wolan91 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 (edytowane) Witam , zainteresowałem się patentem z filmiku poniżej . Wykorzystywał ktoś absorbent na co2 ? Pytam bo nie mogę wężyka wyprowadzić na zewnątrz bo sąsiedzi czasem palą śmieci / kable " Gdańsk " ^^ Edytowane 24 Stycznia 2017 przez wolan91 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dale Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Powielać należy sprawdzone rozwiązania. Sama koncepcja dostarczenia czystego powietrza, nie jest zła. Ale rozwiązanie tego gościa ma błędy. Po pierwsze masakrycznie cienki wężyk z tłumika - w porównaniu choćby do tego, dochodzącego do pompy. Jak chcesz robić, to trzeba by zastosować sporo większe średnice wężyków i przelotów. Filtr musiał by być spory - żeby nie generował dodatkowych oporów. Poza tym, dobrze było by kontrolować jakoś stopień zużycia takiego złoża. No i wstawić w układ jakiś filtr, żeby odpieniacz nie zaciągał drobin złoża. Ale można było by tam jeszcze węgiel aktywny wrzucić. No i nie należy tracić z pola widzenia, że zależy nam nie tyle na dostarczeniu powietrza zupełnie bez co2, co na jego stałym, niskim poziomie. A swoją drogą, facet chyba pomylił hobby - powinien konstruować linie technologiczne w zakładach przemysłu chemicznego, nie projektować sumpy (choc pewnie po zaprojektowaniu pierwszej takiej linii by go pogonili )... Cytuj 125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT, Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Poczytałem troszeczkę , dość proste rozwiązanie a poziom zużycia złoża widać bo absorbent zmienia kolor , co2 będzie dostarczane tak czy siak falowaniem tafli wody. Szukałem takiego absorbenta w Polszy i chyba lipa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 6 godzin temu, wolan91 napisał: Pytam bo nie mogę wężyka wyprowadzić na zewnątrz bo sąsiedzi czasem palą śmieci / kable " Gdańsk " ^^ to na wężyk za oknem załóż filtr węglowy (butelka PET , węgiel, trochę gąbki ...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
R.I.P Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Wapno sodowane dostaniesz bez problemu. PK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolan91 Zgłoś Napisano 24 Stycznia 2017 Godzinę temu, R.I.P napisał: Wapno sodowane dostaniesz bez problemu Na allegro nie widać więc pewien problem jest ale zamówię i przetestuje na dniach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach