Skocz do zawartości
atgorscy

ile piasku na 380L

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przepraszam jeśli powielam ale wyszukiwarka nie działa a chciałbym jutro zakupić piasek.

Możecie mi doradzić ile pasku (żywego ) do akwarium 380 L (106x60x60)

Warstwa raczej cienka  

Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White

Wiem że to ogólne pytanie ale chciałbym znać rząd wielkości, czy 9 czy raczej 30 kilko 

Edytowane przez atgorscy (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

pomnóż sobie pole podstawy X wysokość (grubość warstwy) jaką planujesz :)

potem zapytaj ile piasku (są rożne gradacje) wchodzi na litr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie podałem nazwy piasku, już uzupełniłem 

Nature's Ocean Bio-Activ Live Natural White

5 minut temu, silvia napisał:

pomnóż sobie pole podstawy X wysokość (grubość warstwy) jaką planujesz :)

potem zapytaj ile piasku (są rożne gradacje) wchodzi na litr

Wychodzi jakieś 13 litrów 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj kolego pytanie ile będziesz miał też żywej skały ? bo na początek ustawiasz skałę a potem obsypujesz piaskiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

chodzi o to że piasek jest sprzedawany na kg. a nie litry - pytaj sprzedawcę (bo te 13 litrów nie oznacza 13 kilo)

ale pewno poradzi kupić 2 worki : jeden większy 9,07kg+4,5kg - słowem szykuj jakieś ... +/- 180zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co ważne nie za grubo tego piachu.. ja mam w swoim baniaku 120x50x50 około 15kg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
1 minutę temu, -OSA- napisał:

I co ważne nie za grubo tego piachu.. ja mam w swoim baniaku 120x50x50 około 15kg

no przecież policzył że chce warstwę 2cm - więc raczej za grubo nie będzie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup dwa worki po 9,07kg i będziesz miał warstwę około 1,5-2cm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoim akwarium o powierzchni 80/70 i małej powierzchni styku skały z dnem (5-6 miejsc po kilka centymetrów kwadratowych), użyłem dwa worki tego piasku. Zastanawiałem się na 1,5 worka, jednak to było za mało dla ślimaków Nassarius i Chrysus-a. Przy dwóch workach z przodu mam około 1,5 cm, a z tylu 3 cm - ryby usypały.

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
8 godzin temu, maciej01 napisał:

Kup dwa worki po 9,07kg i będziesz miał warstwę około 1,5-2cm.

policz 106x60x2 = 12,7 i masz grubość warstwy 2cm w PUSTYM zbiorniku, a potem odlicz trochę miejsca gdzie położysz skałę (bo chyba nie położysz na piasku)

przy dwóch workach 9kilo będzie ponad 3cm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, silvia napisał:

policz 106x60x2 = 12,7 i masz grubość warstwy 2cm w PUSTYM zbiorniku, a potem odlicz trochę miejsca gdzie położysz skałę (bo chyba nie położysz na piasku)

przy dwóch workach 9kilo będzie ponad 3cm

Prawie się zgadza. Z Twoich wyliczeń jest 12,7 litra, a to jest co innego jak 12,7kg mokrego piasku. Kilogram piasku ma mniejszą objętość niż litr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
3 godziny temu, maciej01 napisał:

Prawie się zgadza. Z Twoich wyliczeń jest 12,7 litra, a to jest co innego jak 12,7kg mokrego piasku. Kilogram piasku ma mniejszą objętość niż litr.

zgadza się a 2 worki  9,07kg+4,5kg (takie są np. w erybce) to będzie ponad 13,5kg  i to przy tych wyliczeniach będzie warstwa około 2cm (wyżej pisałem - są różne gradacje i żeby dopytać sprzedawcę)

a przy Twoich ponad 18kg około 3cm (odlicz skałę)

Edytowane przez Gość (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Silvia, przeliczając na litry, to masz całkowitą rację - matematyka nie kłamie. Jednak piasek, który wskazał autor w wątku jest drobny, mokry, a przez to ciężki i wychodzi go więcej jak kilogram na litr. Kupując 18 kilogramów będzie warstwa do 2 cm. Notabene przy okazji zmalałem go za 72 zł za 9,07, a ja myślałem, że kupiłem tanio:)

Edytowane przez norbi2222 (wyświetl historię edycji)

Pozdrawiam,

Norbert

1d86b53c10113aeb103b8479a70f4e57u1540a1381.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 minut temu, silvia napisał:

zgadza się a 2 worki  9,07kg+4,5kg (takie są np. w erybce) to będzie ponad 13,5kg  i to przy tych wyliczeniach będzie warstwa około 2cm (wyżej pisałem - są różne gradacje i żeby dopytać sprzedawcę)

a przy Twoich ponad 18kg około 3cm (odlicz skałę)

Nie zgadzam się z Twoją teorią. Mam ten piasek co pisze o nim autor tematu, tylko w wersji samoa pink. Na akwarium o powierzchni dna 1050cm minus około 275-300cm skały na dnie akwarium dałem worek 4,5kg i średnio mam jakieś 2,5cm. Autor tematu ma powierzchnię dna 6360cm, to 6 razy to co mam ja i niech da skałę na dno 6 razy tyle co u mnie to wyszło by 3 worki po 9kg. Dlatego piszę o dwóch żeby warstwa była 1,5-2cm. Najwidoczniej nigdy tego piasku nie miałeś i nie wiesz o czym piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Teoria Macieju powiadasz ... zakładam że kolega nie będzie miał w zbiorniku samego piasku a dołoży też skałę - więc te 13,5kg powinno być w sam raz - bo w pierwszym poście kolega zaznaczył że " Warstwa raczej cienka "

dwa razy też napisałem żeby zapytać sprzedawcę - (ale co z tego skoro można sobie nabić posta ? prawda Macieju ? kiedyś się o to czepiałeś - właśnie tak to działa ... zwłaszcza jak ktoś robi osobiste wycieczki ... i wcale nie muszę mieć tego piasku [a mam] żeby logicznie pomyśleć)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po raz kolejny próbujesz udowodnić, że masz rację. Ale nie masz. Cienka warstwa to pojęcie względne. Dla jednych to może być 1cm, a dla innych 5cm. Na temat nabijania postów, to ja się mogę czepiać bo wszędzie cię pełno. I kto tu robi osobiste wycieczki? Mogłeś nie odpisywać na mojego posta i było by wszystko ok, a tak są osobiste wycieczki i z Twojej strony i z mojej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Cienka warstwa to na pewno nie jest 5 cm - skoro "średnia" to około 3 cm - wszystko co ponad 3cm to już gruba warstwa

wyjaśnię może moje zdanie (które podtrzymuję)

w zbiorniku skała zajmuje jakiś tam % dna i tą część należy odliczyć - powiedzmy że ma to być 1/4 (są tacy co mają dużo więcej i dużo mniej) - a o ile jest cięższy ten piasek od wody ? mniej więcej w tych właśnie granicach więc z dna 106 X 60=6360 robi się 4770 X 2 co daje ... jeden worek 9 kilo ... ale że piasek jest cięższy i 1litr to nie 1 kg i kolega niekoniecznie zastawi skałą 1/4 dna to dodając kolejną połowę worka - powinienem otrzymać optymalną ilość - a czy będzie to dokładnie 2cm czy 1,7cm to chyba nikt mi prokuratury na głowę nie naśle - prawda ?

idąc dalej - po włączeniu pomp i wpuszczeniu ślimaków czy babki za jakiś czas w jednym miejscu zbiornika piasku będzie z 5cm a w drugim 1cm lub goła szyba - a nie od dziś wiadomo że za dużo piasku w zbiorniku - po jakimś czasie powoduje problemy (pomijam temat DSB)

wszędzie mnie pełno powiadasz ? nie wszędzie bo są tematy o których nie mam bladego pojęcia i tam mnie nie znajdziesz - a dlaczego "mnie pełno" ? bo zaglądam na forum co najmniej naście X dziennie - tylko dlaczego Ci to (od dawna) przeszkadza ? ja nikomu w licznik nie zaglądam

w sumie przepraszam za ten wcześniejszy przytyk - ale chciałem żebyś też się poczuł nieswojo - słowem nie zaczepiajmy się wzajemnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.