kogucik76 Zgłoś Napisano 4 Lutego 2017 Witam serdecznie. Szybkie i krótkie pytanie. W swojej wielkiej 30L kostce mam na chwile obecna błazenka Chrysiptera parasema, 2 krewetki sexy srimp. Planuje jeszcze dokupic krewetke szkarlatna. Pytanie brzmi czy jakbym chcial dokupic blazenka ale z innej beczki np. Amphiprion ocellaris to beda sie rybki kłucić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
T.TOM.T Zgłoś Napisano 5 Lutego 2017 przy Twoim litrażu może być ciężko dołożyć jakąkolwiek rybe do garbika... bo choć małe, to są bardzo terytorialne i agresywne . Cytuj 200x70x60 + 240L.sump , ośw.T5 10x80W ,cyrkulacja 2x tunze6080 + 2x JVP102 ,obieg tunzemaster10076.03 , odpieniacz skimz sv253 , reaktor wapnia START: grudzień 2007r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik76 Zgłoś Napisano 6 Lutego 2017 a krewetka moze byc? Garbik jej nie bedzie ganial? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BONSAIMANIA Zgłoś Napisano 7 Lutego 2017 Krewetek nie będzie ganiał . Jak się uprzesz to możesz dołożyć kilka małych rybek , ale będziesz musiał poświęcić trochę więcej czasu na pilnowanie parametrów w zbiorniku . Garbika z reguły wpuszcza się ostatniego z obsady rybiej bo jest dość agresywny i bardzo terytorialny . Możesz go na jakiś czas eksmitować ze zbiornika aby dołożyć inną rybkę i po jakimś czasie z powrotem wpuścić do akwa . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
T.TOM.T Zgłoś Napisano 7 Lutego 2017 ....dołożyć kilka małych rybek do 30 litrowej kosteczki , chyba trochę przesadziłeś ! Cytuj 200x70x60 + 240L.sump , ośw.T5 10x80W ,cyrkulacja 2x tunze6080 + 2x JVP102 ,obieg tunzemaster10076.03 , odpieniacz skimz sv253 , reaktor wapnia START: grudzień 2007r. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Arturro Zgłoś Napisano 7 Lutego 2017 Dnia 4.02.2017 o 10:41, kogucik76 napisał: Witam serdecznie. Szybkie i krótkie pytanie. W swojej wielkiej 30L kostce mam na chwile obecna błazenka Chrysiptera parasema, 2 krewetki sexy srimp. Planuje jeszcze dokupic krewetke szkarlatna. Pytanie brzmi czy jakbym chcial dokupic blazenka ale z innej beczki np. Amphiprion ocellaris to beda sie rybki kłucić ? Wg mnie tak; takie "kłótnie" kończą się śmiercią słabszej. Cytuj https://youtu.be/vUXtXqeTgv4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BONSAIMANIA Zgłoś Napisano 7 Lutego 2017 Jakiś Gobiodon i inna micro rybka . Czemu nie ! Coś będzie się działo . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik76 Zgłoś Napisano 7 Lutego 2017 25 minut temu, BONSAIMANIA napisał: Jakiś Gobiodon i inna micro rybka . Czemu nie ! Coś będzie się działo . A co Ty masz w swojej kostce ? Moze jakas fotka ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
BONSAIMANIA Zgłoś Napisano 7 Lutego 2017 (edytowane) Mam nowo założony zbiornik - dopiero 10 dni ( dojrzewa ) , ale w swojej 12 letniej karierze z morszczyzną miałem 2 nano akwa ( 25L i 60L ) . Planuje w niej mieć koraliki lps i zoa fluo . Oczywiście kilka maleńkich rybek babkowatych . Może małego błazenka lub garbika . W sumie ze 3 rybki . Jakieś małe krewetki , ślimaki i krabika pustelnika niebieskiego . Edytowane 7 Lutego 2017 przez BONSAIMANIA (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
echinoidea Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 A od dawna masz błazenka i krewetki? Udaje Ci się utrzymać stabilność parametrów? Zaczynam myśleć o małym zbiorniku, ale boję się, że to oznacza minimalną liczbę życia .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik76 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 Blazenek i krewetki sa u mnie od 5 tygodni szczesliwe choc blazenek plochliwy troszke (oczywiscie nie przy jedzeniu ) Jutro jeszcze dojedzie mala obsada wiem coniektorzy mnie tu zjedza,ale dojdzie krewetka szkarlatna, mandaryn Synchiropus moyeri i jeszcze jedna lub dwie male Sexy oczywiscie korali tez kilka przybedzie. jak tylko sie zaaklimatyzuja wrzuce fotki. A odnosnie parametrow nic mi nie skacze od dawiem dawna. Robilem w zeszlym tygodniu i wszystko w normie. Dojada tez dwa testy na PH i kH wiec pierwszy raz bede je robil w ten weekend. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
strzelba26 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 szkoda tego pięknego mandaryna...... www.nano-reef.pl/forums/topic/65430-synchiropus-moyeri/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik76 Zgłoś Napisano 14 Lutego 2017 znam kostki gdzie ma sie dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kogucik76 Zgłoś Napisano 17 Lutego 2017 zapadla decyzja o zakupie tylko krewetki szkarlatnej pytanie jak czesto teraz karmic ziwerzaki ? wczesniej karmilem rano po poludniu i przed zgaszeniem swiatla na zmiane sucha i czerwonym planktonem. Cos zmieniac ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach