Charzun Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2016 (edytowane) Witam. Co może byc powodem wysokiego PH? Aktualnie mam PH-10 i KH-9 Rozumiem ze PH jest za wysokie ale jak i czym je zmniejszyć? Inne parametry wody mam takie jak w podpisie. W sumpie mam przegrodę z piaskiem kwarcowym ale taki piasek mialem w "paletkarium" a tam PH wody bylo duuuuuuzo nizsze. PTemat założyłem bo wszyscy pisza o za niskim PH a o zbyt wysokim nic ciekawego nie udalo mi sie znalezc. Edytowane 25 Grudnia 2016 przez Charzun (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
baszurek Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2016 Witam. Co może byc powodem wysokiego PH? Aktualnie mam PH-10 i KH-9 Rozumiem ze PH jest za wysokie ale jak i czym je zmniejszyć? Inne parametry wody mam takie jak w podpisie. W sumpie mam przegrodę z piaskiem kwarcowym ale taki piasek mialem w "paletkarium" a tam PH wody bylo duuuuuuzo nizsze. PTemat założyłem bo wszyscy pisza o za niskim PH a o zbyt wysokim nic ciekawego nie udalo mi sie znalezc. Cos sie rozpuszcza? Jaka masz skale? Moze byc tez piasek,to ze w slodkiej wodzie bylo niskie ph wcale nie znaczy,ze w slonej musi byc tak samo. baszurek nadaje mobilnie... Cytuj "Czy nigdy nie zastanawiał się pan nad tym, dlaczego chmury i drzewa, złotogniade jesienią, bure zimą, ten pejzaż deklinowany przez pory roku, dlaczego wszystko wali w nas pięknem jak młotem, jakim prawem tak się dzieje? Przecież powinniśmy być czarnym prochem międzygwiezdnym, strzępami mgławicy Psów Gończych, przecież normą jest huczenie gwiazd, potop meteorów, próżnia, ciemność, śmierć..." S.Lem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tester Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2016 cos nie werze w pH10. Czym wykonywałes pomiar? Może sonda wymaga kalibracji albo testy słabe? Napisz wiecej o suplementacji - co dajesz i ile? I na przyszłość pomóz nam pomóc sobie Cytuj 425L - Maxspect Recurve R6 120, Twistman 150 Integra, Komputer od AquaTrend i takie tam... Stary projekt [600L] Nowy projekt [425L] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2016 cos nie werze w pH10. Czym wykonywałes pomiar? Może sonda wymaga kalibracji albo testy słabe? Napisz wiecej o suplementacji - co dajesz i ile? I na przyszłość pomóz nam pomóc sobie Do akwarium leje tylko bakterie. Przechodzę jeszcze dojrzewanie. Skala byla wcześniej u mnie w mniejszym akwarium i PH bylo w normie. Podejrzewam jedynie piasek lub sol? Bo po zmianie zbiornika zmienilem również sol. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2016 Nie napisałeś czym mierzysz. Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2016 (edytowane) Mierze elektronicznym miernikiem i chyba to jednak on szwankuje bo zmierzylem wode prosto z filtra RO i pokazal PH-9.6 a powinno byc chyba 7? Edytowane 25 Grudnia 2016 przez Charzun (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Miklas Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2016 Różnie, po żywicy to nawet lekko kwaśna. Marek. Cytuj 294l + 170l sump: około 370l w obiegu; Odpieniek na pompie Tunze 9420 by DarekB30 fi 200; obieg NJ 3000; 2x Tunze 6055 + singlecontroler, 240W LED CREE DIY; 31kg LR; 18kg LS. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 25 Grudnia 2016 Czyli wychodzi na to ze miernik mam do kalibracji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 30 Grudnia 2016 Miernik skalibrowany i PH mam rowne 8 Potwierdzony rowniez testem kropelkowym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach