zmodyfikowany 450l/h filtr "z deszczownią" wypakowany paletami XL (zamiast gąbki) działa od mniej więcej pół roku i jakoś nic się nie zatkało nic nie wylało a rurkę czyściłem 2x (słownie DWA razy) Kostka z koroną lacobel, oświetlona diodami, nawet rgb, z panelem, w panelu siporax, grzałka i resun, w środku skała, zoantusy i sexi krewetki... Mój ideał lampki na biurko po co Ci korona dla krewetek są (miałem) gotowe zestawy np. IQ13 https://www.google.pl/search?q=IQ13&client=firefox-b&biw=1280&bih=899&site=webhp&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiepo76ndXQAhWsIJoKHZatDZoQsAQIGg#imgrc=HLjRfMnA95LylM%3A rewelka jak wymienisz org. pompkę 300l/h na 350-400l/h i dołożysz świetlówkę bo lampka jest dość słaba (choć regulowana) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach