Skocz do zawartości
dari_a

kostka 45x45x45 - pomoc w doborze osprzętu

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Planuję kostkę około 45x45x45 z panelem filtracyjnym na biurko w pracy. Pływać tam będzie para błazenków, do tego troszkę miękasów (na pewno zoa), pewnie z czasem jakieś lps, ekipa czyszcząca...

Będę wdzięczny za podpowiedzi w następujących tematach.

1. Kostka musi mieć 45cm długości ze względu na rozmiar kontenera, na którym stanie. Jaką wysokość i szerokość (akwa i panelu) polecacie?

2. Ile i jakie komory w panelu? Czy warto zrobić oddzielną komorę (np 10cm) jako zbiornik dolewkowy?

3. Odpieniacz - myślałem o Tunze 9001 lub 9004. Który z nich? A może inny?

4. Pompa obiegowa - widzę, że dużo osób wybiera NJ1200. A może jest coś lepszego? Zależy mi by była cicha.

5. Czy uda się zapewnić cyrkulację na samej pompie obiegowej? Jeśli nie to jaki falownik polecacie do tak małego akwarium?

6. Oświetlenie. Rozważam Jebao matrix ze względy na fajne bliki. Może jakiś Zetlight Aqua 28W? Jaki inny led około 500zł polecacie?

7. Który filtr RO/DI kupić?

Z góry dzięki za pomoc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Kostka musi mieć 45cm długości ze względu na rozmiar kontenera, na którym stanie. Jaką wysokość i szerokość (akwa i panelu) polecacie?

2. Ile i jakie komory w panelu? Czy warto zrobić oddzielną komorę (np 10cm) jako zbiornik dolewkowy?

3. Odpieniacz - myślałem o Tunze 9001 lub 9004. Który z nich? A może inny?

4. Pompa obiegowa - widzę, że dużo osób wybiera NJ1200. A może jest coś lepszego? Zależy mi by była cicha.

5. Czy uda się zapewnić cyrkulację na samej pompie obiegowej? Jeśli nie to jaki falownik polecacie do tak małego akwarium?

6. Oświetlenie. Rozważam Jebao matrix ze względy na fajne bliki. Może jakiś Zetlight Aqua 28W? Jaki inny led około 500zł polecacie?

7. Który filtr RO/DI kupić?

1.2. 3.4.

Co chcesz tam zmieścić?

Ogrzewanie - raczej nie ma potrzeby, chyba że biuro mieście się w pomieszczeniu o temp w porywach 18st.

Odpieniacz - wg mnie można z niego zrezygnować, dasz radę poprowadzić baniak na podmiankach. Jeśli już to używałem tunze 9002 i by się nadawał.

Absorbery (w porywach jedna komora 10x10cm w niej na dnie pompa obiegowa. Ciche pompy z mojej obserwacji to eheim compact 1000. Lub jakaś niewielka - sterowalna jebao

Zatem co ci pozostaje z panelu - jedna komora o ile uprzesz się na odpieniacz dostosowana wymiarem pod model, oraz druga komora pod absorbery, siporax, pompę obiegową.

Miejsce na dolewkę - odbierze ci nieco miejsca w baniaku- a nie lepiej poprowadzić cienkim wężykiem dolewkę z kanistra 5l? i go zamaskować pod biurkiem, za szafką. Chcesz ładnie to dodaj komorę suchą na przeprowadzenie przewodów do falownika, obiegówki, i lampy.

5. nie ryzykował bym takiego rozwiązania, cyrkulator to cyrkulator ... jaki jebao RW8... pewnie połowa powie za mocny, ale ma regulację, wymiary są chyba takie same jak RW-4. Chcesz ciszy to tunze 6025 ustawiasz by dmuchała na taflę wody z narożnika i jest ok nie będzie za mocna przy odpowiednim ustawieniu skały i falownika - nie będzie problemu z osadami dennymi.

6. Chcesz bliki ok LED wybieraj taką ze stosunkiem 2:1 lub nawet 3:1 niebieskie:białe

7 RODI który - ten z 3 prefiltrami, membraną, żywicą, TDS i to by było tyle. Model- używam filtra na obudowach 10 cali... Co lepsze nie wiem - mając tak mały baniak wybrał bym liniowca z racji mniejszej ilości miejsca jaką wymaga. Aż tak dużo to tej wody potrzebować nie będziesz.... Zamontujesz go w biurze na stałe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki chwialek. Do panelu chcę dać odpieniacz (tak, na pewno go chcę), pompę, grzałkę (wydaje mi się konieczna, w pomieszczeniu jest około 22C), jakieś media filtracyjne (siporax), absorbenty tylko jeśli w przyszłości zajdzie taka potrzeba. Chciałbym tam też mieć dolewkę (dodatkowy zbiorniczek pod biurkiem nie będzie dobrze wyglądał), ale wiadomo, że w panelu zabierze miejsce...

Jeśli chodzi o RODI to raczej nie będzie na stałe zamontowany. Tym się mocno nie przejmuję, będę potrzebował "kroplę" wody co tydzień...

Edytowane przez dari_a (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzałkę podaruj sobie - obiegówka, cyrkulator i lampa podgrzeją wodę... zobaczysz jeśli jest stałe 22 to w baniaku będzie 24+

Zbiornik wbudowany wyglądał by niby najlepiej ale najmniejszy panel w narożniku również :) pamiętaj że i tak będą szły kabelki jeden w tą czy w tamtą tj wężyk od napowietrzania nie zrobi różnicy a pojemnik 5l zejdzie w tydzień. Jako pompę do dolewki zastosuj pompkę np perystaltyczną o zwiększonej wydajności... Przy takich potrzebach gdybym miał demontować i montować filtr to zdecydował bym się na no RO7 z dołożonym modułem DI ale montaż zrobił bym w domowym zaciszu. Woda z pełnego RO7 do picia a woda po DI do baniaka. Te 5 litrów wygodniej przenieść do biura niż co tydzień podpinać i odpinać filtr :)

Edytowane przez chwialek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej...U mnie jest 22C w pokoju a w zbiorniku bez grzalki mam 24.5C i te dodatkowe dwa i pol grzeje sie od samych pomp...Dobowe pobieranie RODI do dolewki to 1,5 l i mam beczke z certyfikatem 60l bo nie wyobrazam sobie robic wode co pare dni,ale jak tam Ci wygodniej...Cyrkulatory tylko robia sztorm jak zbiornik jest pusty a potem ze wzgledu na opory skaly i korali jest OK...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, oczywiście wiem, że woda się podgrzeje do właściwej temperatury. Grzałkę planuję na sytuacje gdy ktoś np. otworzy okno zimą i zapomni o tym.

Sprawa z RO do rozwiązania, ale to drobiazg, który mnie nie martwi.

Podrzućcie pliz jakieś linki z polecanym sprzętem oraz podpowiedzcie jak zaplanować panel (3 standardowe komory?)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie lepiej machnąć tył na czarno i kupić reef packa? Nie ma panelu, więcej miejsca, filtr ma miejsce na grzałkę i mieści 0,5kg siporaxu, odpieniacz na wyrost( będzie na większe). Na czarnym tle będzie niewiele widoczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie lepiej machnąć tył na czarno i kupić reef packa? Nie ma panelu, więcej miejsca, filtr ma miejsce na grzałkę i mieści 0,5kg siporaxu, odpieniacz na wyrost( będzie na większe). Na czarnym tle będzie niewiele widoczny.

No moizm zdaniem nie. Nie mam problemu z głębokością zbiornika, ani panelu. Mogę sobie zamówić dowolnie głębokie, a różnica w kosztach przy tych wymiarach jest niezauważalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSCF0782.JPG

Tak było w moim poprzednim i wg mnie sprawdzało się takie rozwiązanie. Umieszczenie cyrkulatora może być kłopotliwe bo nieco przesłania. Kostka miała 40x40x40. Odpieniacz widoczny na zdjęciu to tunze 9002...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaką lampę led polecacie? Planowałem to chińskie Jebao, ale teraz myślę, że w kostce znajdą się także lpsy, więc będzie za słaba. Kupić oryginalnego Kessila A160, czy do lpsów będę musiał szukać czegoś jeszcze droższego? A może jakaś tania chinka 165W?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak Ty, chciałem mieć bliki i kupiłem lampę LED-ową. Zwróć uwagę na co później przeszedłem...

Nie chcę Cię zniechęcać do zakupu, ale jak kiedyś napisał jeden z forumowiczów, akwarystyka morska jest tą dziedziną, w której tak naprawdę człowiek uczy się na własnych błędach... :-)

Zobacz czym oświetlają zbiorniki "Stare Wilki".

Pozdr

P.S. Zobacz temat forumowicza, który przesiadał się z dużego zbiornika na gigantyczny (chyba w bloku - szok). Kupił wówczas lampę za kilkanaście tysięcy złotych. Potem z niej zrezygnował. Nie mogę znaleźć linku - poszukaj.

Edytowane przez Mozart (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej...Wspomniales o lampie Kessil'a a160,mam taka w kostce 45X3 i wizualnie swieci jasniej nizeli dawne HQI 150w plus dwie niebieskie rury Osram 67,nie wspominajac juz o mozliwosci wybrania temperatury...Wlasnie,tak jest wizualnie a jak bedzie kiedy obsadze koralami to sie dopiero okaze...Tez planuje LPS'owy zbiornik...

Zbiornik 75x80x29 cm. Deltec 600i DC, AI Hydra 26 HD, Maxspect Jump Gyre, polowka CP-25, Jecod 1200 DC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozart - wiem, że starzy wyjadacze jadą na T5tkach, ale jakoś zostałem fanem ledów, chcę spróbować...

Iceberg - chyba będziemy mieli takie same kostki i takie same lampy, pewnie spróbuję Kessila

A tak nawet z ciekawości, czy takie chińczyki jak niżej są coś warte?

http://allegro.pl/no...6630140169.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.