Skocz do zawartości
Gość laszek

Krewetka Sexy Shrimp

Rekomendowane odpowiedzi

Gość laszek

Cciałem ostatnio pozbyć się kilku pozostałych aiptasi ale zauważyłem że moje 2 krewetki sexy Bartlomiej mp lubią siedzieć obok nich a czasami na nich. Ktoś może miał takie spostrzeżenia?

post-24066-0-22992300-1483199911_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, moje sexy obsiadaly elegancko montipory za to ;) potem dostały wilczy bilet i poszły na inne wody via targowisko ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Moje lubią sacrophytona i sinularie. Ale ogólnie nie ruszają się dalej jak 15cm od aiptasi. Siedzą blisko i je dotykają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm jedna z moich były aiptasi gustowała w tym przysmaku - przy mnie jedną zawinęła w kłębek ... Ale fakt .. spora była :)

250L + 130L sump, Boyu HQI 150W + 2xT5 39W + led, Hydor 250, 23kg gruzu, ARC 2600 + JVP101, obieg NJ2300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te krewetki żywią się asterinami, aiptasii nie ruszają

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te krewetki żywią się asterinami, aiptasii nie ruszają

A od kiedy krewetki sexy shrimp żywią się asterinami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, pomyliłem z harlequin shrimp.

Pozdrawiam, Piotr

"Wykrzyknik, który sflaczał, staje się znakiem zapytania." S. J. Lec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te krewetki podgryzaja korale? Chcialem je trzymac razem z zoa.

mobilnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Thor amboinensis można trzymać z zoasami i innymi koralami. Nie będą ich jadły jeśli nie będą głodowały.

Sexy krewetki moim zdaniem też zjadają male aiptasie. Nigdy w zbiornikach, w których miałem te krewetki nie obserwowałem wzrostu populacji aiptasi [ tak jak w zbiornikach w których mam na przykład Lysmata debelius]. W dodatku zauważyłem kiedyś krewetki Thor amboinensis które wcinały wieloszczeta...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co ile je karmić? i mniej więcej w jakich ilościach?

Chciałbym 10 sztuk sexi i 10 sztuk Gnathophyllum Americannum w 40l, będzie tak dobrze?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy te krewetki podgryzaja korale? Chcialem je trzymac razem z zoa.

mobilnie

Na YouTube są filmiki użytkownika "szopenshrimp" i tam można zobaczyć jak mu obgryzały SPS-y, a jak je przegłodził to nawet zjadły xenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Miałem raz 4 sztuki i ... oprócz wq.. i stresowania korali nie było z nich żadnego pożytku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor
Dnia 11.01.2017 o 12:15, maciej01 napisał:

Na YouTube są filmiki użytkownika "szopenshrimp" i tam można zobaczyć jak mu obgryzały SPS-y, a jak je przegłodził to nawet zjadły xenie.

Bo je źle karmił... Człowiek z głodu też zje buty albo innego człowieka. Nie ma w tym nic niezwykłego. Inne krewetki którymi się fascynuje ten Pan jak zjadają na przykład mchy [jak są głodne]. Czy warto więc trzymać z mchami krewetki, które jedzą piękne mchy? 

Ja trzymam w 30 litrach 5 samic i jednego samca Thor amboinensis i nie mam takich problemów. Szczerze mówiąc w tym zbiorniku korale rosną mi lepiej niż w szczepkariach... 

Te krewetki są wyjątkowo ładne, mają ciekawe zachowania i są na widoku. W dodatku można je trzymać w dużych grupach. Trzeba je tylko odpowiednio karmić i nie będzie problemu. 

A co ile je karmić? i mniej więcej w jakich ilościach?

Chciałbym 10 sztuk sexi i 10 sztuk Gnathophyllum Americannum w 40l, będzie tak dobrze?

To za dużo krewetek jak na taki litraż. 

Edytowane przez nanokaczor (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 16.01.2017 o 09:08, nanokaczor napisał:

Bo je źle karmił... Człowiek z głodu też zje buty albo innego człowieka. Nie ma w tym nic niezwykłego. Inne krewetki którymi się fascynuje ten Pan jak zjadają na przykład mchy [jak są głodne]. Czy warto więc trzymać z mchami krewetki, które jedzą piękne mchy? 

Ja trzymam w 30 litrach 5 samic i jednego samca Thor amboinensis i nie mam takich problemów. Szczerze mówiąc w tym zbiorniku korale rosną mi lepiej niż w szczepkariach... 

Te krewetki są wyjątkowo ładne, mają ciekawe zachowania i są na widoku. W dodatku można je trzymać w dużych grupach. Trzeba je tylko odpowiednio karmić i nie będzie problemu. 

To za dużo krewetek jak na taki litraż. 

Konrad jak powiedziałeś A to powiedz B. Napisz czym i ile razy dziennie karmić te krewetki. Chciałem sobie już kiedyś je kupiç, ale obawiam się o korale.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość laszek

Ja np mam 2 ale ich specjalnie nie karmie. Łapią to co podaje rybom. Lubia tropic marin w geanulkach. Złapie sobie taka granulke 1,5mm i trzyma i  je :)

A tu podczas obiadku ;)

_20170121_121639.JPG

Edytowane przez laszek (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.