Engell1 Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Witam, Kilka dni temu zainstalowalem filtr Tropic Marin TMC V2 Bio React 500 z 500 ml biopellets i przez dwa dni wydawalo mi sie ze mam za duzy przeplyw bo pellety hałasowały obijając się o filtr. Mam dwie pompy 750l i 1200l . . .trzy dni później tj. dzisiaj patrzę a tu zastój, pellety prawie w ogóle się nie poruszają . . .??? Wypróbowałem obie pompy i jakby nagle obie są za słabe mimo że zalecany max przepływ to 1500l . . .pellety jakby zrobiły się większe ale to może tylko moje wrażenie ale pytanie czy bakterie Special Blend mogły wpłynąć jakoś negatywnie na pellety, że się kleją do siebie czy też coś podobnego ?? Nie wiem jak to wytłumaczyć . . . Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
twistman Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Najprawdopodobniej pellety po prostu się skleiły poprzez nieodpowiednie dobranie przepływu przez złoże. Nie znam też zasady i zalet zastosowania tzw. induktora w tym modelu filtra (swoją drogą oryginalna konstrukcja) może wypowiedzą się jego inni użytkownicy - czy nie mają podobnych problemów.... Cytuj Display: OPTI 160x65x55h +sump: 185x47x40h +dołączany zbiornik podmiany 53x27x47h ATI SunPower 8x80W T5 + LED BAR, obieg DCS-12K, Skimmer TWISTMAN OB-200-EXT V2, Twistman Calc+ Medium Calcium Reactor ,Reactor ZEO-450-160, OpenFlow Filter 200+ 7L Siporax, MediaReactor FP-1 x2, cyrkulacja 3xTunze 6105 + 1x6095 + Vawebox 6055, Profilux 2EX .... i trochę innych :-)..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grzegorz T Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 To że przestały się kręcić oznacza że wreszcie nasiąkły. Mogły też się posklejać przez niewystarczający prąd wody. U mnie żeby właściwie kręcić 750ml biopellets zamontowałem w filtrze regulowaną DC3000. Co do bakterii to musiały by się namnożyć tak bardzo że powstające gluty zablokowały przepływ. Wyjmij i przemyj w solance z akwarium. Ustaw przepływ tak by się wzajemnie ocierały, lewitowały a nie fruwały po całej objętości. Cytuj 600l w obiegu, OPTI z kominem, lampa LED PANDORA HYPERION R2 HYBRID, obieg DC6000, odpieniacz na tunze silence 9430.040, PROFILUX II Ex 2xPh, redox, SMS itp, DP-4 na balingu, sump 80x80x40 + refugium, miękko-LPS-SPS. Naprawimy wszystko co jest związane z elektroniką i nie ucieka na drzewo. Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki. Cuda zajmują mi trochę czasu. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 25 Stycznia 2017 Jak wypłuczesz to nie wsypuj wszystkich z powrotem, 300ml powinno wystarczyć na początek, resztę zostaw sobie na później ps. 2 filmiki jeden - dobrze dobrana ilość i przepływ , drugi - źle (za szybko) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufcik Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 Mam tak samo, dzień po dołożeniu paletki się zatrzymują. Więc muszę zwiększyć przepływ. Po tygodniu zmniejszam i jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 Ok czyli muszę kupic mocniejsza pompę! Tak na marginesie to czy jest jakaś reguła z jakiej komory powinno się zasysać wodę do filtra i do której powinna woda wracać ?? Ja mam teraz wlot i wylot w ostatniej komorze czyli tej z ktorej woda jest transportowana do akwarium ... acha i drugie pytanie co się stanie jeżeli przepływ jest zbyt mały ?Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Zgłoś Napisano 26 Stycznia 2017 1 godzinę temu, Engell1 napisał: Ok czyli muszę kupic mocniejsza pompę! Tak na marginesie to czy jest jakaś reguła z jakiej komory powinno się zasysać wodę do filtra i do której powinna woda wracać ?? Ja mam teraz wlot i wylot w ostatniej komorze czyli tej z ktorej woda jest transportowana do akwarium ... acha i drugie pytanie co się stanie jeżeli przepływ jest zbyt mały ? mocniejsza pompa albo mniej nasypać - im więcej pallet w obiegu tym mocniejsza pompa potrzebna żeby tym zamieszać za mały przepływ i pallety się posklejają Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lufcik Zgłoś Napisano 27 Stycznia 2017 Z tego co pamiętam to wylot wody z kulek ma być na odpieniacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Engell1 Zgłoś Napisano 30 Stycznia 2017 kupiłem mocniejszą pompę i jest teraz OK. Dlaczego powrót ma być do komory z odpieniaczem ? co się stanie jak będę prosto z reaktora pompował wodę do bezpośrednio do akwa . . .? Cytuj Eheim Incpiria 400 ( 130x55x65 optiwhite + sump 58x43x40cm - ok 420 litrów w obiegu) 2 x Aquatlantis LED 70 W ( Marine and Reef i Marine Blue ) zmiana na Maxspect RSX 300 ( 03.01.2018) odpieniacz: Deltec SC 1456 cyrkulacja : 2 x Tunze 6055 obieg : Eheim Compact+ 3000 start 24.05.16 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach