Marqo Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2017 Czyścić w jakiś sposób refugium? Rozumiem, że to co leży na dnie to należy odessac przy podmiance. Co z syfem, który utknął pomiędzy spaghetti? Mieszać? Wtedy cały syf leci do następnej komory, przepływ od doły i zatyka się na siporaxie. Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2017 zatrzymać obieg wyjąć i przepłukać w wodzie z podmianki, a z dna odsysać po wyjęciu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 7 Stycznia 2017 Wyłączyć obieg, wytrzepać/wypłukać glona, nadmiar wywalić, poczekać aż syf opadnie no i odessać... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemo87 Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 odessac czesc wody przy podmianie do wiadra wsadzic tam glony wypłukac z syfu i czysciutkie wsadzic spowrotem:) et voila:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 Strasznie brudne masz te glony. Powinno się systematycznie wyrzucać większą część i pozostawić miejsce na wzrost. A Ty masz pułapkę na syf. mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 Dlatego chcę zrobić porządek. Jutro zabieram się za robienie koszyka na glony. Łatwiej będzie czyścić. Cześć glonów faktycznie lepiej będzie usunąć. Podziękował Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
karollo_c Zgłoś Napisano 8 Stycznia 2017 Wg mnie w koszykach to powinna być ta ceramika. Glony niekoniecznie. Przecież łatwo je wyjąć i oderwać niewielka część. mobilnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 18 Stycznia 2017 Dopiero wczoraj udało mi się zabrać za spaghetti. Nie podejrzewałem , że tyle mogło tam narosnąć . Wszystko gęsto zbite. Dużą część wyrzuciłem. Pytanko , ile tego teraz zostawić ? Jeśli nie koszyk to może kratka rastrowa do refugium ? Poprzeplatać glony przez kratkę i w razie czyszczenia wyciągamy kratkę i przycinamy nożyczkami. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wainer Zgłoś Napisano 20 Stycznia 2017 Dnia 18.01.2017 o 10:31, Marqo napisał: Dopiero wczoraj udało mi się zabrać za spaghetti. Nie podejrzewałem , że tyle mogło tam narosnąć . Wszystko gęsto zbite. Dużą część wyrzuciłem. Pytanko , ile tego teraz zostawić ? Jeśli nie koszyk to może kratka rastrowa do refugium ? Poprzeplatać glony przez kratkę i w razie czyszczenia wyciągamy kratkę i przycinamy nożyczkami. A to nie będzie dodatkowa robota i utrudnianie sobie życia ? bez kratki wyjmiesz przemyjesz jak (skarpetki) i po robocie. Powywalaj te najstarsze a zostaw świeże przyrosty wmiarę luzno rozłożone Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Czyli zostawiam luzem. W wolnym czasie wystrugalem koszyk na siporax.Wysłane z mojego LT30p przy użyciu Tapatalka Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wainer Zgłoś Napisano 21 Stycznia 2017 Fajnie wyszło. górę można wywalić bo zamykanie nie jest do niczego potrzebne. i kropelką posklejać będzie estetyczniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Siporax upakowany do koszyka. Glon w objętości ok 3/4 do kosza. Reszta wypłukana w wodzie z podmianki . ...Syfu było tam..szkoda gadać. Trzeba częściej tam zaglądać i nie doprowadzić do zbicia glona , pułapka na syf się robi. Stosujecie u siebie odmulacze do podłoża ? Tak sobie pomyślałem aby w ten sposób odmulać sumpa z zalegających na dnie detrusu. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
p@weł Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Podobno ddetrytus to samo dobro,tam zycia pełno. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Charzun Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Wyrzuciles te spaghetti juz? Z chęcia bym kupil... Edytowane 24 Stycznia 2017 przez Charzun (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marqo Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Poszło w kubeł. Cytuj Śpiesz się powoli... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach