-OSA- Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 Witam szanowne grono forum. Jak w tytule napisałem można się domyślić że mam problem z tym refraktometrem... I też wiem że już tematy były poruszane o refraktometrach i to wszystko czytałem ale czym więcej czytam tym bardziej się gubię w ty wszystkim wiec ok do rzeczy.. Więc tak byłem zmuszony kupić nowy refraktometr z powodu że starszy spadł z dużej wysokości i coś mu się poprzestawiało i zaczął pokazywał bzdury. Tak że musiałem kupić nowy i padło na Red sea którego zakupiłem w Erybce, po paru dniach przyjechał do mnie. Instrukcje przestudiowałem że refraktometr kalibruje się w temp.22-25 C i Wodą Di ! więc tak zrobiłem śrubokrętem próbowałem po zakropleniu na pryzmat ustawić granice (0). I tu był problem co próbowałem ustawić na zero to śruba refraktometru się wykręcała i nie było możliwe ustawić tej granicy zero, to było dziwne więc zadzwoniłem do Erybki i powiedziałem jak jest problem... kazali wysłać do nich i tak zrobiłem. Po paru dniach odesłali nowy i tu jest duży plus dla nich że nie kazali mi czekać i odesłali mi nówkę Ale ok więc tak rozpakowałem nagrzałem pomieszczenie do danej temp.. zakropliłem wodą RO i kalibruje do ZERA, po paru minutach sprawdzam ponownie wodą RO czy zrobiłem to dobrze i tu moje zdziwienie sporo ponad zero więc znowu wyregulowałem śrubokrętem do zera... i po jakiejś znowu chwili znowu robię pomiar i teraz jest 4 kreski nad zerem, mówię kurde co jest więc znowu regulacja do zera i odczekałem 1h i sprawdzam a tu znowu ale po niżej zera? i zgłupiałem !!. Ale myślę sobie zrobię inaczej ustawię skale sporo poniżej zera i wezmę refraktometr w inne chłodniejsze pomieszczenie na godzinkę, niech bimetal jakoś inaczej się wyrówna i spróbuje od nowa całą operacje ale przy ustawianiu skali po niżej zera zauważyłem kręcąc śrubokrętem że poczułem opór i coś przeskoczyło ale dalej poszło normalnie trochę to dziwne ale Ok działam dalej. Ok wyciągnąłem refraktometr i postawiłem go w innym pomieszczeniu w danej temp przez 30 min tak jak producent zaleca, i znowu ta sama czynność ustawiłem do zera i znowu to samo co pomiar to inny wynik?... Co do sprawdzania wody w baniaku tym urządzeniem też jest różne ale większości pokazuje że jest za mało dosolone,Ale już nie wiem sam czy tak jest czy nie! po tym co on pokazuje. Więc mam pytanie do was i do tych co mają tego refraktometra jak to u was jest przy kalibracji i w ogóle... bo ja walczę z nim od 3 dni i wydaje mi się że jest z nim coś nie tak i czy znowu trafił mi się bubel? czy ja naprawdę robię coś nie tak ?... ale zaznaczę że na poprzednim takich rozbieżności nie miałem i co pomiar nie pokazywał mi takich mega różnic, więc proszę o wypowiedzenie się właśnie tych ludzi co go mają Pozdrawiam .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 Kup płyn saliferta do kalibrowania, wtedy masz pewność czy pokazuje dobrze czy źle.Wysłane z Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 skoro w instrukcji jest napisane że ma być kalibrowany na RO w temp. 22-25st to tak ma być kalibrowany - nie po to się płaci ponad 200zł żeby kombinować a na marginesie - nie Ty jeden masz z tym problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smieszny5g Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 Sorry za OT Używam soli RSCP Na odwrocie jest napisane 36g /l żeby uzyskać zasolenie 1.023 Używam gramowej wagi i nie sprawdza zasolenia Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Cytuj "One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand before Nature". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alfik1980 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 Ja sprawdziłbym jeszcze jedno. Czy po "pierwszej" kalibracji na RODI wychodzi 0 i dokonać pomiaru wody z baniaka 1 raz. Po 30 minutach sprawdzić pomiar wody z baniaka jeszcze raz. Jeżeli pomiary wyjdą jednakowe to pozostawiłbym refraktometr w spokoju. Ważne jest aby pokazywał prawidłowe zasolenie a nie wynik 0 z wody RODI. Mój jak dotąd nie ma problemu, ale muszę się przyznać,że kalibrację robiłem raz i pozostawiłem w spokoju. Woda w baniaku zawsze ma 1.025-1.026. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chwialek Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 1 godzinę temu, smieszny5g napisał: Sorry za OT Używam soli RSCP Na odwrocie jest napisane 36g /l żeby uzyskać zasolenie 1.023 Używam gramowej wagi i nie sprawdza zasolenia Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka to się kiedyś możesz zdziwić lepiej sprawdź zasolenie w baniaku. Cytuj było: http://nano-reef.pl/...ki/page__st__20 obecnie: http://nano-reef.pl/topic/78892-45022313-katafalk-i-trumna-slona-kropla-z-popiolow/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 skoro w instrukcji jest napisane że ma być kalibrowany na RO w temp. 22-25st to tak ma być kalibrowany - nie po to się płaci ponad 200zł żeby kombinować a na marginesie - nie Ty jeden masz z tym problem Możesz kalibrować na czym chcesz ale tylko płyn wzorcowy da Ci pewność czy refraktometr pokazuje właściwy wynik, przy cenach korali, 30zł za płyn nie jest majątkiem.Wysłane z Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-OSA- Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 2 godziny temu, grzegorz88wroc napisał: Możesz kalibrować na czym chcesz ale tylko płyn wzorcowy da Ci pewność czy refraktometr pokazuje właściwy wynik, przy cenach korali, 30zł za płyn nie jest majątkiem. Wysłane z Tapatalka Czytałem jeden temat właśnie o tym że ktoś kalibrował salifertem ten refraktometr tym płynem ,i tak zostawił ale gdy próbę ponowił na wodzie RO to była różnica...Więc ja bym zrobił to tym płynem to tym samym podważam instrukcje producenta co wyraźnie pisze żeby kalibrować na RO. I pisze że ten refraktometr jest typowo kalibrowany do wody morza czerwonego a płyn saliferta nie wiem co to jest za mieszanka czego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grzegorz88wroc Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 Skoro kalibrowany do wody morza czerwonego to może dlatego gryzie się z polską RO?? Ty chcesz wykalibrować żeby pokazywał Ci 0 na wodzie RO, czy właściwe zasolenie? Jeśli na płynie wzorcowym będzie zawyżał/zaniżał to, to samo będzie robił z wodą z akwarium. Co wtedy da Ci 0 na RO?? [emoji3] Wysłane z Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-OSA- Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 4 godziny temu, Alfik1980 napisał: Ja sprawdziłbym jeszcze jedno. Czy po "pierwszej" kalibracji na RODI wychodzi 0 i dokonać pomiaru wody z baniaka 1 raz. Po 30 minutach sprawdzić pomiar wody z baniaka jeszcze raz. Jeżeli pomiary wyjdą jednakowe to pozostawiłbym refraktometr w spokoju. Ważne jest aby pokazywał prawidłowe zasolenie a nie wynik 0 z wody RODI. Mój jak dotąd nie ma problemu, ale muszę się przyznać,że kalibrację robiłem raz i pozostawiłem w spokoju. Woda w baniaku zawsze ma 1.025-1.026. Też tak robiłem jak pisałeś.. wcześniej pisałem walczę z tym ustrojstwem 3 dzień i kombinacje były różne, co myślałem że już go ustawiłem to wynik sprawdzenia był potem na wodzie i wynik był poniżej (0). Zrobiłem też test nalałem jeden litr wody RO do butelki i u mieszałem dawkę soli tak jak podaje producent soli czyli 36g na 1l wody i sprawdziłem potem tym refraktometrem. I pokazywał sporo za niskie zasolenie więc dodałem tak po 1g mieszając i spr zasolenie po 1h i ciągle było mu za mało wiec już sam nie wiem o co tu chodzi, I zastanawia mnie też jedno dla czego kręcąc śrubokrętem jest w pewnym momencie opór i przeskok i skala idzie dalej to jest trochę dziwne 11 minut temu, grzegorz88wroc napisał: Skoro kalibrowany do wody morza czerwonego to może dlatego gryzie się z polską RO?? Ty chcesz wykalibrować żeby pokazywał Ci 0 na wodzie RO, czy właściwe zasolenie? Jeśli na płynie wzorcowym będzie zawyżał/zaniżał to, to samo będzie robił z wodą z akwarium. Co wtedy da Ci 0 na RO?? Wysłane z Tapatalka Zero to jest punkt odniesienia ....jeżeli ustawisz urządzenie 5 kresek po wyżej (0) to wynik solanki też powinien być wyższy o 5 kresek czy dajmy na to 1.030.. więc po to jest że się kalibruje do zera przynajmniej ja tak to rozumiem A co do morza czerwonego to tak jest w opisie red sea na ich stronie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smieszny5g Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 to się kiedyś możesz zdziwić [emoji4] lepiej sprawdź zasolenie w baniaku. Właśnie miałem taką sytuacjęRozrobiłem solanke według wagi sprawdziłem dwoma salimetrami tylko ze tymi plastikowymi + Refraktometrem.Salimetry 1.017Refraktometr 1.025 Zasolenie które powinno być według producenta 36g/l 1.023 i nie wiadomo komu wierzyć [emoji23] Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Cytuj "One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand before Nature". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-OSA- Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 11 minut temu, smieszny5g napisał: Właśnie miałem taką sytuację Rozrobiłem solanke według wagi sprawdziłem dwoma salimetrami tylko ze tymi plastikowymi + Refraktometrem. Salimetry 1.017 Refraktometr 1.025 Zasolenie które powinno być według producenta 36g/l 1.023 i nie wiadomo komu wierzyć Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Pytanie jeszcze czy waga ci waży dobrze bo ja mam dwie wagi i sprawdzam i różnica po miedzy jedną a drugą jest 1g różnicy. Ja bym wierzył refraktometrowi pod warunkiem ze bym sprawdził u kogoś innego czy też w sklepie czy wynik jest taki sam.. bo jak by każdy miał sypać taką dawkę jak podaje producent soli to poco by były te urządzenia potrzebne... no wiadomo były by ale nie np.. do urabiania solanki do baniaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 Godzinę temu, grzegorz88wroc napisał: Skoro kalibrowany do wody morza czerwonego to może dlatego gryzie się z polską RO?? Ty chcesz wykalibrować żeby pokazywał Ci 0 na wodzie RO, czy właściwe zasolenie? Jeśli na płynie wzorcowym będzie zawyżał/zaniżał to, to samo będzie robił z wodą z akwarium. Co wtedy da Ci 0 na RO?? Nie po to się płaci taką kasę za "firmowe" żeby były JAKIEKOLWIEK problemy ja zamówiłem refraktometr z e-baya , sprawdziłem i wodą RO i płynem Saliferta - oba wyniki są poprawne a refraktometr jest skalibrowany fabrycznie teraz tylko od czasu do czasu sprawdzam czy "trzyma wskazania" i do dziś nic nie kręciłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smieszny5g Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 Z ciekawości sprawdzę u znajomychczy waga faktycznie dobrze waży tego nie wziąłem pod uwagę dzięki [emoji4]Ważyłam jakieś kuchenne przyprawy na których jest napisane np 20g waga pokazała najczęściej 1g lub 2 więcej ale możliwe ze producent nie dolicza opakowania . Rozrabiam 15l wody sypie 540g soli. Myślę że nawet jak wsypie te 15g więcej to nic się nie stanie . Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Cytuj "One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand before Nature". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-OSA- Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 3 minuty temu, silvia napisał: Nie po to się płaci taką kasę za "firmowe" żeby były JAKIEKOLWIEK problemy ja zamówiłem refraktometr z e-baya , sprawdziłem i wodą RO i płynem Saliferta - oba wyniki są poprawne a refraktometr jest skalibrowany fabrycznie teraz tylko od czasu do czasu sprawdzam czy "trzyma wskazania" i do dziś nic nie kręciłem silvia a jak refraktomet kupiłeś?. No masz racje kupują urządzenie chce się żeby pokazywało dobrze, z ty że red sea nie jest skalibrowany fabrycznie i tu jest cała zabawa i według mnie jeśli ustawie tą granice zero i sprawdzę ponownie czy to po 5min czy po 1h czy następnego dnia to wynik powinien być ten sam a tu kabaret ciągle leci w dół. Jeszcze raz spróbuje dzisiaj jak będzie to samo to jutro dzwonie do Erybki powiem im o co chodzi, bo wcześniej proponowali wymiane na H2O ocean 9 minut temu, smieszny5g napisał: Z ciekawości sprawdzę u znajomych czy waga faktycznie dobrze waży tego nie wziąłem pod uwagę dzięki Ważyłam jakieś kuchenne przyprawy na których jest napisane np 20g waga pokazała najczęściej 1g lub 2 więcej ale możliwe ze producent nie dolicza opakowania . Rozrabiam 15l wody sypie 540g soli. Myślę że nawet jak wsypie te 15g więcej to nic się nie stanie . Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Warto sprawdzić wagę... lub też w ten sposób że masz jeden pewny litr wody w butelce i przelewasz wodę do innego naczynia, kładziesz butelkę na wagę i tarujesz wagę bo chyba masz taką funkcje w wadze i nalewasz z powrotem do butelki jak ci waga pokaże 1000g to masz pewność że pokazuje dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 5 minut temu, -OSA- napisał: silvia a jak refraktomet kupiłeś?. jak ? czy jaki ? - taki http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=Portable+Salinity+Refractometer+for+Fish+Tank+0%-10%+Hydrometer+Tester+Meter&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.XPortable+Salinity+Refractometer+for+Fish+Tank+.TRS0&_nkw=Portable+Salinity+Refractometer+for+Fish+Tank+&_sacat=0 przyszedł z Hong Kongu , kupiony dokładnie Aug 14, 2015 i jakieś 3 tyg czekania na przesyłkę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 11 minut temu, silvia napisał: jak ? czy jaki ? - taki http://www.ebay.com/sch/i.html?_odkw=Portable+Salinity+Refractometer+for+Fish+Tank+0%-10%+Hydrometer+Tester+Meter&_osacat=0&_from=R40&_trksid=p2045573.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.XPortable+Salinity+Refractometer+for+Fish+Tank+.TRS0&_nkw=Portable+Salinity+Refractometer+for+Fish+Tank+&_sacat=0 przyszedł z Hong Kongu , kupiony dokładnie Aug 14, 2015 i jakieś 3 tyg czekania na przesyłkę Mam taki sam i zero problemow, tylko ze ja kupilem w jakims sklepie z morszczyzna na necie ale nie pamiętam jakim... Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 Teraz, Tigr123 napisał: Mam taki sam i zero problemow, tylko ze ja kupilem w jakims sklepie z morszczyzna na necie ale nie pamiętam jakim... to samo jest np. na allegro - tyle że kosztuje 2x tyle co prosto z chin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tigr123 Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 Ja zaplacilem jakos 120zl? ponad rok temu. Cytuj 465L 130x65x55h + sump 200L 100x50x40h. JEBAO 2xRW8. Grzałka 2x200W. Obieg AC6500. Oświetlenie 4x54w T5 + led 120w + 160w. Odpieniacz DIY 160 na 9420.040, DSB 50x43x10h. Sól BT SPS, LS 18kg, LR 70Kg Korale: Poccilopora damicornis, Caulastrea (curvata, furcata, echinulata), 2 x Eyphylia Paraancora, Stylophora fioletowa, Ukwiał piaskowy, Acanthastrea lordhowensis, Blastomussa wellsi, Montipora digitata zielona, Duncanopsammia axifuga, Echinophyllia, Akropory Ryby: Amphiprion ocellaris. Labroides dimidiatus, Lysmata boggessi, turbo, Nassariusy, Tectus, Jeżowiec mespilia globulus, Calcinus laevimanus, Cryptosentrus leptocephalus, Paracanthurus Hepatus, Pseudanthias squamipinnis, Valenciennea sexguttata, Chelmon, Zebrasoma velifer Identyfikacja Stare 180 Nowe 460L Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
smieszny5g Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 Warto sprawdzić wagę... lub też w ten sposób że masz jeden pewny litr wody w butelce i przelewasz wodę do innego naczynia, kładziesz butelkę na wagę i tarujesz wagę bo chyba masz taką funkcje w wadze i nalewasz z powrotem do butelki jak ci waga pokaże 1000g to masz pewność że pokazuje dobrze tak jest opcja tarowania z pewnością sprawdzę wagę. Bardzo dobry pomysł nasunąłeś dzięki [emoji4]Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Cytuj "One who cannot love her smallest creations, cannot claim to stand before Nature". Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 8 minut temu, Tigr123 napisał: Ja zaplacilem jakos 120zl? ponad rok temu. 14.87 $ to 60zł z groszami - wysyłka free - mówiłem 2x tyle co z chin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-OSA- Zgłoś Napisano 22 Stycznia 2017 7 godzin temu, smieszny5g napisał: tak jest opcja tarowania z pewnością sprawdzę wagę. Bardzo dobry pomysł nasunąłeś dzięki Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka Nie ma sprawy tu może jest klucz całej sprawy Pozdrawiam .. Panowie kieruje to pytanie do użytkowników tego refraktometru Red Sea jak wy kalibrujecie to urządzenie i jak później sprawdzacie zasolenie ? 1- Czy kalibrujecie w temp zalecanej przez producenta 22-25C ? A może w konkretnie w temp 25C? 2-Czy wodę RO też podgrzewacie do temp 25C .. przy oczywiście kalibracji ? 3- Czy może woda RO odstana w temp.. pokojowej I teraz czy po udanej kalibracji tego urządzenia jak sprawdzacie zasolenie w baniaku : 1- Czy też sprawdzacie zasolenie w temp. otoczenia pokoju 22-25C w takiej jak skalibrowaliście wcześniej ? 2- Czy może sprawdzacie w takiej jak akurat jest w pokoju ? 3- I pytanie czy po tych wszystkich czynnościach co wybraliście sprawdziliście później wodą RO czy dalej jest na PPT na (0)!? Pytam bo już sił nie mam i nie wiem czy ja coś źle robię czy faktycznie znowu mi się trefny towar trafił ?? Wydaje mi się że już wszystkiego próbowałem w różnych odstępach czasowych i temperaturowych i wyniki są róże więc stwierdzam że jest on walnięty.. ale proszę o wasze opinie jak wy to robicie ze swoim refraktometrem RED SEA !!!!!!! Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czupacabra Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 Co prawda ja używam H2O ale to są podobne urządzenia. Kalibrujesz go wodą RO ustawiając śrubą na 0. Woda nie musi mieć 25C bo on ma automatyczną kompensatę temperatury. I to wszystko. Natomiast jeżeli ustawiłeś na 0 i po np godzinie zmierzyłeś tę samą wodę RO i wskazanie nie było na 0 to go zwróć bo jest uszkodzony.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
-OSA- Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 A ten refraktometr H2O. To w instrukcji ma też podane że w danej temp się go kalibruje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 23 Stycznia 2017 12 godzin temu, czupacabra napisał: Co prawda ja używam H2O ale to są podobne urządzenia. Kalibrujesz go wodą RO ustawiając śrubą na 0. Woda nie musi mieć 25C bo on ma automatyczną kompensatę temperatury. I to wszystko. Natomiast jeżeli ustawiłeś na 0 i po np godzinie zmierzyłeś tę samą wodę RO i wskazanie nie było na 0 to go zwróć bo jest uszkodzony. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk właśnie że podczas kalibracji MUSISZ mieć temperaturę jaką zaleca producent !!! dopiero potem nieważne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach