Areya Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 Moja krewecia (mam ją od 2 lat) od 2 dni wygląda dziwnie. Jakby wąsy na wałki układała. Druga (młodziutka) wygląda ok. Obie jedzą i zachowują się normalnie, parametry mam ok (gloniska na focie to caulerpa, której nie moge wytępić z displaya, to pominmy, wiem ze pewnie coś NO3 i PO4 wyjada, bo żyje, a w testach nie wychodzi nic). Czy można taki wygląd wąsów zwalić na spotkanie z falownikiem, czy to oznaka jakiegoś, nie daj Boziu, chorobska czy niedoboru/nadmiaru? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nik@ Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 A to po wylince tak ma? Moja tez tak raz po wylince miała poskręcane wąsy, ponoć mogło być jodu za mało. Zaczełam kropić jod i po kolejnej wylince się wąsy wyprostowały Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walker Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 Prawdopodobnie masz za wysokie Ca w akwarium i krewetka miała problem z wylinką. Ale nie przejmuj się po następnej będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Dla ułatwienia wyjaśnienia sprawy zrobiłam testy: Sal 34ppt T 25,9 Ca 410 Mg 1440 pH 8,0 kH 5,9 NO3 0 NO2 0 PO4 0 kH padnięte, bo wydawało mi się, że jeszcze płyn w zbiorniku jest. Szkoda gadać, już uzupełniłam Ballinga, ale nie w tym chyba problem... PS zapomniałam dodać, że stosuję ballinga AF +1, +2, +3 także pierwiastki dozuję w ten sposób. Pewnie poczekamy do wylinki kolejnej i wyjdzie co i jak. Ze 2 m-ce temu na wieczną rafę w niepoznanych do tej pory okolicznościach druga duża krewecia odeszła na wieczną rafę (kupiłam je razem te 2 lata temu). Czy to czasem nie starość po prostu?? Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Areya (wyświetl historię edycji) Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Przemek78 Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 To Kh jest niebezpiecznie niskie- biorąc pod uwagę ewentualną niedokładność testów to za chwilę możesz być w dużym kłopocie Cytuj Było: https://www.youtube.com/watch?v=HmIgmk6Zpiw Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Areya Zgłoś Napisano 9 Stycznia 2017 Przemek podbijam, podbijam, Ballingiem próbowałam to wyrównać lejąc nierówno (mam nadzieję, że wiadomo ocb), ale nie dało rady. Robię roztwór sody i zaczynam sodowanie do skutku. Mam ballinga z AF także tam mikro są wkalkulowane, ale nie przewiduje się tak nierównego lania jak mi jest potrzebne, więc po przemyśleniu Balling zostaje a dodatkowo z ręki poleci soda.. Cytuj Tak było.. Tak też było.. __________________________________________________________________________________________ AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach