SU1 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 Czy I dlaczego ,różnice w montażu rury , plusy i minusy . I gdzie najlepiej kupić ,cena/szybkość obsługi/przesyłki ( mam 9 dni na postawienie bańki ) . Dobrze jak by mieli rurki /kolanka . A i grzebień by się przydał tak z 20cm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinziolko Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 To górne jest w całości rozkręcane w razie jakiegoś przemeblowania będzie łatwiej ale ma też większe prawdopodobieństwo przecieku , drugi przelot klejony niby pewniejszy ale po sklejeniu nie rozmontujesz,trzeba ciąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dadario Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 A dostępne od ręki w każdym większym zoologu z morszczyzną... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 Teraz, dadario napisał: A dostępne od ręki w każdym większym zoologu z morszczyzną... Na tym zadupiu to nawet średniego zoologicznego nie ma ,mimo że mam 6 sklepów w mieście sam mam więcej w domu .W zakresie 100 km nawet nie wiedza co to jest . 5 minut temu, marcinziolko napisał: To górne jest w całości rozkręcane w razie jakiegoś przemeblowania będzie łatwiej ale ma też większe prawdopodobieństwo przecieku , drugi przelot klejony niby pewniejszy ale po sklejeniu nie rozmontujesz,trzeba ciąć. Ta część rozkręcana/zaciskowa jak jest uszczelniona .Nie zależy mi na demontażu , nie będzie ruszane do przesiadki na większy . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilikebeer Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 Weź ten dolny przelot. Od dołu wklejasz rurę, a od góry (w kominie) tylko wciskasz, bez wklejania. I tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 A jak jest uszczelniony , oring /zacisk , czy jak . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilikebeer Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 Góra przelotu i widoczny gwint to jeden odlew. Ruchoma jest tylko nakrętka którą dokręcasz od dołu komina, czarna uszczelka jest w środku komina, teflonowa od dołu i wszystko jest szczelne. Jeżeli chodzi o szczelność połączenia wciskanej rury czy sitka na spływie to nie muszą być szczelne na 100%, a zawsze możesz je wyjąć jak zajdzie taka potrzeba (czyszczenie komina lub jak coś wpadnie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 Chodzi mi o uszczelnienie rury "demontowalnej " , lepiej że by nie ciekło , wolałbym nie robić dużych naddatków w sumpie w razie W .A klejenie mi nie przeszkadza . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marcinziolko Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Tam jest uszczelka klinowa coś jak w syfonie pod zlewem. Edytowane 1 Lutego 2017 przez marcinziolko (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ilikebeer Zgłoś Napisano 1 Lutego 2017 Godzinę temu, marcinziolko napisał: Tam jest uszczelka klinowa coś jak w syfonie pod zlewem. W przelocie z dolnego zdjęcia o którym rozmawiamy nie ma żadnej klinowej uszczelki. Jest to wersja do wklejania rur z góry i z dołu. Jeżeli zdecydowałbyś się nie wklejać rur w kominie tylko je wcisnąć w przeloty to i tak połączenie takie jest dość szczelnie spasowane. W moim przypadku nie przecieka nic. Czy wkleisz rury, czy też nie, to miejsce w sumpie na wodę z komina będziesz chyba miał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stani Zgłoś Napisano 2 Lutego 2017 Mozesz na koncowke wsuwanej z gory rury dac troche silikonu. To uszczelni i pozwoli w razie przeprowadzki te rure wyrwac (wykrecic). Cytuj 120x75x47 wys. 400 l, sump 100 l. 432 W T5 + 2 x 24 LED blau, BK 200, cyrk 17500 l/h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 2 Lutego 2017 I pierwszy zamówiony , zresztą tańszy i mniejsze otwory do wiercenia . Prawdopodobnie założę nakrętkę do dołu bo komin mam zamiar zrobić wąski i nie było by jak kręcić w razie potrzeby . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SU1 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2017 Już na miejscu . Ocena organoleptyczna "lux" . Możliwość przemieszczania rury w przelocie bardzo fajna . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach