Skocz do zawartości
falko

Złe samopoczucie miękasów-wzrost KH,Ca,Mg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dawno nie uczestniczyłem aktywnie w forum. Mam nadzieję że nie będziecie mieć tego za złe i pomożecie.

Ogólnie ostatnio nie przywiązywałem specjalnej uwagi do baniaka - normalne zabiegi, czyszczenie, podmiany co 2-3 tydzień. Woda z dolewiki zawsze 000.

Zaniepokoiło mnie 2 krotnie zmętnienie wody ( mleko) które samoczynnie zanikało po 2-3 dniach w przedziale 3 tygodni. Gorsze samopoczucie korali miękkich, ryby w bardzo dobrej kondycji. Może weżowidło coś gubi ramiona lub coś go polubiło.

Wykonałem testy 3 krotnie, z zaznaczeniem że ostatnio robiłem w lipcu 2016.

Co wyszło: zasolenie 1025; pH 8; Si 0; NO2 0; NH4 0; NO3 0.2; PO4 0.03; Ale za to KH 11; Ca 450; Mg 1750 ( testy Salifert) Przyznam że nutrenty w lipcu były wyższe ( ale nie znacznie ) za to KH/Ca/Mg prawie że w normie bo odpowiednio 8.6 / 430 /1470.

Proszę powiedzcie co robić i jak reagować by nie załatwić baniaka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrób co tydzień dwie większe podmianki na ubożej soli i będzie git

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można spróbować ale pytanie czy to tylko będzie chwilowa pomoc doraźna, czy naprawdę coś poprawi.

Ale czy to ma odbicie na złym samopoczuciu korali i powstawaniu mlecznej wody? Miękasy a szczególnie quadri, xenia, Lobo, euphylia praktycznie skurczone, słaniają się quadri spacerują jak oszalałe i są takie jak zużyty kondom. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość nanokaczor

Pewnie strącają ci się węglany albo inne związki i dlatego masz mleczną wodę. Czegoś musiałeś dolać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno odpowiedziec, gdy testujesz wode dopiero wtedy, gdy sie dzieje cos zlego.  

Ca, kH i Mg sa dosyc wysoko...

120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jesteś pewien zasolenia?

Tak było..

Tak też było..

__________________________________________________________________________________________

AKWARIUM: Red Sea Max 250 Żywa skała ok. 8-10kg, MarcoRocks ok. 15kg, Nature's Ocean Live Sand (9kg). CYRKULACJA: Jebao RW-4 + Tunze Turbelle NanoStream 6025 + Jecod DC3000 i NJ1200 w panelu ODPIENIACZ: Stockowy RSM OŚWIETLENIE: Stuningowana pokrywa, 216W na ledach (w tym kolor) + sterownik by Morświn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie u mnie była taka sytuacja że pomiar zasolenia był przekłamany (miała być norma a było dużo niżej), a ja podbijałem wapń, magnez i kH... jak zmierzyłem zasolenie i okazało się sporo niższe, to wszystko się wyjaśniło...

125x55x55 ogólnej rafy+50x45x45 konikarium - wspólny obieg "Powered by Twistman" - Twistman OB-200-EXT,  Reaktor Wapnia Calc+ Reactor Medium + DI-500-60, 3x maxspect ethereal , bujane przez maxpect gyre, sterowane przez NEMO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedzi. 

Zasolenie raczej poprawne sprawdzane dwoma spławikowymi salimetrami. Co nie zmienia faktu, że zbadam w sklepie na profesjonalnym sprzęcie a nie na oko.

Można też powiedzieć że dalewka działa poprawnie, sól ta sama zawsze, ilość wsypywana do podmiany zawsze w idealnych proporcjach dodatkowo waga sprawdzana.

Do baniaka nic nie wlewam poza wodą do dolewki, wodą do podmiany + bakterie co drugą podmiane.

Wytrącać się węglany mogą ale z innego powodu.

Ja raczej działam z baniakiem w sposób schematyczny, jak nie potrzeba nie ingeruje, gdy wszystko dobrze, pomiarów też nie robię za czesto. Ale jak się coś dzieje muszę wiedzieć dlaczego.

Dziękuję za odpowiedzi i proszę piszcie dalej może coś wymyślimy.

Edytowane przez falko (wyświetl historię edycji)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ten wątek jest dość stary. Należy rozważyć rozpoczęcie nowego wątku zamiast ożywienia tego.