Iro72 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) Zawsze denerwował mnie szum dobiegający z szafki, w której znajduje się sump. W końcu poczytałem różne propozycje akwarystów i całkiem przypadkowo wpadłem na pomysł użycia mat (pianek) samoprzylepnych używanych do wyciszania pojazdów. Wykorzystałem tylko jedną warstwę mimo, że poleca się 3 minimum 2. Zakupiłem piankę wygłuszającą akustyczną kauczukową o grubości 9mm i rewelka, szkoda że mam wszystko na styk i wcześniej na to nie wpadłem bo przy warstwie drugiej: macie butylowej BITMAT wygłuszającej było by pewnie 0 szumów. POLECAM!!! Ich Sklep internetowy: www.bitmat.pl www.facebook.com/BitmatPL tel kom. 507-465-105 GG: 4429874 05-270 Marki ul. Okólna 26a w godz. 9-17 Na stronie mają tylko galerię z autami więc parę foto z mojej szafki ( wykończenie można zrobić lepiej ale u mnie wszystko już działało i walczyłem aby zrobić to szybko) UWAGA !!! Sklep obiecał dla osób zainteresowanych 10% rabat. Należy się powołać na nasze forum. Edytowane 13 Lutego 2017 przez Iro72 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 Na ten temat już kiedyś było. Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iro72 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 Masz rację ale nic nie znalazłem co mi odpowiadało to co opisałem jest rewelacyjne bo i grubość pianki można dobrać od 3mm + inne dodatki aby lepiej pochłaniały szumu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mathom Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 A czy elektrykę montowałeś na piankę, czy wycinałes piankę wkoło gniazdek ? Cytuj Moja rafka 247L Arduino PWM Sterownik DIY LED Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Roman.P Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 1 minutę temu, Iro72 napisał: Masz rację ale nic nie znalazłem co mi odpowiadało to co opisałem jest rewelacyjne bo i grubość pianki można dobrać od 3mm + inne dodatki aby lepiej pochłaniały szumu Dając tego linka miałem na myśli odkopywanie tematów które już były i w nich pojawiły się nowe, inne sposoby, technologie itd. A nie zakładanie nowego tematu. To rozmydla merytorykę, bo jak ktoś będzie szukał info na ten temat to pojawią mu się dwa a nie jeden Cytuj Pozdrawiam. Roman (Dawniej BAU) 150x50x50, sump 120 l,+zbiornik techniczny 80 l, oświetlenie-ledy Cree 108W + 2x 54W t5, Aqua Nova 6500, 1xJVP 102+jebao 40,odpieniacz stożek made in sebastek i cała reszta zalane 10.02.2011. Obecnie prawie fisch only Nigdy się nie tłumacz, przyjaciel tego nie potrzebuje a wróg nie zrozumie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Iro72 Zgłoś Napisano 11 Lutego 2017 (edytowane) no w sumie masz rację W odpowiedzi na pytanie kolegi mathom Jeśli chodzi o elektrykę to zrobiłem otwory na kable, które wchodzą do szafki. Mam dosyć specyficzny sump i gniazdka mam na zewnątrz szafki wewnątrz są tylko kable. Natomiast myślę, że można elektrykę zrobić również na piance w końcu zakłada się ją również w pojazdach pod kable jak i na klapę silnika lub też dokładnie zrobić wymiary i piankę powycinać według potrzeb. Ma ona bowiem na części przylepnej folię z podziałką milimetrową i bardzo łatwo się ją docina. Nawet zwykłymi nożyczkami Edytowane 11 Lutego 2017 przez Iro72 (wyświetl historię edycji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach