Skocz do zawartości
bobek

50L fluval reef tank

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, chciałem przedstawić swoje nowe akwarium typu fluval reef tank.

Akwarium wygląda następująco:

- kostka 35x35x35 cm wykonana przez szklarza z ul. Storczykowej (pozdrowienia ;))

- obudowa z płyty MDF wzorowana na fluval reef tank (jeszcze górna pokrywa jest sklejona taśmą i wymaga kompletnego sklejenia)

- do kostki doklejony jest panel 8x20 cm w którym znajduje się odpieniacz, grzałka i pompa obiegowa

Teraz sprzęt

- odpieniacz Octopus ns-80

- pompa obiegowa HYDOR PICO EVOLUTION 1000l/h

- cyrkulacja JVP-101

- lampka LED – moja własna konstrukcja

Lampka Led jest wykonana na Arduino, steruje PWM oświetleniem dziennym 6xRb 3W, 3xCW 3W oraz oświetleniem nocnym i zachodami słońca – 2xUV 1W i 2xRed 3W. Dodatkowo lampka umożliwia włączenie / wyłączenie odpieniacza i cyrkulacji oraz domyślnie będzie sterowała dolewką.

Załączam fotki – wybaczcie za jakość bo zdjęcia z telefonu. Na skale i tak na razie nic nie ma, akwarium jest zalane od 2 dni. Skała z eRybki – przyszła bardzo ładna 3kg żywej i 2kg suchej sklejone w taką dziwną konstrukcje z półką ;)

post-15714-0-33619500-1480930395_thumb.jpg

post-15714-0-98367100-1480930399_thumb.jpg

post-15714-0-72042800-1480930404_thumb.jpg

post-15714-0-99371300-1480930410_thumb.jpg

post-15714-0-63807000-1480930416_thumb.jpg

post-15714-0-69754900-1480930422_thumb.jpg

Edytowane przez bobek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powodzenia z projektem. Trzymam kciuki za kolegę z Podlasia.

Mam tylko obawy czy obudowa lampy nie będzie Ci korodowała.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam tylko obawy czy obudowa lampy nie będzie Ci korodowała

Jest taka opcja...

Ja natomiast widzę szybę, która przykrywa całkowicie akwa i jest chyba wklejona na stałe - jeśli się nie myślę, to szybko będziesz ją ściągał gdyż brak dostępu do wewnątrz spowoduje zarośnięcie szyb glonami bez możliwości ich usunięcia...

Ale generalnie wszystko fajnie wykonane, więc teraz tylko czas na dojrzewanie i potem jazda z koralami - powodzenia :thumbup:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta szyba przyklejona to wielkie nie porozumienie, jak szybko została przyklejona tak szybko zniknie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem niby dlaczego miałaby zniknąć. Wzorowałem się na akwariach fluval edge. W internecie jest masa raf na takich zbiornikach. Aktualnie mam dostęp ręką do całego szkła. Może tego dokładnie nie widać ale poziom wody jest powyżej poziomu szyby przykrywającej.

To nie jest cała szyba tylko techniczne z wymiarów 35x35 zmniejsza się na 20x20 i kołnierzem jest podnoszone do góry. Według mnie mega fajnie to wygląda jak patrzysz na akwa z góry i widzisz wnętrze za szkłem.

Pierwowzór to coś takiego

post-15714-0-82063700-1480973772_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie mega fajnie to wygląda jak patrzysz na akwa z góry i widzisz wnętrze za szkłem.

Owszem tu masz rację, estetyka i efekt jest - ja jednak nie zdecydowałbym się na takie rozwiązanie bo wiem ile jest pracy przy akwa i jaki dostęp trzeba sobie zapewnić - dlatego takie było moje pierwsze spostrzeżenie. Być może Tobie to nie będzie przeszkadzało w obsłudze szkiełka czego bardzo życzę i oczywiście kibicuję obserwując temat :p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mała aktualizacja po 2,5 tyg od zalania ;)

Zrobiłem Pierwsze testy - parametry wyszły następująco

- KH - 10.5

- PH - 7.7

- NO3 - coś tak pomiędzy 25 a 50

- NO2 - 0 (tu w sumie jestem zdziwiony że wyszło zero ale chyba jest ok, test robiłem 2x)

- Zasolenie - 1.024

Wodę badałem testami Salifert

W zbiorniku wymieniłem pompę JVP-101 na Hydor Koralia Nano Evolution 1600 - po pierwsze wygląda to zdecydowanie lepiej a po drugie to JVP-101 strasznie mieszała piasek.

Do odpieniacza dorobiłem tłumik ze strzykawki i 2 słomek (poziom hałasu spadł zdecydowanie) - odpieniacz jest ledwie słyszalny. Na skale jest sporo zielonych glonów oraz jak gdyby bąble powietrza. Pojawiło się trochę okrzemek ale wydaje mi się że już jest ich mniej.

Zastanawiam się czy dobrze oświetlam akwarium - moc ledów to ok 27W oświetlenie dziennego - świecę tak

- 6.30 do 14.30 na 30% - porostu żeby było oświetlone

- 14.30 do 22.30 na 80% - wtedy jest mega jasno

- potem 15 min zachód i powolne przejście na nocne 2x1W UV do 6.30

Wydaje mi się że parametry wody wyszły całkiem całkiem jak na początek i jeżeli za jakiś czas będzie lepiej to dodam ekipę sprzątającą.

Trochę jestem w szoku jeżeli chodzi o "żrący" wpływ oparów wody morskiej. Obudowę lampki miałem metalową, po kilku dniach widziałem pierwsze ślady korozji to pomalowałem ją sprayem. To zdecydowanie pomogło ale dzisiaj zauważyłem ślady korozji na elektronice wewnątrz lampki LED. Chyba kupię jakiś lakier zabezpieczający i "zabezpieczę" całą elektronikę - tylko ciekawe na ile to pomoże.

Może macie jakieś pomysły na ekipę sprzątającą ? Myślałem standardowo o krewetkach, ślimakach i krabach ale w jakich ilościach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie to wygląda :) .Tylko ciężko mi jest sobie wyobrazić dbanie o szyby i zbiornik :shock: .Golę prawie codziennie a bywało że i dwa razy na dzień . Gmeranie /przestawianie/ poprawianie nie mówię że się nie da ,ale będzie przesrane

.Mam około 50 ślimaków i robią konkretną robotę ,gdyby nie ta armia to w czasie dojrzewania akwarium by straszyło wyglądem .

Elektronikę lepiej wywal gdzieś obok bo zje ją jak bułkę z masłem , jedyna możliwość ratunku jaką widzę to pomalowanie przez zanurzenie lakierem do łodzi .Tyle że będą miejsca ,np: zakończenie izolacji na przewodach gdzie i tak po czasie zrobią się szczeliny i będzie żarło .Skoki temperatury wpłyną na skraplania pary wodnej , sól tez tam zawleczesz przy okazji różnych działań przy zbiorniku.

W takiej kostce mam 20W led i chodzi prawie pełną parą , jest jasno ale raczej ok . Wschód/zachód u mnie trwa godzinę i nie wiem czy nie wydłużyć tego czasu , choć większość korali zamyka się jak zsynchronizowana .

Czemu uv na noc .

Edytowane przez SU1 (wyświetl historię edycji)

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co tu czytałem to sporo ludzi świeci UV w nocy. Te lody co ja wstawiłem to mają 420-422 nm - 2x1. Całkiem fajnie to wygląda. Jeżeli chodzi o dostęp to na razie daję radę. Może tego nie widać ale cała góra oraz lampka są zdejmowane, na długich przewodach także odkładam sobie po prostu na bok. Co dziennie chwilkę czyszczę magnetycznym i co jakiś czas czyścikiem "na kiju". Martwi mnie trochę ta elektronika. Widziałem ze w sporej części projektów DIY drivery są praktycznie na radiatorze a ledy zaraz nad wodą, ale nigdzie nie czytałem o problemach z korozją. Zobaczymy co da lakier bezbarwny w sprayu.

50 ślimaków to chyba przegięcie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie w nocy świeci cały zespół niebieski , ale co kto lubi .Tak realnie to raczej w nocy UV w przyrodzie nie znajdziesz .

Co do elektroniki właśnie mi zeżarło czujnik temp , alarmy o 4 nad ranem :/ .Widziałem nie raz , i jakoś ludziom to żyje , chyba że nie chwalą się że zgniło .Wszystko zależy od wysokości montażu /wentylacji/otoczenia/wilgotności ...

Ślimaków było 12 -15 ,ale zaszalały , nie prosiłem się o to :D .

summary.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.