Skocz do zawartości
Nod85

Glony na podłożu i koralowcach

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy filmik się nie otwiera, na drugim dosyć niewyraźnie. Stawiam na dino.

78ab9bd8cd58d36d8098935dd266f474u777a1209.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie akwarium swieze . To okrzemki . Pózniej będzie jeszcze gorzej ale to normalne . Po osmozie masz di ???

Pozniej będzie dino jak już nie jest .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akwarium ma prawie 5 miesięcy, ok. 800litrów w obiegu, ok 90kg żywej skały, start na żywej wodzie 50%

Świece ok 8h-9h świetlówkami 8x80W (5x niebieskie, 1x purpurowa, 2x biała)

Filtracja: Odpieniacz Deltec 2060, DSB ok 4 miesięcy + spagetti, woda oczywiście RODI (filtry wymieniałem już 3 razy) TDS na wylocie 000, podmiana ok 100litrów co 2 tygodnie

sól IO, metoda prowadzenia: Aqua Forest

Obsada:

3x żółtki

1x zebrasoma niebiesko-żółta

1x błazenek

2x Chrysiptera

4x krewetki

10 slimaków turbo

5x ślimaków nie pamietam nazwy (kopiące w piasku z wystającą rureczką :)

1x rozgwiazda piaskowa

1x krab mitrax

Niestety 2 miesiące temu padło mi troche obsady (ospa), a teraz 2 różne euphylie :blushing: Co dziwne mam od 2 miesięcy montipore talerzową i widać, że rośnie ładnie, od miesiąca małą szczepke acropory, ładny zielony kolor i wypuszcza polipy.

Okrzemki miałem na początku, typowy brunatny nalot, te obecne glony wyglądają inaczej. Pecherzyków powietrza teraz nie widzę, kilka dni temu widziałem, ale było to po powrocie z mojej nieobecności (sąsiadka doglądała akwa) i prawdopodobnie były spowodowane niskim poziomem wody w komorze pompy obiegowej co powodowało zasysanie pęcherzyków powietrza (spadajacych ze ścianki przegrody) do pompy i rozpylanie.

Edytowane przez Nod85 (wyświetl historię edycji)

a6d7d3e8311ae8fd266f71f8f699c233u1428a1280.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

bardziej to przypomina dino niż okrzemki

30kg skały na 800l to trochę mało chyba że masz jeszcze z 40-50l siporaxu ...

(ślimaki kopiące to pewno nassariusy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, wkradł się błąd, skłay jest 90kg. (może ok 85), tak to te ślimaki nassariusy, dzieki :)

Edytowane przez Nod85 (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czym sprawdzane jest zasolenie ? U mnie spławik pokazywał 1.021,drugi 1.019,a refraktometr 1.032 taka mala różnica między wskazaniami.

Tego pomiaru w stopce niestety nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierze spławikiem Aqua Medic, utrzymuje na poziomie 1025

Reszta testów salifert, tylko PO4 mierze małą hanka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak byś chciał porównać zasolenie to wpadnij sprawdzimy na milwaukee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj no chłopie. Pytanie zasadnicze co to jest - to dino na 100%. I tutaj temat sie kończy i dopiero zaczyna.

5 miesięcy i masz taaaką !!! obsadę. Toż te akwarium jeszcze nie dojrzało. Podziwiam was za taką ułańską fantazję. Doradziłbym ci co trzeba robić z Dino ale temat jest szeroki jak Pacyfik. Podstawą jest czysta stabilna!!! woda - reszta przy dino to dodatki. Możesz zaciemniać, możesz chemiklean, możesz wódkę lać, bakterie Itd. Chodzi oto aby parametry były stabilne Kh , pH, NO3 PO4. Jak będzie sie chwiać - a będzie, nie wierze że będzie inaczej przu 5 miesięcznym akwarium z taka obsadą rybek , które już tam masz pewnie z 2 -3 miesiące. Najważniejszy jest spokój, czas i żadnych pochopnych decyzji. Co padnie to padnie. Trudno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi kiedys ktos na dino zalecił węgiel...

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

amsam bez przesady... 3 malutkie rybki + 3 małe żółtki i 1 średnia zebrasoma niebiesko-żółta, na 800litrów. NO3 mam ok 2 a PO4 niewykrywalne (mała hanka) więc tu nie widzę problemu.

Obecnie glony wyraźnie widać wycofywanie się glonów, myślę, że mogło to być związane ze zbyt dużą suplementacją (wg ulotki) AF oraz zmianą soli z AF na IO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchaj no chłopie. Pytanie zasadnicze co to jest - to dino na 100%. I tutaj temat sie kończy i dopiero zaczyna.

5 miesięcy i masz taaaką !!! obsadę. Toż te akwarium jeszcze nie dojrzało. Podziwiam was za taką ułańską fantazję. Doradziłbym ci co trzeba robić z Dino ale temat jest szeroki jak Pacyfik. Podstawą jest czysta stabilna!!! woda - reszta przy dino to dodatki. Możesz zaciemniać, możesz chemiklean, możesz wódkę lać, bakterie Itd. Chodzi oto aby parametry były stabilne Kh , pH, NO3 PO4. Jak będzie sie chwiać - a będzie, nie wierze że będzie inaczej przu 5 miesięcznym akwarium z taka obsadą rybek , które już tam masz pewnie z 2 -3 miesiące. Najważniejszy jest spokój, czas i żadnych pochopnych decyzji. Co padnie to padnie. Trudno.

A od kiedy to Chemiclean działa na Dino ????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry. Oczywiście cyanobakterie. Popatrzyłem na wpsy i poszło. Cyano temat przez mnie przerabiany kilkukrotnie. Identyczne farfocle znam dobrze. Chemiclean stosuje jak nie mogę ustabilizować wody. Zdarza się. Przekarmianie. Lato. Niesystematyczność. Niby juz ich nie ma a tu masz. Taki młody zbiornik łatwo jest zachwiać. Zwlaszcza jak sam się jeszcze chwieje. Małe No3 ipo4 może świadczyć o ich zurzywaniu. Np przez glony. Na pewno ogranicz karmienie tylko płukane. Odsysanie . Możesz na 1.5 do 2ch dób Zasłonić akwarium. Dobra cyrkulacja. Moze troche wodki lac /w koncu No3 jest podyzszone. Acry ich nie znoszą. Lps i kiełbasy i owszem. Konieczne bakterie. Ostatecznie chemiclean.

Płukane mrożonki. Unikaj suchych pokarmów

Fajnie telefon przestawia słowa. Sorrki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.