Czesio111 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2016 Mam lampę na dwie świetlówkami T8 i z kilkoma modułami LED - białe. Będę dokładał jeszcze ledy, ale zastanawiam się jakie świetlówki dać? Lepiej dać niebieskie świetlówki i dołożyć białych ledów, czy dać świetlówki białe i dołożyć niebieskich ledów?? Co będzie lepsze dla korali? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2016 Białe ani ledy ani rury. Poza tym 2xt8 na 270l to mało trochę. T8 Sylvania coral star, Sera deepwater. Dużego wyboru nie ma. A ledy jaki i ile? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2016 Póki co mam 16 modułów led po 0.72W każdy. Myślałem dać dwie świetlówki niebieskie ( bo tylko dwie mogę dać ) i dodać ledów. A akwarium będzie 250l. nie 270l. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2016 Póki co mam 16 modułów led po 0.72W każdy. Myślałem dać dwie świetlówki niebieskie ( bo tylko dwie mogę dać ) i dodać ledów. A akwarium będzie 250l. nie 270l. ja mam około 200l, a ma 6xt5 24w + 80w w ledach... Będziesz maił ciemno.Jakie masz wymiary baniaka i długość t8? Jakie LEDY (0,72w to wygląda na SMD5050) - barwa/długość fali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2016 WIzualnie może i będzie coś widać, ale dla zwierząt to za mało, chyba że planujesz niefoto i specyficzne, cieniolubne organizmy. Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2016 Wymiary akwa 100x50 Świetlówki 90cm 30W Ledy SMD5050 - nie wiem jaka długość fali, na oko świeci jak zimny biały. A światła póki co jest mało i o tym wiem. Dla tego będę dokładać ledów. Głównie chodziło mi o te świetlówki. A ledy jeszcze nie wiem jakie dołożę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Wymiary akwa 100x50 Świetlówki 90cm 30W Ledy SMD5050 - nie wiem jaka długość fali, na oko świeci jak zimny biały. A światła póki co jest mało i o tym wiem. Dla tego będę dokładać ledów. Głównie chodziło mi o te świetlówki. A ledy jeszcze nie wiem jakie dołożę. Jak masz miejsce i możliwości - dołóż ledy. Tak 100w pewnie by starczyło. Możesz też się zastanowić nad zamianą 2xt8 na 4xt5..choć nie wiem czy to opłacalne przy twojej lampie. Tak swoją drogą - strasznie "kapiesz" informacjami o sprzęcie. Wszystko trzeba wyciągać.... Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Leel00 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2016 No właśnie tylko miejsce na ledy mam. Przerabiać na T5 nie chcę. A co do ledów to jakie byś radził? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2016 T8 to jest porazka...radziłabym zainwestować w porządną belkę t5 albo chybryde a nie jakieś dupsko po ileś tam watt o niewiadomo jakich właściwościach swietlnych Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 8 Grudnia 2016 To "dupsko" już mam i chcę wykorzystać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Leel00 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2016 To "dupsko" już mam i chcę wykorzystać W sumie nic nie stoi na przeszkodzie używania T8. Sensowne rury i jedziesz. Co do LEDow, to przeglądnij dział DIY (Cree, RB ~1-3W). Tam jest multum wątków o tym. Pamiętaj o sensownym chłodzeniu tego zestawu. T8 wraz z bambetlami (statecznik) całkiem nieźle grzeje, a LEDY też swoje robią a zbytniego ciepła nie lubią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czesio111 Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2016 Ok dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2016 Poszukaj świetlówki t8 Philips Aquacoral. Bardzo dobra świetlówka. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Coltrane Zgłoś Napisano 9 Grudnia 2016 Osram 67 blue, też fajne i dostepne w castoramie Cytuj dużo zdjęć mojego akwarium https://www.facebook.com/tibireef/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach