Skocz do zawartości
waldek123blau

problem z aiptasią - RESET SKAŁY?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w swoim dotychczasowym akwarium około 70kg żywej skały. Skała jest zasiedlona i porastają ją glony wapienne,  w swoich  akwariach mam ją od około 3 lat.

Od jakiegoś czasu walczę z AIPTASIA i niestety przegrywam tą walkę.

6.03.2017r. stawiam nowe większe akwarium 3000 litrów w obiegu i będę miał możliwość pozbycia się tego paskudztwa.

Do nowego akwarium kupiłem już 60 kg suchej skały którą kleję w filarki. Planuję na długości akwarium 320cm jakieś 5 filarów.

I tu zastanawiam się jak zresetować swoją starą skałę aby pozbyć się aiptasji  a nie zabić innego życia które w niej siedzi!

Czy wystarczy jak włożę skałę do beczki z wodą z podmianki, zamknę beczkę aby nie było dostępu światła ,włożę falownik  i poczekam kilka tygodni

Czy lepiej potraktować ją chlorem ale w taki sposób zabije całe życie w skale również te pożyteczne. Może zasypać skałę drobnym piaskiem i czekać aż różyczki wyjdą na powierzchnię i je wyzbierać?

Czekam na dyskusję - co radzicie? Jak tego paskudztwa się pozbyć?

Nadmienię że brzydal, chełmon i środki chemiczne typu Aiptasia-x nie zadziałały a wręcz przeciwnie wzmogły wzrost tego badziewia.

ślimaki Berghia które wpuściłem nierozważnie w ilości 10sztuk wyżarł wargacz i Salarias fasciatus                                            

Edytowane przez waldek123blau (wyświetl historię edycji)

48a8a9a6b8f4f4ee866d96cfdef63c4cu1641a14

6953777_Sygnaturarybki1.jpg

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

kup ślimaki berghia albo innego "specjalistę"

naturalne metody są najlepsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

10 sztuk berghia już wpuściłem ale ryby je pożarły a złapać wargacza i Salariasa to marzenie ściętej głowy

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup jakiegos helmona albo forci bez stalego wroga aiptsii i tak wróci mi zostalo majano ale to juz mniej klopotliwe. Krewety i slimaki sa przereklamowaneB)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale ile tych ślimaków musi kupić aby przejadły tą skałę:P ja przewalczyłem preparatem od Colombo (apistasium czy jakoś tak) na większe sztuki a te mniejsze krewetki i Chaetodon kleini

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, c-sys napisał:

kup jakiegos helmona albo forci bez stalego wroga aiptsii i tak wróci mi zostalo majano ale to juz mniej klopotliwe. Krewety i slimaki sa przereklamowaneB)

Napisałem w 1 poście że brzydal i chełmon nie dał rady.

Moje pytanie to nie jak walczyć z aiptasią w akwarium tylko jak pozbyć się aiptasi przy wyjęciu skały z baniaka bo taką możliwość będę miał!

zmieniając akwarium

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo pewnie kupileś jedzace mrozonki trza takiego z frachtu kupic ale ja tam sie nie znam i nie unoś sie kolego bo złość pieknosci szkodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kup krewetki od Konrada i masz po problemie :) testowane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt się nie unosi!

Temat aiptasi jest tak starym problemem akwarystyki morskiej że każdy kto ma akwarium trochę dłużej już się z nim spotkał.

Ja też czytałem sporo na temat tej plagi i kilka razy już z nią walczyłem ale nie chodzi mi obecnie jak zwalczać aiptasię w akwarium tylko jak usunąć ją ze skały po za zbiornikiem a to że może wrócić i trzeba się zabezpieczyć kupując krewetki, brzydala, czy chełmona to jasna sprawa!

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak naprawde to jej nie usuniesz ,, kolega testowal nawet zostawienie skaly na zime na balkonie  bylo po -20 ,, na wiosne wsadzil do akwa i odbiła :):) ..tylko napalm ,,, ale ja uwazam ze krewetki wytna ja do golej skaly u mnie nie odrastala usunieta przez krewety

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, lukaszra napisał:

tak naprawde to jej nie usuniesz ,, kolega testowal nawet zostawienie skaly na zime na balkonie  bylo po -20 ,, na wiosne wsadzil do akwa i odbiła :):) ..tylko napalm ,,, ale ja uwazam ze krewetki wytna ja do golej skaly u mnie nie odrastala usunieta przez krewety

Krewetki to też sposób na usunięcie różyczek w zbiorniku.

Ja nie chcę wkładać 70 kg skały zarośniętej aiptasią do nowego akwarium.

a wiadomo Krewetki szybko wytrzebią szkodniki i wyjedzą wszystko co tylko da się zjeść. Mogą też z głodu zabrać się za niektóre koralowce.  Trzeba również pamiętać o tym, że są to zwierzęta, które jedzą nie tylko Aiptasie ale również inne drobne organizmy [jak np. kiełże] i wszelkiego rodzaju padlinę w tym także pokarmy mrożone i suche stosowane w akwarystyce. Tak że nie jest to złoty środek!

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie problemu o ktorym piszesz nie zaobserwowalem ,,, wyjadly aiptasie do zera pozniej czekaly na zarcie ,, jak podchodzilem do szyby podlazily blizej i czekaly na platki ew na cos co wrzucilem ,,, wg mnie nie ma opcji wyciecia aiptasi do zera bez pomocy czegos co je bedzie jadlo ,,,, nie zobisz tego na zewnatrz bo jesli wywalenie skaly na tak niska temp prez kilka miesiecy nie pomoglo  ,, to co moze pomoc ??:) mowie napal :) ..btw  nawet jesli w jakis magiczny sposob uda ci sie je wytepic ,,, kupisz szczepke i na niej bedzie przetrwalnik i znowu ja bedziesz mial ,,,  to mozesz przyniesc do akwarium pewnie na 30 sposobow.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, lukaszra napisał:

u mnie problemu o ktorym piszesz nie zaobserwowalem ,,, wyjadly aiptasie do zera pozniej czekaly na zarcie ,, jak podchodzilem do szyby podlazily blizej i czekaly na platki ew na cos co wrzucilem ,,, wg mnie nie ma opcji wyciecia aiptasi do zera bez pomocy czegos co je bedzie jadlo ,,,, nie zobisz tego na zewnatrz bo jesli wywalenie skaly na tak niska temp prez kilka miesiecy nie pomoglo  ,, to co moze pomoc ??:) mowie napal :) ..btw  nawet jesli w jakis magiczny sposob uda ci sie je wytepic ,,, kupisz szczepke i na niej bedzie przetrwalnik i znowu ja bedziesz mial ,,,  to mozesz przyniesc do akwarium pewnie na 30 sposobow.. 

To dla mnie jest jasne że w każdym zakupie korala może czaić się różyczka i że musi być jakiś naturalny tępiciel różyczek w akwarium

ale w dniu dzisiejszym zastanawiam się nad czymś innym czyli jak usunąć różyczki ze skały przed przełożeniem jej do nowego akwarium a mam ich zatrzęsienie.

Rozważam również wyrzucenie skały i zakup samej skały syntetycznej

Tester 5 lat temu pisał o resecie skały potraktowanej chlorem

ale nie opisał jak się taka skała zachowywała po tym resecie!

stąd ten temat

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro chcesz ja teraz oczyscic  to wrzuc kilka krewetek niech to wytna w pień i wtedy przełóż o nowego akwa czysta ,,, proste 

aczkolwiek dla mnie to bez sens totalny bo one i tak odbija :) wiec poco sie tym przejmowac?? zostaww nowym  1 2 krewetki beda kontrolowac popupalcje w nowym akwa ,, beda mialy co jesc  bo na tyle aiptasia bedzie orsastac wiec nie beda ci podjadac czegos innego,,, i masz po problemie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, lukaszra napisał:

skoro chcesz ja teraz oczyscic  to wrzuc kilka krewetek niech to wytna w pień i wtedy przełóż o nowego akwa czysta ,,, proste 

aczkolwiek dla mnie to bez sens totalny bo one i tak odbija :) wiec poco sie tym przejmowac?? zostaww nowym  1 2 krewetki beda kontrolowac popupalcje w nowym akwa ,, beda mialy co jesc  bo na tyle aiptasia bedzie orsastac wiec nie beda ci podjadac czegos innego,,, i masz po problemie

najprostsze rozwiązania sa najlepsze zrob tak jak pisze kolega wyzej, po co sobie utrudniac, to ma byc akwarium a nie laboratorium jeden dobry pożeracz albo ze dwa i wytną ci wszystko w pień tylko nie kupuj jedzących mrożonki:smilieA13:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do nowego akwarium wpuszczę ze 20 ślimaków Berghia i nie wpuszczę już wargacza ani  Salariasa fasciatus

Co do krewetek to nie wiem czy nie będą polowały na ślimaki które są maleńkie i nagoskrzelne - kupię również ze dwa chełmony i kilka brzydali

no ale to są sposoby na walkę z różyczkami ale co zrobić ze skałą która jest obrośnięta aiptasią? Przekładać ją do nowego akwarium czy jakoś usunąć te badziewie!

Edytowane przez waldek123blau (wyświetl historię edycji)

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale zdajesz sobie sprawę, że Berghia to specjalista pokarmowy i jak braknie aiptasii to padną z głodu?

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Start luty 2011. Zbiornik: 85x55x50h=233l. Sump -112l. Cyrkulacja: Aquael Reef Circulator 2600, Jebao WP25, JVP 102. Obieg: New Jet 2300. Odpieniacz: H&S110 na Tunze Hydroformer Silence 9420.04. Oświetlenie: TMC V2 Ilumen Air 900 -170W. 15kg live rock. 9kg Nature`s Ocean Bio-Active Live Aragonite Reef Sand. Refugium. Sól: Kordon Coral Sea Complete

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brzydale to potrafia dopiero zjadac wszystko na okolo aiptasi :)

pisze ci po raz 19 ze nie usuniesz tego ze skaly osobiscie ,, chyba ze to wypalisz palnikiem ,,, a i to nie wiem czy zdało by sprawe ,,, w naturze jest zjadane i kontrolowane przez coś co to lubi :) w akwarium musi byc tak samo ,,

wrzuc krewetki niech to zjedza i przełóż do nowego akwa , tyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Godzinę temu, waldek123blau napisał:

10 sztuk berghia już wpuściłem ale ryby je pożarły a złapać wargacza i Salariasa to marzenie ściętej głowy

skoro chciałeś przełożyć do beczki - to raczej bez ryb (użyłem chyba zbytniego skrótu myślowego :)) wtedy (już w beczce) wrzuć ślimaki ... krewetki też oczywiście można ale z nimi bywa różnie choć przegłodzone powinny wykosić do czysta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, messaya napisał:

Ale zdajesz sobie sprawę, że Berghia to specjalista pokarmowy i jak braknie aiptasii to padną z głodu?

Wysłane z mojego MI NOTE LTE przy użyciu Tapatalka

Tego badziewia nie wytną do nogi - zawsze będzie w akwarium 

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
11 minut temu, messaya napisał:

można też komuś oddać / sprzedać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, silvia napisał:

można też komuś oddać / sprzedać

Tych ślimaków  z akwarium rafowego nie wyłowisz za malutkie!

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alez wy kombinujecie ,, wyslalem ci na pw dostep do konrada jego krewetki sa "tresowane" wylacznie na aiptasie,, nie bedziesz musial nic glodzic ,, on jest hodowca zajmuje sie tym kupe lat ,,

poprostu kup od niego i zapomnij o tym problemie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba n

6 minut temu, waldek123blau napisał:

Tego badziewia nie wytną do nogi - zawsze będzie w akwarium 

nie widziales chyba kollego ile sztuk chelmut w jeden dzien potrafi wciagnac mialem tego setki moze i tysiace i w tydzien nie bylo sladu problem był innego rodzaju - moj chelmut nie wiedzial ze to da sie jesc ale jak zalapal to ci mowie siwy dym

tresowane krewetki to tez moze byc niezły sposob nie bedzie ich trzeba uczyc:fish:

Edytowane przez c-sys (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, c-sys napisał:

chyba n

nie widziales chyba kollego ile sztuk chelmut w jeden dzien potrafi wciagnac mialem tego setki moze i tysiace i w tydzien nie bylo sladu problem był innego rodzaju - moj chelmut nie wiedzial ze to da sie jesc ale jak zalapal to ci mowie siwy dym

Chelmut to chełmon?

56_1245071123.gif

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.