piterpan_tm Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 Witam. Na kawałku skały pojawił się taki oto zielony w brązowe polipy jegomość. Ten kawałek skały mam ze 2 lata, miesiąc temu odwróciłem ją i zaraz po kilku dniach zaczęło się "to" pojawiać. Rośnie w tempie monti talerzowej. Zadziwiające jak to przetrwało tyle czasu wciśnięte w piach. Może wszystkie skały poprzekładać, ciekawe ile jeszcze takich "kwiatków" się znajdzie Cytuj |140L|MIX TOTAL|5x24W|B A W B B Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gnom Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 Wyglada na favites Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piterpan_tm Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 Przypomina najbardziej taką monti ale jeszcze na 100% nie jestem pewien: http://www.reeflex.net/tiere/595_Montipora_confusa.htm Cytuj |140L|MIX TOTAL|5x24W|B A W B B Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mt4m Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 ja również uważam, że to Favites Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dewo Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 tez obstawiam favites Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BIOŁY833 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 Może jakaś favia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andretti Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 Biorąc pod uwagę skalę - montipora Cytuj PŁYTKIE.... 150L, 6x39W , Tunze ReefPack, Obsada : miękkie oraz LPS http://nano-reef.pl/forums/topic/79258-płytkie-akwarium-2016/#comment-991136 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sumka33 Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 Ja obstawiam montiporę: confusa lub peltiformis Jedna i druga odmiana z brązowymi polipami. Mógłbyś dać wyraźniejsze zdjęcie i będzie pewność. Cytuj Szkielko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piterpan_tm Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 Ok, fotki chińskim szkiełkiem, może będzie lepiej: Cytuj |140L|MIX TOTAL|5x24W|B A W B B Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
seicodriver Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 Tak jak wyżej któraś z montipor Cytuj 80x35x40, LED PS black phyton 90w+ T5 24W Actynic, 2X tunze 6015, Deltec MCE600 Kolorowo miękko-lps-owo:) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 Mi to też na spsa wygląda. Montipora imho, ale zależy od skali fotki (favia ma dużo większe polipy od monti). Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AquaManiac Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 Albo Montipora, albo Porites, przy czym znacznie częściej z żywą skałą trafia się Porites. Cytuj http://pl.reeflex.net/ - polskojęzyczny leksykon akwarystyki morskiej_____________________________________________________________________ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piterpan_tm Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 ale zależy od skali fotki (favia ma dużo większe polipy od monti). Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka "placek" ma jakieś 2 cm obecnie a ten dziób który sterczy to ślimor osiadły którego trza będzie zakleić. Cytuj |140L|MIX TOTAL|5x24W|B A W B B Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Peniek Zgłoś Napisano 15 Grudnia 2016 Równiez obstawiam Poritesa. Cytuj Akwarium-247l(95/50/52)Obieg-NJ2300,cyrkulacja 2xTunze6055+Multicontroller7096+6045 za skałą. odpieniacz DIY APF600,oświetlenie-swietlówki LED 6X15W+t5 2X39W.Miekkie+LPS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vertiscire Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2016 Porites lub M.Confusa oba wygladaja niemal identycznie poki sa plackami. Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Acropolis 800L ++ na ZEOVIT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piterpan_tm Zgłoś Napisano 16 Grudnia 2016 Jedno tylko nie daje mi spokoju, jak do licha wytrzymało tyle czasu w piachu. Jak kawałek montipory się ułamał to wyłysiał w 2 dni i zarósł glonami. A to 2 lata przeleżało i teraz się obudziło? Hardkor Cytuj |140L|MIX TOTAL|5x24W|B A W B B Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach