Kamas Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 witam Zwracam sie z prosba o pomoc w budowie sumpa do mojego przyszlego akwa. Problem jest taki, ze mam niewiele miejsce na sumpa tj. 40x30x25cm. Zbiornik glowny bedzie mial okolo 100 litrow. Zalezy mi na jak najlepszym wykorzystaniu tej przestrzeni i wygospodarowaniu chociaz malej komory (3-5 litrow) na automatyczna dolewke. Czy da sie zbudowac tak malego sumpa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yarccom Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 Wszystko się da Poczytaj forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 witam Zwracam sie z prosba o pomoc w budowie sumpa do mojego przyszlego akwa. Problem jest taki, ze mam niewiele miejsce na sumpa tj. 40x30x25cm. Zbiornik glowny bedzie mial okolo 100 litrow. Zalezy mi na jak najlepszym wykorzystaniu tej przestrzeni i wygospodarowaniu chociaz malej komory (3-5 litrow) na automatyczna dolewke. Czy da sie zbudowac tak malego sumpa? propozycja nr 1 patrząc od od lewej: - 10cm komora dolewki (7l) - dalej 12cm komora pompy obiegowej (jest też miejsce na czujki automat. dolewki) - zostało 18cm to komora zrzutu i miejsce odpieniacza jeśli zmniejszysz wielkość dolewki to między komorami można zrobić przegrodę na trzymanie: waty, węgla, siporaxu itp Warto zrobić sobie makietę przed klejeniem przegrody. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) Hmmm...jestem na etapie podobnego sumpa (46x35x35wys)...No i założenia miałem podobne, ale po wielu tematach przeczytanych na forum, projektach, przemyśleniach i dyskusjach doszedłem do wniosku, że nie warto marnować miejsca na dolewkę. Raz, że w tak małej przestrzeni powoduje to znaczne problemy z zaplanowaniem poszczególnych komór. Dwa, powstają komory które są zupełnie nieustawne. To znaczy masz komorę na odpieniacz, ale jednocześnie nie masz odpieniacza którygo możesz tam wepchnąć. Trzy, wąskie i ciasne komory powodują, że serwis i ewentualne sprzątnie jest wręcz niemożliwe. Zbiornik na dolewkę można dostawić zawsze gdzieś, choćby właśnie nad sumpem, obok lub za akwarium. Przemyśl to!!! PS: ja mój sumpek wymyśliłem w taki sposób: te niewklejone przegrody to mały pomysł na ewentualne DSB :-) ale to takie plany na przyszłość...nie licz tego do projektu... Edytowane 26 Grudnia 2016 przez dadario (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 dzieki fajny projekt. Wiem ze zdroworozsadkowo powinienem podarowac sobie ta dolewke jednak z drugiej strony bardzo zalezy mi na zautomatyzowaniu akwarium zeby moc spokojnie wyjechac na dluzszy urlop...chociaz okolo 4 litrow dolewki zeby reszte podczas wyjazdow uzupelniac dolewka grawitacyjna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 26 Grudnia 2016 Ja nie mówię, że dolewka odpada całkowicie...tylko że bardziej zasadnym w tak małym sumpie jest umieszczenie jej w osobnym zbiorniku (na przykład zbiornik 5l po wodzie demineralizowanej)... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kamas Zgłoś Napisano 27 Grudnia 2016 tak tak rozumiem tylko nie za bardzo mam gdzie postawic nawet banke 5l. Chyba ze jakims cudem zmieszcze obok szafki i zrobienw boku szafki otwor na wezyk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach